tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Λίγα λόγια για το επίδομα παιδιού

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο φετινός Μάρτης μας επιφυλάσσει δύο ευχάριστες εκπλήξεις με τα δύο τριήμερα που μας κάνει δώρο: της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου. Το πρώτο τριήμερο έφτασε και είμαστε έτοιμοι να το γιορτάσουμε, βέβαια, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, αφού ούτε και φέτος θα γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ελπίζουμε να είναι και η τελευταία χρονιά που θα γίνει αυτό…

Για σκεφτείτε, δύο χρόνια πριν πόσο μας είχε παγώσει η είδηση ότι αναβάλλονταν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τότε βέβαια δεν γνωρίζαμε ότι ήμασταν στην κατάσταση «εδώ αρχίζουν όλα»! Από τότε έχουν γίνει πάρα πολλά γεγονότα που μετατρέπουν το «ρε τι ζούμε;;; » σε πρωταγωνιστική έκφραση που έχουμε οι περισσότεροι στα χείλη μας σχεδόν καθημερινά.

Σε όλα αυτά δυστυχώς έρχεται να προστεθεί και η πραγματική πολεμική κατάσταση που υπάρχει στη σχεδόν γειτονική μας Ουκρανία. Από το βήμα αυτό δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση – δεν είναι δουλειά μας άλλωστε – όμως αυτό που θα θέλαμε ανθρώπινα να μεταφέρουμε είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα παύση των εχθροπραξιών, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οι κίνδυνοι αύξησης των παράπλευρων απωλειών. Σε έναν πόλεμο χάνουν και οι δύο, αλλά κατά κύριο λόγο χάνει η ανθρωπότητα.

Κατά τα άλλα, στα δικά μας γνωστά φορολογικά λημέρια, όπως είπαμε, ο Μάρτιος έφτασε, μπήκαμε να υποβάλουμε τη δήλωσή μας και δεν μπορέσαμε!!! Προφανώς και δεν μας φαίνεται παράλογο, όμως από άλλες πηγές διαμηνυόταν ότι φέτος οι δηλώσεις θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο! Είμαστε ακόμα στις αρχές Μαρτίου, όμως το σύστημα ακόμα δεν έχει ανοίξει και δεν γνωρίζουμε πότε. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε φέτος να μην έχουμε τα ευτράπελα που είχαμε τα τελευταία χρόνια και φτάσουμε να υποβάλλουμε δηλώσεις παρέα με μαγιό, αντηλιακό και ομπρέλα θαλάσσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύστημα θα ανοίξει νωρίς, αλλά κυρίως θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανοίξει σωστά και θα μπορούμε από την πρώτη στιγμή να εμπιστευτούμε την υποβολή μιας δήλωσης.

Πάντως, από το Οικονομικό Επιμελητήριο δόθηκε παράταση έως τις 15 Μαρτίου για την Υπεύθυνη δήλωσης που θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι συνάδελφοι λογιστές φοροτεχνικοί, προκειμένου το ΑΦΜ τους να συμπεριληφθεί στη λίστα των λογιστών με δικαίωμα υπογραφής στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων. Βέβαια, για να έχουν δικαίωμα στη συμπλήρωση της εν λόγω Υπεύθυνης Δήλωσης, θα πρέπει να έχουν καταβάλει το ετήσιο παράβολο για το εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και το ετήσιο παράβολο για τη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης. Το υπενθυμίζουμε και από αυτό το βήμα για να μην ξεχαστεί.

Οι δηλώσεις μπορεί να μην άνοιξαν, όμως το έντυπο Α21 για το επίδομα τέκνων για το 2022 έχει ανοίξει κανονικά από την Τρίτη 1η Μαρτίου. Ενδεχομένως πολλοί από εσάς έχετε λάβει ήδη αρκετά τηλεφωνήματα προκειμένου να υποβάλλετε την εν λόγω αίτηση. Ίσως αρκετά τηλεφωνήματα είναι και πιεστικού χαρακτήρα, γιατί αγχώνονται μήπως χάσουν την προθεσμία. Προφανώς και πιεστική προθεσμία δεν υπάρχει, αφού η γενική προθεσμία είναι έως τις 15 Ιανουαρίου 2023. Απλά, εάν δεν προλάβεις μια εκκαθάριση διμήνου, τότε τα χρήματα μεταφέρονται στην επόμενη εκκαθάριση που θα συμπεριλάβει τις νέες αιτήσεις. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το σύστημα κλείνει για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να εκκαθαρίσει τις νέες αιτήσεις που έχουν γίνει, στη συνέχεια ανοίγει ξανά και κλείνει μετά από κάποιο διάστημα για νέες εκκαθαρίσεις πληρωμών και έτσι πάει η διαδικασία έως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος ορίζονται βάσει του φορολογητέου εισοδήματος που έχει η οικογένεια στο φορολογικό έτος 2021. Μέχρι όμως να γίνει η φετινή δήλωση, οι δικαιούχοι κρίνονται σύμφωνα με τη δήλωση του φορολογικού έτους 2020, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα προκαταβολικά, μέχρι να υποβληθεί η νέα δήλωση. Εάν από τη δήλωση προκύψουν διαφορετικά ποσά επιδόματος, «κλείνουν» στην πρώτη εκκαθάριση που θα γίνει με τα νέα δεδομένα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα είχαμε αναφέρει στο παλιότερό μας άρθρο Α21: H νέα πλατφόρμα και παραμένουν τα ίδια έως σήμερα.

Η βάση υπολογισμού όπως είπαμε είναι το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα. Όταν όμως λέμε φορολογητέο, που πρέπει να πηγαίνει η σκέψη μας; Στα τεκμήρια φυσικά, αφού εδώ και χρόνια έχουμε εμπεδώσει ότι εάν τα τεκμήρια είναι υψηλότερα από τα πραγματικά εισοδήματα, τότε αυξάνεται το τελικό φορολογητέο εισόδημα εφόσον δεν καλυφθεί με κάποιον τρόπο, όπως είναι λόγου χάρη η ανάλωση κεφαλαίου. Για αυτό και κάθε χρόνο συμβουλεύουμε τους συναδέλφους ότι ακόμα κι εάν το τεκμαρτό εισόδημα δεν δημιουργεί φορολογική διαφορά, καλό θα είναι να μελετάται η πιθανότητα ανάλωσης κεφαλαίου προκειμένου να εξαφανιστεί από την εκκαθάριση και να παραμείνει μόνο η εκκαθάριση του πραγματικού εισοδήματος. Ακόμα και για λίγα ευρώ παραπάνω εισοδήματος μπορεί ένα επίδομα να χαθεί ή να μειωθεί. Μέχρι να λυθεί η αδικία των τεκμηρίων, καλό θα είναι κατά το δυνατόν να το ελέγχουμε και να μην το αγνοούμε.

Εκτός όμως από το ύψος του εισοδήματος, το ποσό επιδόματος που θα λαμβάνεται εξαρτάται και από τον αριθμό των τέκνων που μπορούν να συμπεριληφθούν στην εν λόγω αίτηση ως εξαρτώμενα μέλη, τα οποία είναι:

  • Τα ανήλικα τέκνα.
  • Τα τέκνα που δεν έχουν περάσει το 19ο έτος της ηλικίας τους και φοιτούν σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης (γυμνάσιο, λύκειο, τεχνικές σχολές, κ.λπ.)
  • Τα τέκνα που δεν έχουν περάσει το 24ο έτος της ηλικίας τους και φοιτούν σε Ανώτερο ή Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αντίστοιχη ισότιμη σχολή του εξωτερικού ή σε Ι.Ε.Κ
  • Τα τέκνα που δεν έχουν περάσει το 24ο της ηλικίας τους και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  • Τα ανήλικα τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και εφόσον ο πρώην σύζυγος ή η πρώην σύζυγος δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά.

· Επίσης, επίδομα τέκνων δικαιούνται και τα ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και είναι ανήλικα ή δεν έχουν περάσει το 19ο έτος ηλικίας και φοιτούν σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

Κλείνοντας αξίζει να τονίσουμε ότι επίδομα τέκνου δικαιούται κάθε οικογένεια για νεογνό που θα έχει γεννηθεί έως τις 31/12/2022, αρκεί φυσικά να συμπεριληφθεί στην αίτηση μέσω της αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης του εντύπου Α21.

Πηγή: www.e-forologia.gr