tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (13/11/2023)

Άρθρο

Το πλαίσιο που διέπει το επίδομα προϋπηρεσίας με τις νέες ρυθμίσεις

 

Ερωτήματα

Δανεισμός Εργαζομένου

Εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση (5νθήμερο 8ώρο) σε επιχείρηση πρόκειται, με την σύμφωνη γνώμη του, να διατεθεί σε άλλη επιχείρηση για ορισμένες ώρες ημερησίως (5 ημέρες 4ώρες/ημερησίως).

Επομένως, θα απασχολείται 4 ώρες ημερησίως στην κάθε επιχείρηση. Αρχικό εργοδότη (δανείστρια επιχείρηση) – δευτερογενή εργοδότη (δανειζόμενη επιχείρηση).

Είναι σύννομος ο δανεισμός του εργαζομένου για τμήμα του εργασιακού του χρόνου;

Απάντηση

Σε περίπτωση γνήσιου δανεισμού μισθωτού, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος, ενώ προσφέρει την εργασία του κανονικά στον αρχικό εργοδότη, παραχωρείται προσωρινά σε τρίτη επιχείρηση με τη διασφάλιση επανόδου του στον αρχικό εργοδότη (όπως π.χ. συμβαίνει μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων δηλαδή που ανήκουν στον ίδιο όμιλο),  η  χρονική διάρκεια της  σύμβασης δανεισμού  δεν είναι επακριβώς καθορισμένη , ούτε υφίσταται ανώτατο χρονικό όριο διάρκειας του δανεισμού. Συνήθως η χρονική διάρκεια του γνησίου δανεισμού  συναρτάται  με το χρόνο ολοκλήρωσης ενός   συμφωνηθέντος έργου  που  βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας   ο « Έμμεσος εργοδότης» (που δανείζεται το μισθωτό) , το οποίο του έχει αναθέσει  ο  « Άμεσος εργοδότης» (που δανείζει το μισθωτό).  Αμέσως μετά την τη λήξη του έργου και τη λύση της σύμβασης δανεισμού ο «αρχικός εργοδότης»  υποχρεούται   να    επαναφέρει το συγκεκριμένο    εργαζόμενο  στην   ίδια θέση της επιχείρησής του,  με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας  και με τους ίδιους προ του δανεισμού όρους αμοιβής και εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο  γνήσιος δανεισμός εργαζόμενου είναι διάρκειας ορισμένου χρόνου που όμως η διάρκεια του  μπορεί να υπόκειται σε ανανεώσεις παρατάσεις χωρίς να υφίστανται εν προκειμένω χρονικοί περιορισμοί όσον αφορά την ανώτατη δυνατή χρονική διάρκεια του.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Παρακράτηση φόρου 20% σε νομικό πρόσωπο

Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών ελεύθερου επαγγέλματος δύναται οικειοθελώς να προβεί σε παρακράτηση φόρου 20% για υπηρεσίες της που άπτονται της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1του άρθρου 62 του ν.4172/2013; Είναι δεσμευτική η παρ.2 του άρθρου 62 του ν.4172/2013 και αν ναι ποιες οι συνέπειες στην περίπτωση συστηματικής παρακράτησης φόρου 20% επί των αμοιβών της;

Απάντηση

2. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υποχρέωση διενέργειας παρακράτησης φόρου έχει η οντότητα που λαμβάνει υπηρεσίες και προβαίνει σε πληρωμές και όχι η επιχείρηση που παρέχει τις υπηρεσίες.

Στην περίπτωση που διενεργηθεί παρακράτηση φόρου ενώ δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση, κατά την άποψη μας εφόσον το παρακρατηθέν ποσό καταβάλλεται στο Δημόσιο εμπρόθεσμα, δεν προκύπτει κάποια παράβαση ή υποχρέωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλλονται με βάση τις οδηγίες που έχουν δημοσιευθεί και οι αντίστοιχες δηλώσεις περί παρακρατούμενων φόρων.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr