tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η νέα Υγειονομική Διάταξη για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

H νέα διάταξη για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στοχεύει στη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και στην τήρηση του ΗACCP

Σημαντικές πληροφορίες για την τήρηση της υγιεινής των τροφίμων και των χώρων από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δίνει με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας παρέχοντας οδηγίες εφαρμογής για την νέα Υγειονομική Διάταξη (Υ1γ/Γ.Π οικ 96967 – ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012)  η οποία αφορά τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο  σκοπός της Νέας Υγειονομικής είναι η εναρμόνιση της Υγειονομικής Νομοθεσίας που αφορά τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την Κοινοτική Νομοθεσία και η εξειδίκευση των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Με τη Νέα Διάταξη δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών να διευρύνουν το πεδίο παρασκευής ή αποθήκευσης ή πώλησης ή διανομής αρκεί να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και γενικά να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Εννοείται βέβαια ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπονται στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων ΗACCP.

Σημειώνουμε ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που απαιτείται η εφαρμογή πλήρους συστήματος HACCP είναι τα σούπερ μάρκετ, οι μικτές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος και από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος όσες διαθέτουν παρασκευαστήριο για την παραγωγή πρόχειρων γευμάτων.

Δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή της μελέτης (HACCP) ως δικαιολογητικού για την αδειοδότηση. Όμως κατά τον έλεγχο της γνωμοδότησης από την Υγειονομική Υπηρεσία θα ελέγχεται η συμμόρφωση στις αρχές του HACCP.

 Σε περίπτωση μεταφοράς της επιχείρησης σε άλλο χώρο, ή επέκτασης του χώρου αυτής ή αλλαγής κατηγορίας απαιτείται νέα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής που ήδη λειτουργούν όπου γίνεται προσθήκη εξωτερικού ή παρακείμενου χώρου για την εξυπηρέτηση καθημένων πελατών γίνεται πρόσθετη πράξη προσδιορισμού εξυπηρετούμενων πελατών μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας και αντικατάσταση της άδειας.

Με τη νέα ΥΔ πλέον για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στην αίθουσα της επιχείρησης α) δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για την ηχοαπομόνωση του κτιρίου β) δεν απαιτείται ηχομέτρηση αλλά μόνο αυτοψία.

Όσον αφορά τη χρήση μουσικής στους υπαίθριους χώρους απαιτείται η τεχνική έκθεση του μηχανικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη διάταξη και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, τα οποία και θεωρούνται από την υγειονομική υπηρεσία.

Η εγκύκλιος προβλέπει ακόμη σειρά μέτρων τήρησης της υγιεινής των τροφίμων και των χώρων στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και τις κυρώσεις για παραβάσεις των κανονισμών.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ.