tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Γκρίζες” προβλέψεις από ΟΟΣΑ

Την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη και πληθαίνουν οι εκθέσεις για επιβράδυνση ακόμα και στις μεγαλύτερες οικονομίες, οι Σύνθετοι Δείκτες του ΟΟΣΑ μεταφέρουν την ανησυχία και στην Ελλάδα, που δεν έχει πατήσει ακόμα σταθερά στα πόδια της.

Από το Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς, ο ΟΟΣΑ καταγράφει μια διολίσθηση των πρόδρομων δεικτών στην Ελλάδα και αυτή η τάση συνεχίζεται, παρά τα θετικά δεδομένα του ΑΕΠ. Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, οι δείκτες υποχώρησαν, μάλιστα, κάτω από το 100. Το Νοέμβριο, στον οποίο αναφέρονται οι τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης- που «φωτογραφίζει» τι αναμένεται να συμβεί σε περίπου 9 μήνες μπροστά- διαμορφώνεται στο 98,42, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017.

Σαφώς πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις από τη Standard & Poors, που “βλέπει” ρυθμούς ανάπτυξης 2,4- 2,5% την επόμενη διετία, υπό την προϋπόθεση ότι θα “τρέξουν” οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να γυρίσει σελίδα.

Επιβεβλημένη θεωρείται από εγχώριους και ξένους αναλυτές η μείωση των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε άλλη έκθεση, που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των κρατών με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ο συντελεστής με τον οποίο θα γίνει και φέτος η εκκαθάριση για τα νομικά πρόσωπα είναι 29%, ενώ ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται, πλέον, στο 21,4%.