tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ieidiseis.gr : Εξαιρετικά δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

 

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρεται στην «εκτίναξη» του πληθωρισμού και στο πόσο επηρεάζονται οι επιχειρήσεις από το κύμα ακρίβειας. Παράλληλα εστιάζει και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιβολή της οποίας έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού και καταθέτει τις προτάσεις του ΕΕΑ.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Χατζηθεοδοσίου:

 

 

 

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το ύψος του πληθωρισμού, επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για διψήφιο νούμερο αύξησης.

 

Όπως έγινε γνωστό λοιπόν, ο Δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 αυξήθηκε κατά 10,2%, ενώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο παρουσίασε αύξηση 2,1%. Και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η τελευταία χρονιά που είχε καταγραφεί πληθωρισμός άνω του 10% ήταν το 1994. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση-ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών. Και ως ΕΕΑ εκτιμούμε ότι για τον Μάιο θα κυμανθεί στο 11% -ίσως και να το ξεπεράσει.

 

Αυτή η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού είναι σίγουρα μία αρνητική εξέλιξη που ο καταναλωτής τη βιώνει στην καθημερινότητα του και συγκεκριμένα όταν καλείται να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, όταν πηγαίνει στο πρατήριο καυσίμων για να βάλει βενζίνη στο όχημα του και όταν προμηθεύεται κάποια αναγκαία αγαθά.

 

Ας δούμε όμως με παραδείγματα πόσο ανέβηκαν οι τιμές κάποιων προϊόντων τον Απρίλιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε κατά 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 88,8%, των καυσίμων κατά 29%, των λαχανικών κατά 13,8%, των γαλακτοκομικών κατά 11,7%, του ψωμιού και των δημητριακών κατά 10%.

 

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ένα πράγμα. Το εισόδημα των καταναλωτών μειώνεται διαρκώς, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Γιατί σήμερα το επιχειρείν δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος –που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες- αλλά και το μειωμένο τζίρο.

 

 

Ευελπιστούμε ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση θα δώσουν μία «ανάσα» στην κατανάλωση, όμως το βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Ειδικά για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, μην ξεχνάμε ότι επί της ουσίας δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας, πέρα από την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό για την αναστολή της. Αυτό όμως αναμένεται να γίνει από τον Ιούλιο και μετά.

 

Όσο για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, και μόνο ότι η ΡΑΕ τα εκτίμησε σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ κάτι δείχνει. Η Πολιτεία, πέρα από τα έσοδα που θα εισπράξει από τα υπερκέρδη, οφείλει να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους για να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση.

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιμένει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τη λήψη περισσότερων μέτρων που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στο τσουνάμι των αυξήσεων. Και όπως αποφασίσθηκαν κάποιες παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του ρεύματος, αντίστοιχα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και για τη μείωση της τιμής αγαθών, προϊόντων και καυσίμων. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

 

Οι πολίτες – και βεβαίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας – δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε άλλες ανατιμήσεις. Ούτε οι δυνατότητες υπάρχουν, ούτε και οι αντοχές.