tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Καταναλωτικά πρότυπα Τουριστών

Το ζήτημα της τουριστικής καταναλωτικής δαπάνης είναι κρίσιμο για την κατανόηση των ευκαιριών που προσφέρει ο τουρισμός

Έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες και πρότυπα των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα και τον Πειραιά διεξήγαγε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Η ερευνητική αυτή προσπάθεια εντάσσεται σε μια γενικότερη επιδίωξη της ΕΣΕΕ να χαρτογραφήσει και να ταξινομήσει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι ξένοι επισκέπτες οργανώνουν τη σχέση τους με την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Εάν δεχθούμε ότι ο τουρισμός είναι πράγματι μία από τις βαριές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας τότε είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε πώς οι λοιπές μεταβλητές και ειδικότερα το Εμπόριο επηρεάζονται από αυτόν, ειδικά στις τουριστικές περιόδους οπότε και η σύνθεση του καταναλωτικού κοινού στην χώρα μεταβάλλεται δραματικά.

 Θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι εμπόριο και τουρισμός είναι δύο δραστηριότητες σε δημιουργική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά, η τουριστικότητα μιας περιοχής ευνοεί τη μεγαλύτερη προσέλευση δυνητικών καταναλωτών για τα εμπορικά καταστήματα· από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικά σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, συνεισφέρουν στην ενίσχυση και προώθηση του τουριστικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να καταρτιστεί μια εμπορική/τουριστική στρατηγική που θα βασίζεται στην συνολική εικόνα και θα επιτρέπει τη συνδυασμένη ανάπτυξη αμφότερων των κλάδων.

Το ζήτημα της τουριστικής καταναλωτικής δαπάνης είναι κρίσιμο για την κατανόηση των ευκαιριών που προσφέρει ο τουρισμός αλλά και των ορίων της ουσιαστικής συνεισφοράς του στη γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική. Τα περίπου 60 ευρώ ημερησίως που ξοδεύει ένας μέσος τουρίστας – είτε είναι επισκέπτης είτε προέρχεται από κρουαζιέρα – οριοθετούν και τις ρεαλιστικές αναμονές για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ο τουριστικός πλούτος που  αντιστοιχεί στο ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας έχει όρια. Αυτό σημαίνει ότι ο μονοδιάστατος προσανατολισμός της αναπτυξιακής προσπάθειας προς τον τουρισμό δε θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα εάν δεν συνοδεύεται και από μια παράλληλη ανάπτυξη και άλλων κλάδων της οικονομίας.