tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Σταθάκης.- Η φορολογία των επιχειρήσεων θα μείνει στο 29%

Ήταν στο 28%, έχει γίνει 29%. Αυτός θα είναι ο φορολογικός συντελεστής, τουλάχιστον για το μέλλον που μπορούμε να προβλέψουμε. Δηλαδή τα επόμενα 2 χρόνια.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», η εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Τα Βήματα του Επιχειρείν».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και παρεμβάσεις έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Ηλία Ξανθάκο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτη Κορκολή.

Ο κ. Σταθάκης, στην εισαγωγή του, επανέλαβε ότι έχει κλείσει πλέον ο κύκλος της ύφεσης. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου η ανάπτυξη που ξεκινά να είναι βιώσιμη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία ως κεντρικά στοιχεία στον παραγωγικό μετασχηματισμό που επιδιώκεται.

Με την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά, θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναπτυξιακή στρατηγική, όπου κεντρική θέση έχει η ανάπτυξη αλυσίδων αξίας και η έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το Υπουργείο, όπως τους νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης που ήδη ψηφίστηκαν, τον Αναπτυξιακό Νόμο, και τα νομοσχέδια που ακολουθούν για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και για τα Επιμελητήρια.  

Ανέφερε, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και την ίδρυση ενός πολύ μεγάλου ταμείου, του «Fund of Funds», σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Στο τέλος της συζήτησης αναφέρθηκε και στους φορολογικού συντελεστές. Συγκεκριμένα είπε:

«Υπάρχει ένα γενικό φιλοσοφικό ερώτημα. Όλα αυτά είναι αδύνατο αν δεν γίνει φορολογικός συντελεστής των κερδών από 29%, 10%, ή 5%, ή 0. Η απάντηση σε αυτό το φιλοσοφικό ερώτημα είναι σαφής. Δεν θα γίνει 10%, 15%, ή 5%, θα συνεχίσει να είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν στο 28%, έχει γίνει 29%. Αυτός θα είναι ο φορολογικός συντελεστής, τουλάχιστον για το μέλλον που μπορούμε να προβλέψουμε. Δηλαδή τα επόμενα 2 χρόνια. Από εκεί και πέρα όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό, είναι μια κατάσταση την οποία προφανώς κάθε βελτίωση είτε βελτίωση των εσόδων από φοροδιαφυγή, είτε βελτίωση από μείωση των πλεονασμάτων ρύθμισης χρέους κλπ, θα οδηγεί βήμα – βήμα σε αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών που είτε στην έμμεση φορολογία, είτε στην άμεση μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικοί. »
 
 

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

ΣΒ