tuv-iso-logo

Η άφιξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα SOS της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα – Φοροτεχνικό,


Πάντα ο Σεπτέμβριος λέγαμε ότι ήταν μήνας των καθιερωμένων φουσκωμένων υποχρεώσεων κι αυτό γιατί ο φορολογούμενος είχε μετά τις διακοπές του να πληρώσει τη δόση του Φόρου Εισοδήματος, τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τις υποχρεώσεις του εάν ήταν επιτηδευματίας ή μέλος νομικού προσώπου (ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, κ.λπ.), καθώς και κάποια ρύθμιση σε εφορία ή ασφαλιστικό φορέα που μπορεί να είχε. Το σκηνικό, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να μετατίθεται και ο τίτλος να πηγαίνει στον Οκτώβριο. Ωστόσο, με το χτύπημα του Covid-19, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες, ενώ ήταν συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους, θα αναγκαστούν εντός των επόμενων ημερών να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, είτε την πάγια των 12-24 δόσεων, είτε την καινούρια (την ονομαζόμενη και ως «κορωνορύθμιση») 36-72 δόσεων με μηδενικό ή πολύ χαμηλό επιτόκιο 2,5%, η οποία θα ανοίξει εντός των ημερών και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος του χρόνου. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση, σε αντίθεση με τις προγενέστερες ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει έως τις 30/09/2021 να μπουν στη γνωστή σε όλους πλατφόρμα mybusinesssupport και να κάνουν αίτημα αναβίωσης, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις επανένταξης, δηλαδή οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πανδημία και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων από 1/3/2020 έως και 31/7/2021.

ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Φέτος, όπως και πέρυσι, τα ραβασάκια του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθυστέρησαν να έρθουν, με αποτέλεσμα η πρώτη δόση να παίρνει παράταση πληρωμής και να λήγει στις 29/10/2021, μαζί με την καταβολή της 2ης δόσης, ενώ οι επόμενες 4 δόσεις λήγουν στο τέλος του εκάστοτε μήναμε την τελευταία να λήγει στις 28/02/2022. Τα έσοδα από τον φετινό ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναμένονται να εισπραχθούν ύστερα και από την εκκαθάριση είναι 2.587.586.542,93 €, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε., ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή του φετινού ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Συγκεκριμένα :

Με βάση και το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου), και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων). Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα 2 έτη.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.», όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Με την Ε.2181/2021 δίνεται απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. :

  • Για τα ακίνητα στους Δήμους Μαντουδίου- Λίμνης -Αγίας `Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Εύβοιας. Αντιθέτως, για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέσω κεντρικής εκκαθάρισης για τα έτη 2022 και 2023, για τα εν λόγω ακίνητα, απαιτείται κατ΄ αρχήν η υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή (15 Οκτωβρίου 2021). Σε περίπτωση η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ, όπου ανήκει ο αιτούμενος την απαλλαγή .
    Ειδικά για την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2021, δεν απαιτείται οι υπόχρεοι σε φόρο να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr αφού έχει γίνει εκ του νόμου.
  • Για τα ακίνητα των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 1ης Μαΐου έως και 2ας Σεπτεμβρίου 2021 απαιτείται κατ΄ αρχήν η υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή (15 Οκτωβρίου 2021). Σε αυτήν την περίπτωση η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ, όπου ανήκει ο αιτούμενος την απαλλαγή.
  • Ειδικά για τα ακίνητα της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, οι δικαιούχοι απαλλαγής έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ακόμα κι εάν δεν έχει υποβληθεί αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση που δικαιούχος απαλλαγής στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021 και, εφόσον δεν υποβληθεί αυτή, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ, συνοδευόμενη από τα κατά περίπτωση ως άνω δικαιολογητικά.

Ρύθμιση Ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις

Στις 30/09/2021 εκπνέει και η προθεσμία υποβολής των ρυθμίσεων έως 120 δόσεις για παλαιότερες οφειλές (έως 2018) στα ασφαλιστικά ταμεία του Ν.4611/2019.
Οι δικαιούχοι οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει το α’ στάδιο στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, δηλαδή επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων, προσδιορισμό της οφειλής στα ανάλογα ασφαλιστικά ταμεία και επιλογή του ποσού ρύθμισης με επανυπολογισμό ή όχι, έχουν περιθώριο έως τις 30/09/2021 να εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους, με αντίστοιχη εξόφληση ή ολόκληρου του ποσού ή της πρώτης δόσης. Η μετάβαση των οφειλών από τον ΕΦΚΑ στο ΚΕΑΟ να σημειωθεί ότι μπορεί να πάρει και 5 εργάσιμες μέρες.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί απ’ όλους όσους είναι να ρυθμίσουν τώρα με την εκπνοή ή έχουν ρυθμίσει, αφού στην εκκαθάριση του ΕΦΚΑ για το έτος 2019 που είχε πάρει παράταση 3 φορές από τον Ιούλιο, όποια δόση δεν εξοφλείται εμπρόθεσμα πηγαίνει στο ΚΕΑΟ και το ΚΕΑΟ για να κλείσει τη μεγάλη ρύθμιση των οφειλών του Ε.Φ.Κ.Α υποχρεώνει τον ασφαλισμένο να ρυθμίσει σε εφάπαξ ή μέσω τμηματικής καταβολής όσες από τις 3 δόσεις της εκκαθάρισης πήγαν εκεί.

Επίσης, σε περίπτωση που οι οφειλέτες είχαν κάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και την εκκαθάριση του 2019 την είχαν αφήσει, με αποτέλεσμα να καταστούν και οι 5 δόσεις της ληξιπρόθεσμες, για να την ρυθμίσουν σε 12 δόσεις καλό είναι να κάνουν πρώτα έναν έλεγχο, αφού σε αρκετούς πελάτες μας το ΚΕΑΟ δεν έριχνε τα ποσά των δόσεων στη ρύθμισή τους, αλλά τα αφαιρούσε με τα οφειλόμενα της εκκαθάρισης του 2019.

Εάν είχε γίνει ρύθμιση 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά την περίοδο 01/03/2020 έως 31/07/2021 απωλέσθηκε με την εγκύκλιο 52/2021 του e-ΕΦΚΑ στις 23/09/2021, δύναται να γίνει αναβίωση της ρύθμισης αυτής εφόσον καταβληθούν οι δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έως 30/09/2021. Το δελτίο τύπου του e- ΕΦΚΑ βέβαια στις 21/09/2021 αναφέρει επιπλέον στο τέλος ότι «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι δόσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και τυχόν οφειλόμενα βεβαιωμένα στο ΚΕΑΟ ποσά εκτός ρύθμισης.».

Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κάναμε αναφορά στο άρθρο μας «Το νέο myAADEκαι οι εξαγγελίες της ΔΕΘ» στην επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους, δεν περιμέναμε ότι θα γινόμασταν και πάλι θύματα του συγκεκριμένου προβλήματος για πολλοστή φορά και μάλιστα τόσο γρήγορα…

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την επέκταση Κωδικών Δραστηριότητας του πελάτη μας, ο συνάδελφος αναγκάστηκε να πάει και να έρθει 2 φορές από τον ΕΦΚΑ στη ΔΟΥ προκειμένου να του δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα για επέκταση δραστηριότητας, κάνοντας τον γαϊτανάκι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, λέγοντας ο ένας ότι οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ ανήκουν στο ΙΚΑ και δεν γίνεται να βγει ενημερότητα με αιτιολογία επέκταση Κ.Α.Δ. και ο άλλος να μην δέχεται στην αρχή την απλή ασφαλιστική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση… Η οδύσσεια αυτή έλαβε τέλος αφού ο συνάδελφος του εξήγησε ότι εκ του νόμου ο υπάλληλος του ΙΚΑ έλεγε ότι δεν μπορεί να εκδώσει τη συγκεκριμένη ενημερότητα που βγαίνει από τον ΕΦΚΑ-τέως ΟΑΕΕ…

Πηγή: www.e-forologia.gr