tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ.Χατζηθεοδοσίου:Κίνδυνος ανεργίας και αφελληνισμού των επιχειρήσεων

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε του κινδύνους της απώλειας θέσεων απα¬σχόλησης και χειροτέρευσης των όρων επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την οικονομική πολιτική που ακολουθείται τον τελευταίο καιρό μίλησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 9ης Αυγούστου και στο ένθετο «business stories», ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε του κινδύνους της απώλειας  θέσεων απα­σχόλησης και χειροτέρευσης των όρων επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Ο ίδιος μιλάει για  

«αγώνα επιβίωσης» που δίνει η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. «Δυστυχώς n αδυναμία  πρόσβασης σε ρευστό οδήγησε τις πωλήσεις τους περισσότερους κλάδους σε δραματική. κάμψη. Σε περιπτώσεις όπως  n ένδυση και n υπόδηση, αυτός ο τζίρος χάθηκε για πάντα», τονίζει. Είναι αλήθεια πως η πορεία των θερινών εκπτώσεων είναι απογοητευτική, µε κάμψη των τζίρων στην έν­δυση κατά 70%, ενώ τα τρόφιμα κινούνται ετησίως πτωτικά, αλλά µε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα (μείωση κοντά στο 10%-15%). «Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, n αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που επιβαρύνουν το καλάθι της νοικοκυράς κατά 4 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες θα επιφέ­ρει ακόμη µμεγαλύτερη μείωση του πραγματικού (προ ΦΠΑ) τζίροoυ», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

 

Ήδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για μεγάλες συνέπειες που θα υπάρξουν στην απα­σχόληση. «Υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, όλα αυτά θα πυροδοτήσουν περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, άρα και του τζίρου. Ακόμα  και µε τον πιο αισιόδοξο ισχυρισμό, ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα ανατραπεί το συντομότερο, ότι οι καταναλωτές θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα ταμιακά διαθέσιμα τους ή θα έχουν εξοικειωθεί µε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θεωρώ ότι θα μπορούσατε να ξαναδούμε ανάκαμψη πωλήσεων από τα μέσα φθινοπώρου, όμως κι αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο», αναφέρει ο κ. Χατζηθεδοσίου.

 

Κρίσιμο για να µην εκτραπεί η πορεία των δεικτών απασχόλησης και να µην ξεφύγει πάνω από το 30% η γενική ανεργία για πρώτη φορά στην κρίση (πηγές μιλάνε για ποσοστό στο 31% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου) είναι να υπάρξει μέριμνα, όπως η αγορά απαιτεί, ως προς τις συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων στις επιχειρήσεις της χώρας.

 

Κι αυτό διότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οδηγούμαστε σε έναν βίαιο αφελληνισμό της παραγωγικής δομής και της επιχειρηματικότητας.

 

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δείχνουν Ξεκάθαρα τις επιπτώσεις  των ελέγχων και των περιορισμών. Συγκεκριμένα:

 

• Στην Ελλάδα σήμερα επιτρέπεται  μεν η εξαγωγή κεφαλαίων για να εισαχθούν φάρμακα, όμως δεν επιτρέπεται η παραγωγή των ίδιων φαρμάκων διότι έχει απαγορευτεί η εισαγωγή των συσκευασιών μέσα στα οποία θα διακινηθεί το προϊόν.

 

• Οι  επιχειρήσεις που δεν έχουν λογαριασμό στο εξωτερικό, εμπιστευόμενες  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται στην πλέον μειονεκτική  θέση έναντι των πολυεθνικών ανταγωνιστών τους. Και αυτό γιατί οι πολυεθνικές μπορούν να εισάγουν προϊόντα στη χώρα πληρώνοντας τα με χρήματα που διαθέτουν εκτός Ελλάδας ή με πίστωση από τις μητρικές τους εταιρείες, σε αντίθεση με τις ελληνικές που μπλοκάρονται από τις τράπεζες.

 

• Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης αιτημάτων κεφαλαιακών κινήσεων εκδίδει αλλοπρόσαλλες εγκρίσεις γιατί δεν γνωρίζει τις συναλλακτικές πρακτικές και τις παραγωγικές διαδικασίες.

 

• Εξακολουθούν να υπάρχουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες  που χρειάζονται και απαιτούν μετρητά, είτε γιατί το απαιτούν οι δικοί τους προμηθευτές  είτε για τις καθημερινές, τους ανάγκες  μικρής αξίας  που χρειάζονται μετρητά, αλλά και για να απασχολούν εργαζομένους κατ' έργον και περιστασιακούς (οι εργολάβοι πληρώνουν εβδομαδιαία μετρητά εθιμικώ  δικαίω).

 

• Μεγάλος όγκος προϊόντων, τελικών και ενδιάμεσων (άνω των 8.000 κοντέινερ), βρίσκονται εγκλωβισμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αφού δεν είναι εφικτή η πληρωμή ΦΠΑ.

 

• Εκατοντάδες παραγγελίες ξένων πελατών ακυρώνονται ή αναστέλλονται είτε γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής των απαραίτητων πρώτων υλών είτε γιατί οι αγοραστές αμφιβάλλουν για mv υωνόιετο  εκπλήρωσης της παραγγελίας τους.

 

Πέραν αυτών, οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας  τους, αλλά επιβαρύνονται με επιπλέον βάρη αφού αναγκάζονται:

 

• Να πληρώνουν εταιρείες μεταφοράς χρημάτων για να διακινούν μετρητά, δεδομένου ότι οι επιταγές δεν μπορούν να εξαργυρωθούν.

 

• Να αποταθούν σε κερδοσκόπους – τοκογλύφους που δίνουν σε μετρητά ένα μέρος μόνο του ποσού που κατατίθεται ηλεκτρονικά σε λογαριασμούς τους.

 

• Να ζητούν από τους πελάτες τους, κυρίως μεγάλους λιανέμπορους, πληρωμή σε μετρητά, μετατρέποντας τους έτσι σε οιονεί τραπεζικά ιδρύματα.

 

«Μπορεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών να μίλησε  για εικονικό πνιγμό, όμως n ελληνική επιχειρηματικότητα υφίσταται τις εβδομάδες αυτές έναν πραγματικό κεφαλαιακό πνιγμό και n ελληνική οικονομία ένα καθεστώς ασφυξίας που όμοιό του δεν είχε υπάρξει ποτέ», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.