tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η ώρα της αλήθειας για το νόμο Κατσέλη

Την υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου εξετάζει η κυβέρνηση

Γράφει ο Γιώργος Παππούς, δημοσιογράφος, συνεργάτης του Ε.Ε.Α.

 

Το τέλος του νόμου Κατσέλη είναι γεγονός. Από 1/1/2019 ήσυχοι ή σχετικά ήσυχοι είναι μόνο όσοι πρόλαβαν ή μπόρεσαν να αιτηθούν προστασίας, ενώ για τους υπόλοιπους η αγωνία χτυπάει "κόκκινο". 

Ακίνητα που αγοράστηκαν με δάνεια 150, 200, 300 χιλιάδων ευρώ την εποχή των παχιών αγελάδων, βρίσκονται, πλέον, στην "κόκκινη" ζώνη. Ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη, που προστάτευε κύρια κατοικία ως 280.000 ευρώ εκπνέει και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής του κυπριακού μοντέλου, δηλαδή της επιδότησης νοικοκυριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να αποπληρώνουν σε βάθος κάποιων ετών (3-5 ετία) τις δόσεις ρυθμισμένων δανείων. 

Τέτοιου είδους επιδότηση προβλέπεται και τώρα, αλλά είναι θεσμοθετημένη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, ενώ αν ισχύσει από τη νέα χρονιά, είναι προφανές ότι θα εξαρτάται κατά περίπτωση από τη διάθεση της τράπεζας, που θα προχωρά ή όχι σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις (π.χ. "πάγωμα" του 50% της οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε βάθος ετών, οπότε εκεί θα παρεμβαίνει το Κράτος με επιδότηση του δανειολήπτη). 

Το παραπάνω μοντέλο κρίνεται, μάλλον πολύπλοκο από τις τράπεζες, που "καίγονται" να "ξεφορτώσουν" προβληματικά δάνεια 25 δισ ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά κι ως εκ τούτου φαίνεται να προκρίνουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, με βασικό κριτήριο την αξία της κατοικίας, που δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. 

Υπάρχει κίνδυνος για όσους πρόλαβαν να μπουν κάτω από την "ομπρέλα" του νόμου Κατσέλη; Όχι, εκτός αν η νέα διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην συντρέχει, πλέον, αδυναμία πληρωμής του δανείου. Σημειωτέον ότι αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περί 150.000 αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. 

Όσοι δεν μπορέσουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη ως τις 31 Δεκεμβρίου, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό; Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά και ανάλογα με την πραγματική κατάσταση του δανειολήπτη, έτσι ώστε άνεργοι και άλλες "ευπαθείς" κοινωνικές ομάδες να μείνουν στο απυρόβλητο.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει τον πλειστηριασμό; Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τις ρυθμίσεις είτε με μεγάλες επιμηκύνσεις πληρωμών είτε με "κούρεμα" ως και το 50% του δανείου, για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Ειδικά οι επαγγελματίες μπορούν, όμως, να ζητήσουν συνολική ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού, "παγώνοντας" έτσι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Σημειωτέον, ότι ενώ τώρα ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη παρέχει καθολική προστασία για χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, η διάδοχη κατάσταση- όποια κι είναι- θα περιορίζεται στις δανειακές εκκρεμότητες.