tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής: Πορτογαλικό μοντέλο για κατώτατο μισθό

Άρθρο του Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ στην εφημερίδα "Έθνος".

Άρθρο του Β’ Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ κ. Νίκου Κογιουμτσή στην εφημερίδα “Έθνος” της Τρίτης 13 Νοεμβρίου 2018.


Το ελληνικό Εμπόριο είναι υπέρ της λελογισμένης, σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού όχι μόνο ως τονωτική ένεση στην ισχνή άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά επειδή είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί στα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας η αίσθηση πως το «τέλος των Μνημονίων» συμβαδίζει με βελτίωση στα εισοδήματά τους. Το γεγονός αυτό θα βελτιώσει τον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια την οικονομία και τις προοπτικές της και θα έχει μεσομακροπόθεσμα αλυσιδωτές ευνοϊκές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό και η ΕΣΕΕ, με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΝ.ΕΜ.Υ-ΕΣΕΕ, έχει προτείνει στο Υπουργείο Εργασίας την υιοθέτηση του «πορτογαλικού μοντέλου», ώστε ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2022, ύστερα από τρεις διαδοχικές αυξήσεις, με έναρξη τον Ιανουάριο του 2019.  Πιστεύουμε πως αυτή είναι η βέλτιστη επιλογή η οποία θα στείλει το σωστό μήνυμα για την ελληνική οικονομία εντός και εκτός συνόρων, καθώς δεν θα θέσει και σε αμφισβήτηση τον εθνικό στόχο μείωσης της ανεργίας.
Η συγκυρία όμως είναι η πλέον κατάλληλη για να κάνει η κυβέρνηση αποδεκτή και την πρόταση της ΕΣΕΕ για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που θα λειτουργούσε ως ένα βαθμό «αντισταθμιστικά» στη νέα επιβάρυνση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έχουμε εισηγηθεί από 01/01/2019 να καταργηθεί η αύξηση 1% στην επικουρική ασφάλιση και να κατευθυνθεί στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων.
Η ΕΣΕΕ θέλει την επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας να βρουν μαζί το «βηματισμό» τους για μία βιώσιμη έξοδο από την πολύχρονη κρίση. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων δεν κινδυνεύει από μία λογική, βαθμιαία αύξηση του κατώτατου μισθού. Κινδυνεύει όμως από τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που την καθηλώνουν. Μείωση της φορολογίας, χρηματοδότηση, κατάρτιση, υποδομές, καινοτομία και εξωστρέφεια θα κρίνουν το «αύριο» της ελληνικής οικονομίας.