tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οικονομία & επιχειρηματικότητα στη δίνη της πανδημίας

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


 

Όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου μας, οικονομολόγοι και λογιστές, ψάχνουμε και ψηλαφίζουμε τις ανακοινώσεις και τα δεδομένα που έχουμε, προκειμένου να δώσουμε έγκυρες πληροφορίες στον επιχειρηματικό κόσμο, που θα τους δώσει κατεύθυνση για τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφερθούν ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την δοκιμασία από την οποία πλήττεται όλη η χώρα.

Αναφερόμαστε σε ένα παγκόσμιο οικονομικό ΚΡΑΧ που η οικονομική κρίση του 2008 θα είναι απλά η προπόνηση. Ύστερα από 10 χρόνια κρίσης ενώ κάναμε αγώνα με νύχια και με δόντια να επιβιώσουμε δουλεύοντας, τώρα με το κλείσιμο των επιχειρήσεων πως θα ευ ημερεύσουμε; Δυστυχώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο αλλά η δική μας οικονομία είναι πολύ πιο εύθραυστη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είμαστε πτωχευμένοι και το γνωρίζουμε.

Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε όρθιοι, αλλά η προσπάθεια και οι αποφάσεις που οφείλει να πάρει το κράτος θα πρέπει να είναι καθολικές.

Είναι αδύνατον για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, εκτός βέβαια αυτών των που αφορούν την διατροφική αλυσίδα και το σύστημα υγείας συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων, να συνεχίζουν την δραστηριότητα τους και να συντηρούν το υπαλληλικό προσωπικό, αφού πραγματικά δεν κινείται φύλλο στην αγορά.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα θεωρούνται ημίμετρα. Σύμφωνα με τα ΦΕΚ B’ 915/17.03.2020 Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/2020 καθώς και των ΦΕΚ Β 926, 929,930,931,932 που ελήφθησαν εκτάκτως εντός των τελευταίων ημερών, δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, τις βιοτεχνίες, τις βιομηχανίες και των λοιπών επαγγελματιών που πραγματικά βάλλονται.

Το σύνολο των επαγγελμάτων σύμφωνα με τα δεδομένα είναι αδύνατον να συνεχίζουν την λειτουργία τους όχι μόνο εξαιτίας της μεταδοτικότητας του ιού, αλλά επειδή όσο λειτουργούν, τα έξοδα τρέχουν και οι εισπράξεις είναι μηδενικές λόγο της κατάστασης που βιώνουμε.

Οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες δεν επιθυμούν να απολύσουν τους εργαζομένους τους, λόγο ηθικής ή λόγο της δυνατότητας που τους δίνετε για την υπαγωγή στο πρόγραμμα της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχει δημοσιευθεί έως και τον Ιούνιο. Είναι όμως αντιστρόφως ανάλογο το ύψος του ποσού των εισροών και η εκτόξευση των εκροών. Στις περισσότερες θα είναι αδύνατον να επιβιώσουν και να το υποστηρίξουν για περισσότερο από έναν μήνα.

Οι επιδοτήσεις από το κράτος που έχουν ανακοινωθεί, και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι είναι ένα ρευστό πλάνο. Όμως πραγματικά πως θα είναι δυνατόν την επόμενη ημέρα να διευθετηθεί ο όγκος των επιχειρήσεων που θα έχουν πληγεί? Θα δοθούν επιδόματα, στατιστικά ανά περιοχή και κλάδο, σύμφωνα με το κέρδος που είχαν την ίδια εποχή πέρυσι, ύστερα από συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.  Διερωτόμαστε πως θα συγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις?. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να γίνει σύγκριση μέσω του  taxis των δηλώσεων του 2019 που θα κατατεθούν έως τον Αύγουστο του 2020, ενώ για το διάστημα που διανύουμε, με την φορολογική δήλωση που θα κατατεθεί το 2021. Για την Ελλάδα, δεν θα θέλαμε να φανούμε απαισιόδοξοι, θεωρείται όμως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εάν λάβουμε ως παράδειγμα τις συντάξεις λόγο γήρατος ή λόγο χηρείας που από το 2016 και το 2017  και ενώ έχουν κατατεθεί όλα τα δικαιολογητικά ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ έως και σήμερα, διότι οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν, μετά πως θα είναι δυνατόν να προλάβουν το σύνολο της χώρας?

Πώς θα πάρει μπροστά η χώρα όταν η βαριά βιομηχανία της που είναι ο τουρισμός, καθηλώνεται στην αρχή κιόλας της περιόδου την ώρα που θα έπρεπε να ξεκινάει δυναμικά? Το χειρότερο από όλα είναι ..πώς το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων που οφείλουν σε φόρους και ΕΦΚΑ, θα είναι σε θέση μετά τον Ιούνιο που είναι η προθεσμία της αναστολής πληρωμών, να καταβάλουν το σύνολο των οφειλών? Με μια λογική τοποθέτηση διερωτώμεθα, όταν θα τελειώσει η επιδημία στην καλύτερη των περιπτώσεων τέλος Απριλίου, μετά όλα θα λειτουργήσουν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα? Με ποια έσοδα και από ποιες πηγές θα μπορεί ο καθένας από εμάς να ανταπεξέλθει των υποχρεώσεών του?

 Σε κάθε περίπτωση το κράτος θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και μάλιστα καθολικά αφού οι δύο μήνες που θα σταματήσει η παραγωγή το εμπόριο και το σύνολο των επαγγελμάτων εκτός αυτών που παραμένουν για βιοποριστικούς λόγους, καταρρέουν.

Στις εταιρίες και τις επιχειρήσεις έχουν παγώσει οι εισπράξεις, οι καταβολές οφειλών από πελάτες, το σύνολο δηλαδή των εισροών έχει παγώσει. Από την άλλη οι εκροές δεν σταματούν αφού τρέχουν γενικά έξοδα, ενοίκια, μισθοί, δόσεις δανείων, και οι οικογένειες  πίσω που περιμένουν ένα εισόδημα για να προμηθευτούν τα αναγκαία.

Στόχος είναι να αντέξουν οι πολίτες και το κράτος, γιατί οι πολίτες αποτελούν το κράτος ..έτσι προτείνονται τα παρακάτω μέτρα

 

α. Η άρση των τραπεζικών λογαριασμών που βρίσκονται σε κατάσχεση.

β. Αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες είμαστε σε καιρό πολέμου, τα δάνεια και τα χρέη θα πρέπει να διαγραφούν. Δεν χρειάζεται λοιπόν να περιμένουμε την δεύτερη ευκαιρία η οποία θα επιφέρει πλήθος πτωχών και πλειστηριασμών.

γ. Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους και να υποστηρίξουν οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εισοδηματικό πόρο, και πραγματικά πεινούν.

δ. Να δοθούν τα επιδόματα έγκαιρα, ακόμη και σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αιτήσεις όσον αφορά το Α21 ώστε να υπάρξει αυτή η μικρή υποστήριξη για την εξασφάλιση των αναγκαίων αγαθών. Τόσο από το  taxis  όσο και από την πλατφόρμα που αφορά το οικογενειακό επίδομα, και κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις που φαίνονται οι άπορες οικογένειες.

 

Είναι ίσως η μόνη οδός για να ξαναρχίσουν όλα από την αρχή διότι η οικονομική κατάρρευση είναι προ των πυλών και το γνωρίζουμε όλοι μας.