tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κατάργηση του ΚΒΣ: Ουσιαστική ή τυπική αλλαγή;

ΑΡΘΡΟ του Ηλία Χατζηγεωργίου για την αντικατάσταση του ΚΒΣ από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

ΑΡΘΡΟ

Του Ηλία Χατζηγεωργίου (*)

Ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο (Ν. 4093/12/11/2012 – ΦΕΚ Α΄ 222)  για τα έκτακτα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου επεφύλασσε την κατάργηση του περιβόητου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, του  οποίου η κατάργηση συζητιέται εδώ και πάρα πολύ καιρό και  τη αντικατάστασή του από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης  Συναλλαγών. Εάν αυτό πρόκειται για θετική, αρνητική ή αδιάφορη εξέλιξη θα φανεί στο μέλλον και εκ του αποτελέσματος.  Όμως τώρα πάμε να δούμε ποιες είναι οι ουσιαστικότερες αλλαγές και οι συνέπειες  που θα επιφέρει η αντικατάσταση αυτή.
 
1. Κατάργηση θεώρησης των στοιχείων από 01/01/14.
Αυτό είναι μια τεράστια και είναι η βασικότερη αλλαγή! Μέχρι τώρα είχαμε την  πρωτοτυπία να διατηρούμε θεωρημένα στοιχεία των οποίων η θεώρηση δημιουργούσε άπειρα προβλήματα τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με την πρόθεση κάποιου να φοροδιαφύγει ή να βλάψει το εθνικό συμφέρον. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει υπέρογκα ποσά για  πρόστιμα τα οποία φυσικά στέκονται στον τύπο και όχι στην ουσία.

Ακόμα πιο πολλές επιχειρήσεις δε μπορούσαν να λειτουργήσουν  σωστά διότι π.χ. τους τελείωναν τα θεωρημένα στοιχεία την  Πέμπτη το απόγευμα και δεν προλάβαιναν να θεωρήσουν, έπεφταν  πάνω σε απεργίες, αργίες κ.τ.λ, αδυνατούσαν να θεωρήσουν λόγω  οφειλών σε ταμεία ή την Εφορία, ακόμη υπήρχε αρκετές φορές  η προστριβή με τον αρμόδιο υπάλληλο της Εφορίας για την  ποσότητα των στοιχείων που θα θεωρηθούν, και άλλα πολλά τέτοιου  είδους προβλήματα, τα οποία οδηγούσαν τον επαγγελματία να γίνει  παράνομος παρά τη θέληση του και να πληρώνει τεράστια πρόστιμα  για ¨τεχνικούς¨ πολλές φορές λόγους. Η κατάργηση αυτή θα γίνει  από το 2014 με προσωπική μου ελπίδα να ισχύσει και όχι να παίρνει διαρκώς παρατάσεις και να καταντήσει και αυτή σαν το γιοφύρι  της Άρτας, όπως έχει γίνει η παραγραφή των χρήσεων του 2000  και μετά που παίρνει συνεχώς παρατάσεις…
 
2. Κατάργηση υποχρέωσης θεώρησης των βιβλίων στη Εφορία.
Η κατάργηση αυτής της υποχρέωσης συνδέεται και με την προηγούμενη παράγραφο διότι πολλές φορές επιχειρήσεις πλήρωναν άδικα πρόστιμα γιατί το βιβλίο δε θεωρήθηκε  στην ώρα του, άρα και η ενημέρωσή του δεν έγινε και αυτή εμπρόθεσμα. Ακόμα, πολλές επιχειρήσεις είναι χωρίς βιβλίο γιατί αδυνατούν να θεωρήσουν λόγω οφειλών στα ταμεία ή οφειλών στην Εφορία, πράγμα όχι και τόσο σπάνιο στις μέρες μας και έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα τα οποία όπως  και η πλειοψηφία των προστίμων του Κ.Β.Σ στέκονται στους  τύπους και όχι στην ουσία.
 
3. Σύνδεση χρόνου ενημέρωσης βιβλίων με το Φ.Π.Α.
Αφού τα βιβλία δε θα θεωρούνται πλέον, άλλο ένα πάγιο αίτημα των λογιστών αλλά και των επαγγελματιών και ιδιαίτερα αυτών που τηρούν βιβλία Β΄κατηγορίας αφορά στην υποχρέωση του χρόνου εκτύπωσης και ενημέρωσης τους. Μέχρι σήμερα υπήρχε η υποχρέωση ενημέρωσης των βιβλίων μέχρι την 20η μέρα του επόμενου μήνα της συναλλαγής για τα χειρόγραφα βιβλία και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για τα μηχανογραφικά, άρα η υποχρέωση ήταν μηνιαία και η μη τήρηση αυτής συνεπάγετο πρόστιμο της τάξεως τουλάχιστον των 200€ και άλλες πολλές συνέπειες, όπως λόγου χάρη η μη δυνατότητα της επιχείρησης να υπαχθεί στον αυτοέλεγχο, διότι είχε παράβαση του Κ.Β.Σ. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για όλους, διότι κάθε μήνα υπήρχε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να μαζευτούν τα παραστατικά, να καταχωρηθούν στα βιβλία, να  τυπωθεί το βιβλίο και να πάει στην επιχείρηση στην ώρα του, ο οποίος αγώνας πολλές φορές δημιουργούσε τεράστιες προστριβές μεταξύ των επαγγελματιών και των φοροτεχνικών χωρίς να υπάρχει ουσία.
 
 
4. Κατάργηση κατά συνέπεια της έννοιας ανεπάρκειας και
ανακρίβειας βιβλίων και στοιχείων.
 
Ο όρος αυτός ήταν αποτέλεσμα όλης της τυπικής πλευράς του Κ.Β.Σ, η οποία μπορούσε να οδηγήσει την επιχείρηση στο να υποστεί εξωλογιστικό προσδιορισμό  κερδών και τα πρόστιμα που θα καλείτο να πληρώσει  θα ήταν εξωφρενικά. Στην κατάργηση του όρου αυτού  κρύβεται η όλη ουσία της κατάργησης του Κ.Β.Σ.  Θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να πληρώνουν  αυτοί που φοροδιαφεύγουν προκλητικά και όχι αυτοί  που δεν είναι «τυπικοί» και μάλιστα η «τυπικότητα»  αυτή ήταν υπεύθυνη για την κωλυσιεργία των φορολογικών ελέγχων, διότι οι ελεγκτές της Εφορίας έπρεπε να  βγάλουν αποτέλεσμα μέσα από μια δαιδαλώδη νομοθεσία η οποία άπειρες φορές τους καθυστερούσε επειδή έπρεπε να ελέγξουν το τυπικό μέρος της υπόθεσης  και όχι το ουσιαστικό.

Άλλες σημαντικές αλλαγές είναι η κατάργηση της υποβολής ορισμένων καταστάσεων στις Εφορίες, όπως είναι το ισοζύγιο λογαριασμών όλων των βαθμίδων για τους τηρούντες Γ΄ κατηγορίας βιβλίων οι οποίες μάλιστα κατατίθεντο στις Εφορίες σε δισκέτες των οποίων η παραγωγή έχει σταματήσει παγκοσμίως εδώ και 2 έτη!!! Καταστάσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούσαν καθόλου το φορολογικό έλεγχο και δεν είχαν καμία ουσιαστική ύπαρξη πέρα από την επιβολή προστίμων για τυχόν εκπρόθεσμη κατάθεσή τους.
 
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Κ.Β.Σ ήταν ένας απαρχαιωμένος νόμος, που ήταν επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του. Ήταν ένας κώδικας  τον οποίο έχουν ακριβοπληρώσει  οι φορολογούμενοι, που στήθηκε το 1992 όπου οι  τεχνολογικές δυνατότητες ήταν πολύ πιο περιορισμένες από τις σημερινές και η αντικατάστασή του είναι  επιτέλους ένα θετικό βήμα για την μείωση της  γραφειοκρατίας, η οποία βασιλεύει εδώ και πάρα πολλά  χρόνια στο ελληνικό κράτος και ενδεχομένως σε  βάθος χρόνου θα βοηθήσει στην αύξηση της  ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων,  οι οποίες εκτός από το τεράστιο πρόβλημα  βιωσιμότητας, έχουν να αντιμετωπίσουν το  γραφειοκρατικό και τυπικό γίγνεσθαι του Κ.Β.Σ. Ενδεχομένως θα είναι και μια θετική εξέλιξη στην πάταξη της φοροδιαφυγής με την  προϋπόθεση βέβαια της δημιουργίας μιας  σωστής φορολογικής συνείδησης από όλους μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ την ελπίδα μου ότι η αλλαγή αυτή δε θα είναι απλά μια  μετονομασία αλλά θα είναι μια στροφή προς τον  εκσυγχρονισμό των διαδικασιών μεταξύ κράτους  και πολιτών και θα είναι η αρχή για τον εκδιωγμό  του χαρτοβασιλικού και γραφειοκρατικού τέρατος  που μας κυνηγά και μας σκιάζει εδώ και χρόνια! Ίδωμεν…
 
 
(*) Ο Κ.  Χατζηγεωργίου Ηλίας είναι  Φοροτέχνης, Φορολογικός Σύμβουλος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος Δ.Σ  Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών και Φορολογικών Αναλύσεων