tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (23/04/2024).


Η φετινή άνοιξη ξεκίνησε στην Ελλάδα με θερμοκρασίες  ρεκόρ για την εποχή. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, καταγράφηκαν περισσότερες από 70 αγροτοδασικές πυρκαγιές, μέσα σε μόλις 12 ώρες, ενώ στις επόμενες τρεις μέρες είχαμε άλλες 186 ενάρξεις πυρκαγιών. Τα φαινόμενα αυτά προμηνύουν από τώρα ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Οι ανησυχίες αυτές δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με ακραίους καύσωνες και δασικές πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες και διάβρωση ακτών να απειλούν ιδιαίτερα τη Νότια Ευρώπη. Επισημαίνει πως η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται δυο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τις επιπτώσεις να απειλούν υποδομές  αλλά και την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση,  παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για το κλίμα ως το 2050, φαίνεται να υστερεί ως προς την αντιμετώπιση των άμεσων απειλών, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες, ενώ οι διαδικασίες χορήγησης βοήθειας είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

Για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει όλους, απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές, που θέτουν σε προτεραιότητα τόσο την πρόληψη όσο και την άμεση αντίδραση, σε φυσικές καταστροφές. Χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και διάθεση πόρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών, προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια των πολιτών, των καλλιεργειών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ειδικά για την Ελλάδα, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης με επαρκή στελέχωση και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, με ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών εργαλείων – συμπεριλαμβανομένων των πτητικών και άλλων μέσων καταστολής – και κατάρτιση αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιών, μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας. Αυτό που επίσης απαιτείται, είναι η ουσιαστική κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση κάθε φορέα και πολίτη ξεχωριστά, για τον έγκαιρο καθαρισμό οικοπέδων ή ιδιωτικών χώρων προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όσο η κλιματική απειλή εντείνεται, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας, ενάντια στους κινδύνους.  Είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους ξεχωριστά, να δημιουργήσουν έγκαιρα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αλλά και πολιτικές διαχείρισης των περιβαλλοντικών και οικονομικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης.  Όταν κάθε χρόνο βιώνουμε τα ίδια φαινόμενα σε μεγαλύτερη ένταση, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται τον αιφνιδιασμό. Δεν μπορούμε πια να λέμε πως δεν γνωρίζαμε ή δεν περιμέναμε. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα, τώρα.