«Μήνυμα» του υπ. Εργασίας προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες

«Όσοι δεν πληρώσουν εισφορές Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, θα χάσουν τη ρύθμιση», λένε χαρακτηριστικά πηγές, συμπληρώνοντας ότι παρά το θέμα που δημιούργησε χθες η Έκθεση της Κομισιόν, η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ώριμη και θα φτάσει στη Βουλή.

 

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι η ρύθμιση οφειλών της περιόδου 2002- 2016 θα προχωρήσει κανονικά κι ότι με την ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας των όρων υπαγωγής θα διασκεδάσουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας δεν θα δώσει αφορμές για έγερση επιφυλάξεων ή αντιρρήσεων σε μέτρα που, στην πραγματικότητα, εξυγιαίνουν την οικονομική θέση του ΕΦΚΑ και επιτυγχάνουν την αξιοποίηση ανείσπρακτων επί πολλά έτη απαιτήσεών του», σημείωσε ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος στο Θέμα 104,6, υποστηρίζοντας ότι οι επιφυλάξεις της Κομισιόν είναι οι συνήθεις.

 

Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η οποία κατά την κυβέρνηση θα φτάσει στη Βουλή στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, στηρίζεται στον επανυπολογισμό των παλιών οφειλών, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι, τα χρέη που δημιουργήθηκαν με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, υπολογίζεται ότι μπορούν να «κουρευτούν» ως και 50%, χωρίς να συνυπολογιστεί το «κούρεμα» στις αναλογούσες προσαυξήσεις. Σημειωτέον ότι επειδή το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής ισοδυναμεί με «κούρεμα» εισφορών άρα και μικρότερη σύνταξη, οι αιτούμενοι ρύθμισης θα επιλέγουν οι ίδιοι αν επιθυμούν αυτήν τη διευκόλυνση ή μόνο τη μείωση των προσαυξήσεων και την καταβολή ως και σε 120 δόσεις.

«Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχουμε περιγράψει» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. «Πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία θα ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και, λόγω των χρεών τους, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Αυτή η ρύθμιση θα τους επιτρέψει να μειώσουν σημαντικά το χρέος τους, να το ρυθμίσουν και να πάρουν σύνταξη» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Διευκρίνισε δε, ότι η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. «Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ο νόμος είναι σαφής: «Οι τριετίες προσαυξάνονται κανονικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, οι διαμορφωμένες τριετίες, όσες είχαν διαμορφωθεί μέχρι το 2012, θα προσαυξηθούν κανονικά» τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις που κυρίως αμείβουν εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό – μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – όχι δηλαδή εξαγωγικές επιχειρήσεις, με την αύξηση του κατώτατου μισθού τοποθετήθηκαν θετικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό συνέβη «διότι είδαν ότι αυτή η αύξηση θα μπορέσει να τονώσει την κατανάλωση, την εσωτερική ζήτηση και, τελικά, να λειτουργήσει θετικά και προωθητικά για την οικονομία και για τους ίδιους. Από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει θετική ανταπόκριση» επανέλαβε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι από την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο επίπεδο της απασχόλησης. Όπως τόνισε, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν θετική ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. «Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι θετικό και καταγράφηκε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά περίπου 15.000» συμπλήρωσε.

Η υπουργός Εργασίας, είπε επίσης ότι για πρώτη φορά χτίζεται στεγαστική πολιτική στη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας και τα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που είναι η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου.

 

Πηγή : iefimerida.gr