tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Βήμα της Κυριακής”: Αναζητείται στήριξη για τους μικρομεσαίους

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά (25/9/2023).


Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης που κινδυνεύει να αποδειχθεί άνισος. Τόσο απέναντι στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις όσο και απέναντι στο μέγεθος των προβλημάτων – ακρίβεια, αυξημένο λειτουργικό κόστος, συσσωρευμένα χρέη, έλλειψη ρευστότητας, κλειστές χρηματοδοτικές κάνουλες.

Και σε αυτόν τον αγώνα, οι μικρομεσαίοι, που αντιπροσωπεύουν το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας, χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας για να μπορέσουν να κρατηθούν «ζωντανοί» και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στήριξη, που δεν είναι απαραίτητο να έχει δημοσιονομικό κόστος.

Στις πρόσφατες, ωστόσο, ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και την εξειδίκευσή τους από το οικονομικό επιτελείο, δεν υπήρξε η μέριμνα που έχει ανάγκη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ορθά το βάρος πέφτει στις πληγείσες από τις πλημμύρες και τις φωτιές περιοχές, και κυρίως στη Θεσσαλία και τον Έβρο, όπου η καταστροφή είναι τεράστια, και οφείλουμε όλοι στο μέτρο του δυνατού να συμβάλουμε στην προσπάθεια αποκατάστασης.

Την ίδια, όμως, στιγμή η πραγματική οικονομία δεν σταματά και τα προβλήματα συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που ανέμεναν μία «ανάσα». Αυτή θα μπορούσε να την προσφέρει για παράδειγμα, μία νέα συνολική ρύθμιση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις, αλλά χωρίς αποτρεπτικούς όρους, καθώς και η διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ ή και άλλα «εργαλεία».

Και παρότι ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε το σοβαρό ζήτημα του αποκλεισμού του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, δεν ακούσαμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουν και νέες επιβαρύνσεις στο μισθολογικό κόστος των ΜμΕ, όπως το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Είναι πάντως θετική η όποια πρωτοβουλία για την τόνωση του εισοδήματος των πολιτών, όπως η ενίσχυση των συνταξιούχων ή η στήριξη των πιο ευάλωτων, καθώς έτσι τονώνεται και η κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα χρειαστεί χρόνος για να κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Ένα είναι βέβαιο. Ότι η πάταξη αυτού του φαινομένου είναι επιβεβλημένη. Είναι μια παραβατική συμπεριφορά βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία κάποιων επιτήδειων, που συνιστά τη χειρότερη μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα στερεί σημαντικούς πόρους από τα κρατικά ταμεία.

Νούμερο 1 φυσικά πρόβλημα για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις είναι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μία σειρά από νέα μέτρα για την αντιμετώπισή της και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας που όμως μένει να κριθεί το επόμενο διάστημα η αποδοτικότητά τους. Ο πολίτης θέλει να δει τις τιμές να μειώνονται. Αν αυτό συμβεί θα αυξηθεί και η κατανάλωση άρα και οι τζίροι των επιχειρήσεων.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μετασχηματισμού. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο περιθώριο. Η στήριξή τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Με μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, διαχείριση του προβλήματος του χρέους, αλλά και ενίσχυση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση.