tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αθήνα 9.84: Ανάγκη μιας νέας ρύθμισης που θα αφορά το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων

Εκτός ρύθμισης χρεών προς στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται ένας στους δύο οφειλέτες, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) .

Ειδικότερα, στο τέλος Ιουνίου 2023, από το σύνολο των 1.837.156 αιτήσεων που εντάχθηκαν σε όλες τις ρυθμίσεις (72, 100, 120 δόσεων κ.ά.) ενεργές παρέμεναν μόλις οι 340.328 με ρυθμισμένο ποσό 4.462.107.610 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ενδεικτικό της αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεων είναι το γεγονός ότι «το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει χρέη τα οποία κουβαλάει από το παρελθόν, τόσο λόγω των μνημονίων όσο και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης για τα οποία πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να μην διαιωνίζονται».

Ως μόνη λύση για το μείζον θέμα των συσσωρευμένων οφειλών, υπέδειξε την ύπαρξη μιας νέας ρύθμισης που θα αφορά το σύνολο των χρεών προκειμένου και οι επιχειρήσεις να πάρουν ουσιαστική ανάσα αλλά και να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία. Σε διαφορετική περίπτσωση, όπως σημείωσε, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε «λουκέτο».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου «περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, εμφανίζονται στο ΓΕΜΗ ως ανοιχτές, ενώ δεν είναι».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να χτυπηθεί επί της ουσίας η φοροδιαφυγή καθώς και η παραοικονομία καθώς «προσβάλουν επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν επί τη βάσει της υγιούς επιχειρηματικότητας και οι οποίες αναγκάζονται να επωμιστούν και τα βάρη όσων δεν πληρώνουν».

«Έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία δείχνουν ότι οι δόλια πτωχεύσαντες αφορούν ένα ποσοστό της τάξης του 3-4% , επομένως, η δεύτερη ευκαιρία πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους έντιμους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους», σχολίασε.

Σχετικά με το μέτωπο της ακρίβειας, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τη δυνατότητα αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο διάστημα, θεωρώντας απαραίτητο να υπάρξουν οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών που εκτοξεύονται λόγω και της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Εκτίμησε πάντως ότι το μέτρο που εξαγγέλθηκε για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, βάσει του οποίου θα υπάρχει ειδική πινακίδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών, δεν χτυπάει τη ρίζα του κακού, αλλά δίνει μόνο μια μικρή ανάσα.

Πηγή: athina984.gr