tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΚΑΥΣΙΜΑ

Η επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν και οι συνέπειες στις τιμές

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η εαπόφαση των  ΗΠΑ να ανακοινώσουν ότι οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πρέπει να σταματήσουν σύντομα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εξέλιξη που καταργεί τις εξαιρέσεις που είχαν χορηγηθεί για ορισμένους εισαγωγείς ιρανικού αργού, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Οι τιμές του αργού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, καταγράφοντας άλμα 3% .

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του δεσμεύεται από τη θέση του OPEC και των συμμάχων του για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και η όποια απόφαση για αύξηση ή μείωση της παραγωγής πρέπει να ληφθεί συλλογικά από τον OPEC.

«Το Ιράκ δεν παίρνει μονομερή απόφαση να καλύψει τη μείωση πετρελαίου στην αγορά για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε ο Ασίμ Τζιχάντ στο Reuters, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράκ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το δυνητικό έλλειμμα στην προσφορά ιρανικού αργού.

Στον αντίποδα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε διατεθειμένη να καλύψει την όποια δυνητική απώλεια προσφοράς αργού, αν οι ΗΠΑ τερματίσουν τις εξαιρέσεις που είχαν επιτρέψει σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα θα αξιολογήσει την επίπτωση στην αγορά πριν αυξήσει την παραγωγή της, όπως δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.

Η πηγή δήλωσε ότι η όποια δράση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τη βεβαιότητα της κατάργησης των εξαιρέσεων και της επίπτωσης που θα έχει αυτή στην αγορά πετρελαίου.

Ανεπηρέαστα τα ελληνικά διυλιστήρια  

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, μετά και την τελευταία εξέλιξη που θέλει τον Ντόναλντι Τραμπ να μην ανανεώνει τις εξαιρέσεις από την προμήθεια αργού της Τεχεράνης, δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στους δύο εγχώριους πετρελαϊκούς ομίλους, αφού έχουν μηδενίσει προ πολλού τις εισαγωγές τους από τη χώρα των Μουλάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι τα ΕΛΠΕ έχουν να παραλάβουν φορτίο από το Ιράν περισσότερο από ένα έτος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Motor Oil, με τις δύο εταιρείες να προβαίνουν στην έγκαιρη αντικατάσταση των εισαγωγών τους σε ιρανικό αργό, με την προμήθεια από άλλες χώρες, σε επαρκή ποιότητα και με ικανοποιητικές τιμές.

 

Η Κίνα

«Η Κίνα γνωστοποίησε την έντονη αντίδρασή της στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική απόφαση θα «εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος από τις 2 Μαΐου στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» και να «στερήσει από το καθεστώς την κύρια πηγή εσόδων του», όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Το μέτρο αυτό, που προκάλεσε μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, προαναγγέλλεται ιδιαίτερα δύσκολο για το Πεκίνο, το οποίο έχει εμπλακεί σε περίπλοκες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και είναι παραδοσιακά από τους μεγαλύτερους πελάτες της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο S&P Global Platts, το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, από τα οποία σχεδόν 628.000 στην Κίνα.

«Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χωρίς να διευκρινίζει αν το Πεκίνο θα αναστείλει ή όχι τις εισαγωγές ιρανικού αργού, ο Γκενγκ πρόσθεσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να «διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων».

«Το μέτρο που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί παρά να εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή καθώς και στη διεθνή ενεργειακή αγορά», προειδοποίησε.

Η Σ. Αραβία

Πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλία με σκοπό να καλύψει το χάσμα από την απώλεια του ιρανικού αργού, στην παγκόσμια αγορά, δηλώνει η Σαουδική Αραβία. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οποιαδήποτε ενέργεια του ΟPEC θα εξαρτηθεί από τις συνέπειες της κατάργησης των αμερικανικών απαλλαγών από τις κυρώσεις και της επίδρασής της στην αγορά πετρελαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου της Τεχεράνης τόνισε πως η όποια απόφαση για αύξηση της παραγωγής, από μέλη του διεθνούς καρτέλ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην προσφορά, δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς, αλλά μόνο συνολικά στο πλαίσιο του OPEC.

Οι ΗΠΑ κατέληξαν στην απόφαση να μην ανανεώσουν τις εξαιρέσεις από την επιβολή κυρώσεων, που εκπνέουν στις 2 Μαΐου, έχοντας την βεβαιότητα πως η Σαουδική Αραβία θα παρέμβει αυξάνοντας τη δική της προσφορά, προκειμένου να μην εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές στην παγκόσμια αγορά.

ΗΠΑ: «Οι Κυρώσεις έχουν ήδη Στερήσει $10 Δισ. από την Τεχεράνη»

Οι κυρώσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν έχουν στερήσει από την Τεχεράνη έσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εισέπραττε εξάγοντας πετρέλαιο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και ανώτερος σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους μερικά 24ωρα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να τερματίσει όλες τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που επιβάλλει στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και να διαμηνύσει σε όλα τα κράτη να αναστείλουν τις εισαγωγές από την Ισλαμική Δημοκρατία, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν συνέπειες.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές αργού -οι οποίες είχαν αρθεί σταδιακά χάρη στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας- τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο αρχικά επέτρεψε στα οκτώ κράτη που έκαναν τις μεγαλύτερες εισαγωγές να συνεχίσουν να αγοράζουν μειωμένες ποσότητες για ένα εξάμηνο.

Τι θα καθορίσει την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν πλήρως από την αγορά το ιρανικό πετρέλαιο οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση της τιμής του Brent κατά περίπου 3,6%, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου πως έχει εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του ΟΠΕΚ να καλύψει το κενό της προσφοράς. Η επιφυλακτική στάση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα υποδηλώνει πως το Ριάντ θα επιδιώξει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή ώστε να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου γύρω στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράγοντες που θα μπορούσαν να ρίξουν την τιμή τους επόμενους μήνες είναι περιορισμός της ζήτησης εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και δημόσιες παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ με την απαίτηση για μείωση της τιμής. «Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εντείνει τις κυρώσεις κατά του Ιράν… αναθεωρήσαμε προς τα επάνω την πρόβλεψή μας για την τιμή του Brent  στα 60 από 50 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους», ανέφεραν την Πέμπτη αναλυτές της Capital Economics.

Ο Μπράιαν Χουκ, Αμερικανός ειδικός εκπρόσωπος για το Ιράν, επέμενε την ίδια στιγμή πως «υπάρχει επαρκής προσφορά στην αγορά ώστε… να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές». Πράγμα που ισχύει, αν και έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που από τον Οκτώβριο του 2018 μειώνουν την παραγωγή τους κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς και να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy «η Σαουδική Αραβία και αρκετοί από τους συμμάχους της μπορούν να υπερκαλύψουν την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου». Το ερώτημα είναι αν επιθυμεί το Ριάντ να το κάνει. «Θα δούμε τι θέλουν οι πελάτες», είχε πει την Τετάρτη ο Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη να αυξήσει αμέσως την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία. Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα αποφασίσουν τη μελλοντική τους πολιτική στη σύνοδο στα τέλη Ιουνίου. Η Μόσχα έχει στείλει σήμα πως βλέπει ευνοϊκά την αύξηση της παραγωγής, ενώ πιθανή είναι δημόσια παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ που δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές το 2020 με την τιμή της βενζίνης σε υψηλό επίπεδο. Άλλωστε, αυτή είναι από τις λίγες πρωτοβουλίες του Τραμπ που έχουν την υποστήριξη.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, energia.gr, ANA-XINHUA

B