tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Μονόδρομος πραγματικής ανάπτυξης ο σεβασμός στο περιβάλλον

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (16/02/2023).


Οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, που αυξάνονται εκθετικά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν, φυσικά, ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Οι επιπτώσεις αυτές, που χειροτερεύουν πριν απ’ όλα τις συνθήκες διαβίωσης και την υγεία μας, αφήνουν επίσης ένα ιδιαίτερα σκληρό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα.

Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ελλάδα, η οποία την τελευταία δεκαπενταετία έχει βρεθεί κυριολεκτικά «στη δίνη του κυκλώνα» με διαδοχικές κρίσεις, όπως η δεκαετής περίοδος των μνημονίων, η πανδημία της Covid-19 και η πρωτοφανής ακρίβεια, που έβαλαν σε μία αδιάκοπη δοκιμασία την κοινωνία και την οικονομία.

Οι εφιαλτικές μνήμες, εξάλλου, από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, τις πυρκαγιές του 2021 σε Αττική και Εύβοια και τις πλημμύρες στη Μάνδρα είναι ακόμα πολύ «νωπές». Κόστισαν πάνω απ’ όλα ανθρώπινες ζωές, αλλά οδήγησαν και σε απώλειες φυτικών και ζωικών κεφαλαίων, κλείσιμο επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα στα αποκαΐδια «θάφτηκαν» οι προοπτικές ολόκληρων τοπικών οικονομιών που στηρίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε ένα μείγμα τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής, όπως για παράδειγμα συνέβη στη βόρεια Εύβοια.

Στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές απώλειες που δημιούργησαν και εξακολουθούν να προκαλούν οι φυσικές καταστροφές έρχεται να προστεθεί και το γιγαντιαίων διαστάσεων κόστος που έχει να κάνει με την προσπάθεια στήριξης και (όσο είναι φυσικά δυνατόν) ανάταξης των τοπικών οικονομιών και του περιβάλλοντός τους.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι γενικότερες επιβαρύνσεις στη φύση από κάθε είδους οικονομική δράση που προκαλούνται λόγω της εξόρυξης πρώτων υλών, της εκπομπής ρύπων, των μεταφορών κ.λπ., γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης και η αέναη προσπάθεια για μία όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πραγματικά μονόδρομο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το σύνολο των ευρύτερα εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία, όπως οι κυβερνήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές.

Εμείς, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκπροσωπώντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε «με σταυρωμένα χέρια» μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Θέλοντας, λοιπόν, και εμείς να συνεισφέρουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στο όραμα για ένα πιο «πράσινο» περιβάλλον και ένα καλύτερο, υγιέστερο μέλλον για τα παιδιά μας, αποφασίσαμε και ξεκινούμε τις επόμενες μέρες ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές της Αττικής, ξεκινώντας από την Παιανία και τις παρυφές του Υμηττού το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα φυτευτούν συνολικά 10.000 δενδρύλλια.

Η κίνηση αυτή αποτελεί, μεταξύ άλλων, μία υπενθύμιση ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο περιβάλλον, που είναι το σπίτι μας και η ίδια μας η ζωή, είναι υπόθεση όλων μας. Και είναι χρέος μας να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε. Εμείς θα είμαστε όλοι εκεί. Ελπίζω και εύχομαι πολλοί ακόμη να είναι μαζί μας…