Γ. Μπενέτος στο ΕΕΑ: «Παζλ» για δυνατούς λύτες η επιβίωση επιχειρήσεων

Συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργου Μπενέτου, στον ιστότοπο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

"Μακάρι να μας λυπηθεί ο Θεός και να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι η οικονομική ανάκαμψη έρχεται με επενδύσεις και οι επενδύσεις δεν γίνονται σε θολό, αβέβαιο και φορομπηχτικό τοπίο".
 
Με την φράση αυτή ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργος Μπενέτος, περιγράφει -σε συνέντευξή του στον ιστότοπο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών- το ζοφερό τοπίο εντός του οποίου δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να επιβιώσουν σήμερα οι επαγγελματίες.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά στο site του ΕΕΑ και την Κατερίνα Παντελή.
 
Ερώτηση: κύριε Πρόεδρε, το νέος έτος ξεκινά με σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθούν προκειμένου να επιβιώσουν στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον;
Απάντηση:
Συνετή διαχείριση, αύξηση πωλήσεων, διεύρυνση της πελατειακής βάσης, συνεργασίες με ομοειδής επιχειρήσεις.
Σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας της αγοράς, οι παραπάνω προτροπές θα είχαν κάποια ρεαλιστική αξία.
Σε συνθήκες όμως συνεχούς πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ραγδαίας αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα «πάζλ» για δυνατούς λύτες.
Μακάρι να μας λυπηθεί ο θεός και να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι η οικονομική ανάκαμψη έρχεται με επενδύσεις και οι επενδύσεις δεν γίνονται σε θολό, αβέβαιο και φορομπηχτικό τοπίο.
Ερώτηση: Δύο ζωτικά για τις επιχειρήσεις ζητήματα είναι αυτά της ρευστότητας και της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτιμάτε ότι γίνονται κινήσεις ώστε να δοθεί μια ανάσα στις βιώσιμες επιχειρήσεις;
Απάντηση:
Κάθε τι που προστίθεται στην μη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, θεωρείται θετική κίνηση. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να διαχωριστούν πλήρως αυτοί  που έχουν  και δεν πληρώνουν, από αυτούς που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν.
Η επιστήμη της πληροφορικής και η διασύνδεση των συστημάτων των τραπεζών, με αυτά των ασφαλιστικών φορέων και του Υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να αποκαλύψει πραγματικά «μαργαριτάρια». Η πολιτική βούληση επιβάλλεται πια να είναι άμεση και αποτελεσματική.
Ερώτηση: Δεδομένων των «λουκέτων» και των υψηλών ποσοστών ανεργίας, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα;                                                               
Απάντηση:
Εκλογίκευση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, τόνωση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας και συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων.
Ειδικά για το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται τα μέλη  μας, χρειάζεται μια επανεκτίμηση των δεδομένων, χωρίς κατακερματισμό δυνάμεων, αλλά με συνεργασιακές δικτυώσεις ευρύτερου επιπέδου.
Ερώτηση: Ποια είναι τα φλέγοντα για την περιοχή και τους επαγγελματίες της, ζητήματα;
Απάντηση:
Εκτός των γενικών προβλημάτων που αναφέρονται στις παραπάνω απαντήσεις, οι  επαγγελματίες του Πειραιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα έργα του «μετρό» και πολύ περισσότερο του «τραμ», οι εργασίες των οποίων έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις και καταναλωτές, εξαιτίας του έντονου κυκλοφοριακού φόρτου που επικρατεί σχεδόν όλες τις εργάσιμες ώρες της ημέρας.
Επιπλέον οι επαγγελματίες των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων,  έχουν να αντιμετωπίσουν  τα διαχρονικά προβλήματα της «απομάκρυνσής» τους  από την ηπειρωτική χώρα, τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα  των προϊόντων τους.
Ερώτηση: Ποιους στόχους έχει θέσει το Επιμελητήριο για το 2017 και ποιες δράσεις προγραμματίζει για την επίτευξή τους;
Απάντηση:
Ένας είναι ο διαχρονικός βασικός μας στόχος.
Να είμαστε χρήσιμοι στα μέλη μας.
Και επειδή η λέξη «χρήσιμοι», στο επιχειρείν πολλές φορές  παραποιημένη εννοιολογικά, αποκτά την έννοια του «μεμονωμένα αρεστού», κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στο σύνολο των μελών μας ως κομμάτι της οικονομίας της περιφέρειας μας και  κατ΄ επέκταση  της οικονομίας της χώρας μας.
 Ως εκ τούτου, τα μέλη μας πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι προσπαθούμε καθημερινά, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους και  συνεμπλεκόμενους  φορείς και οργανώσεις,  για την καλυτέρευση της ποιότητας της εργασίας τους, ασχολούμενοι με όλα όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες απαντήσεις.
 Και η προσπάθεια μας δεν θα πρέπει να κριθεί από το εμφανές  αποτέλεσμα της, γιατί  πολλές φορές νομίζουμε ότι μιλάμε σε «ώτα μη ακουόντων».
 Αυτό όμως δεν μας πτοεί, αντίθετα μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, γιατί στο τέλος όπως λέει και ο λαός μας, «λέγε, λέγε, κάτι μένει».