tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (26/10/2020)

Άρθρα

Πως διαμορφώνονται οι εισφορές των εμμίσθων δικηγόρων και των μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών (Ερμηνεία των εγκυκλίων 47 και 48/2020 του e-ΕΦΚΑ)

 

Ερωτήματα

Έσοδα από Διαφήμιση στο FaceBook

 

Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, Κ.Α.Δ. 86901909, έχει έσοδα από δημοσιεύσεις στο FaceBook . Ο τίτλος της ενημέρωσης που της έστειλε το FaceBook για τα έσοδά της είναι: Η απόδειξή σας για τις διαφημίσεις στο FaceBook .

Λόγω των εσόδων αυτών:

α) Πρέπει να προσθέσει Κ.Α.Δ.; Εάν ναι, γνωρίζετε ποιος μπορεί να είναι αυτός;

β) Αλλάζει το καθεστώς Φ.Π.Α.; Η δραστηριότητα αυτή είναι απαλλασσόμενη του Φ.Π.Α.

γ) Τι παραστατικό πρέπει να εκδώσει για τα έσοδα αυτά; Ποιον πελάτη – Ποιους πελάτες θα αναφέρει

Απάντηση:

  1. Αναφέρετε ότι, η επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες λογοθεραπείας, μεταξύ των εσόδων που από τις υπηρεσίες αυτές έχει και έσοδα από διαφημίσεις στην ιστοσελίδα της στο facebook.Ως γνωστόν, από 1/7/2010, μετά την αντικατάσταση των διατάξεων της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΦΠΑ με την παράγραφο 3 του άρθρου 62 του Ν. 3842/2010(ΦΕΚ 58 Α/23.4.2010), οι υπηρεσίες που παρέχονται από  λογοθεραπευτές  απαλλάσσονται από το ΦΠΑ ως υπηρεσίες περίθαλψης (σχετ. και εγκ. 1005511/14-1-2016). Έτσι, από 1/7/2010 κατέστη δυνατή η απαλλαγή της παροχής περίθαλψης στο πλαίσιο των παραϊατρικών επαγγελμάτων, η οποία είναι σύμφωνη και με την Έκτη Κοινοτική Οδηγία 77/388/Ε.Ο.Κ./17.05.1977, όπου ορίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απαλλάσσουν από το φόρο τις παροχές ιατρικής περίθαλψης. Επισημαίνεται επίσης ότι, σχετική αναφορά ένταξης στα παραϊατρικά επαγγέλματα των υπηρεσιών λογοθεραπευτή-λογοπαθολόγου-λογοπεδικού εντοπίζεται και στην εγκ. 1054369/28-3-2013 με την οποία διευκρινίσθηκε ότι, τα επαγγέλματα του «ομοιοπαθητικού» «εναλλακτικών θεραπειών», «ψυχοθεραπευτή» και «λογοθεραπευτή – λογοπαθολόγου – λογοπεδικού» που ασκούνται από άτομα που δεν έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία όπως π.χ. γιατρός ή ψυχολόγος, θεωρούνται ότι παρέχουν υπηρεσίες που προσιδιάζουν στην άσκηση παραϊατρικών επαγγελμάτων και όταν παρέχονται από φυσικά πρόσωπα εντάσσονται στα ελευθέρια επαγγέλματα της παρ.1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε (ν. 2238/94).

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ άδεια και επίδομα

Εταιρία έχει εντάξει το σύνολο του προσωπικού της στον Μηχανισμό Συνεργασία. Δηλαδή αντί για 5νθήμερη πλήρη απασχόληση 8 ώρες τη μέρα, πλέον εργάζονται 5νθήμερο 4 ώρες τη μέρα.
Σχετικά με τα δώρα και επιδόματα ο νόμος αναφέρει Ενός εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί ενός οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπέθεσα ότι μειώνεται ανάλογα και η άδεια το επίδομα αδείας με βάση τα ισχύοντα στον μηχανισμό Συνεργασία.
Μιλώντας όμως με συναδέλφους σας για τον υπολογισμό του Αυγούστου μου είπαν ότι η άδεια και το επίδομα αδείας είναι ανεξάρτητα από το Συνεργασία. Δηλαδή δίνονται ολόκληρα σα να μην ήταν ενταγμένοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό.
Ισχύει όντως κάτι τέτοιο? Και εάν ναι, οι ώρες που θα δηλωθούν στο Εργάνη θα αφορούν μόνο στο διάστημα του Αυγούστου που οι εργαζόμενοι πράγματι δούλεψαν και όχι σε ολόκληρο τον μήνα, δηλαδή το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κανονική άδεια δεν θα απεικονιστεί καθόλου στα έντυπα φάση Α και Β?
Παρακαλώ απαντήστε άμεσα καθώς επείγει ο υπολογισμός του επιδόματος αδείας.
Ευχαριστώ

;

Απάντηση:

Με βάση τις ρυθμίσεις του  άρθρου 31 του Ν.4690/30.5.1990, με τίτλο « Μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θεσπίζεται για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 15.10.2020 μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που καλείται «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.  Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 4 παρ.3,    της ΚΥΑ Αριθμ. οικ.23103/478 (ΦΕΚ Β 2274/14.6.2020)  « Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Με βάση την  ανωτέρω  διάταξη προκύπτει το συμπέρασμα  ότι η  εφαρμογή του μηχανισμού της «Συν- Εργασίας» μπορεί να  επηρεάζει τις δικαιούμενες άδειες του προσωπικού που έχει ενταχθεί στο εν λόγω μέτρο.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Καθιέρωση μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα

 

Εταιρία από την Γερμανία ανέλαβε ένα έργο στην Ελλάδα για να χτίσει κάτι. Σύμφωνα με το ΣΔΑΦ μεταξύ Ελλάδας Γερμανίας Άρθρο 2 Παρ. 7 β), αν το έργο διαρκεί έως και 12 μήνες δεν καθιερώνεται μόνιμη εγκατάσταση. Πλέον και λόγω COVID το έργο δεν μπορεί να περατωθεί εντός των 12 μηνών, οπότε μάλλον καθιερώνεται μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα είναι:

Ελλάδα, 1. Ποιες οι ενέργειες για ίδρυση (προφανώς) υποκαταστήματος

2. Από πότε πρέπει να γίνει η έναρξη

3. Ποιες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ενδεχομένως και ποινές με την ίδρυση του υποκαταστήματος

4. Η εταιρία έχει ήδη διορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο στην οπότε έχει ελληνικό ΑΦΜ. Με την ίδρυση του υποκαταστήματος θα κρατήσει τον ΑΦΜ ή θα πάρει καινούργιο.. Αν πάρει καινούργιο ΑΦΜ τι θα γίνει με τα τιμολόγια, τα οποία έχει ήδη εκδώσει;

Απάντηση:

Σύμφωνα με την Ε. 2113/22.7.2020 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων περί φορολογικής κατοικίας και μόνιμης εγκατάστασης σύμφωνα με τον Ν. 4172/2013 («Κ.Φ.Ε.») και τους κανόνες των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος και Κεφαλαίου («Σ.Α.Δ.Φ.»), και αντιμετώπιση ζητημάτων διασυνοριακών εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις των Σ.Α.Δ.Φ., στο πλαίσιο της κρίσης που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19», ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι:

«1. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία COVID-19 οδήγησε στη λήψη ειδικών μέτρων, τα οποία συνίστανται, ιδίως, σε επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, υποχρεωτική παραμονή στην οικία, παροχή τηλεργασίας ή/και αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Τα εν λόγω μέτρα θέτουν περιορισμούς που αφορούν στη φυσική παρουσία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους και κατ΄ επέκταση, έχουν εγείρει ανησυχίες που σχετίζονται με την ενδεχόμενη επίδραση στο καθεστώς της φορολογικής κατοικίας φυσικών και νομικών προσώπων/οντοτήτων, αλλά και στη μόνιμη εγκατάσταση των επιχειρήσεων.

2. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), βάσει ανάλυσης των κανόνων του διεθνούς συμβατικού πλαισίου και των ερμηνευτικών Σχολίων της Πρότυπης Σύμβασης του Ο.Ο.Σ.Α. (OECD Model Tax Convention on Income and on Capital, έκδοση 21ης Νοεμβρίου 2017, στο εξής: «Πρότυπη Σύμβαση»), εξέδωσε πρόσφατα γενικές κατευθύνσεις για την ερμηνεία τυχόν προκληθέντων φορολογικών ζητημάτων.

 

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.