tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (31/01/2022)

Άρθρα

Επέκταση του χρόνου λειτουργίας των επιχειρήσεων με πρόσθετες ομάδες εργασίας του άρθρου 40 Ν.1892/1990

Ερωτήματα

Πως μπορεί να αντιμετωπίσει ο εργοδότης την ασθένεια χωρίς χαρτί γιατρού;

Εργαζόμενος που δηλώνει ασθένεια και λείπει από 1 έως 5 ημέρες και δεν φέρνει χαρτί από το ΙΚΑ, ή ακόμα κι αν φέρει το έντυπο του ΙΚΑ, αυτό του δίνει λιγότερες ημέρες απ όσες απουσίασε.

Ο εργοδότης από την πλευρά του δεν θέλει να πληρώσει τις ημέρες που δεν εμφανίστηκε χωρίς δικαιολογητικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ποιος είναι ο ορθότερος τρόπος αντιμετώπισης της μη πληρωμής των ημερών αυτών και πως καλύπτεται σε μεταγενέστερο έλεγχο.

Απάντηση:

Βάση υπολογισμού της αξίωσης για αποδοχές ασθενείας ,  αποτελεί το εργασιακό και όχι το ημερολογιακό έτος. Ως εργασιακό έτος νοείται το χρονικό διάστημα το οποίο έχει ως αφετηρία την ημερομηνία πρόσληψης του μισθωτού και σημείο λήξης την αντίστοιχη ημερομηνία του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Για παράδειγμα, το εργασιακό έτος ενός μισθωτού που προσλήφθηκε την 21.9.2018 είναι αυτό που αρχίζει την 21.9.2020  και λήγει την 20.9.2021  , αρχίζει την 21.9.2021  και λήγει την 20.9.2022 κ.ο.κ.

Οι αποδοχές  που οφείλονται στον εργαζόμενο για κωλύματα που διήρκεσαν κατά μεν το πρώτο εργασιακό έτος αφορούν μέχρι μισό μήνα εργασίας ή αφορούν δέκα τρία ημερομίσθια για υπαλλήλους και εργάτες αντίστοιχα, για κάθε δε επόμενο εργασιακό έτος ο μισθός οφείλεται για κωλύματα που διήρκεσαν συνολικά μέχρι ένα μήνα εργασίας ή αφορούν είκοσι έξι ημερομίσθια.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

myDATA-Χειρισμός τιμολογίων που εκδίδονται από επιχείρηση για λογαριασμό πελάτη της

Επιχείρηση που εκδίδει τιμολόγια για λογαριασμό του πελάτη της, τα τιμολόγια αυτά αποτελούν στοιχείο εξόδου για την επιχείρηση και στοιχείο εσόδου για τον πελάτη της (αντίστροφο). Τα τιμολόγια αυτά εφόσον αποτελούν έσοδα για τον πελάτη προσμετρούνται στο όριο των 50 τιμολογίων που θέτει το My Data ή όχι δεδομένου ότι δεν εκδίδονται από την ίδια την εταιρία ;

Απάντηση

  1. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν.4308/2014 η οντότητα που πωλεί αγαθά ή υπηρεσίες έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι εκδίδεται τιμολόγιο για κάθε πώληση. Ο πωλητής αγαθών ή υπηρεσιών εκδίδει το τιμολόγιο πώλησης. Εναλλακτικά, ο πωλητής μπορεί με προηγούμενη συμφωνία να διασφαλίσει την έκδοση τιμολογίου από το λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (αυτοτιμολόγηση) ή από τρίτο πρόσωπο εξ ονόματος και για λογαριασμό του πωλητή. Η συμφωνία για έκδοση τιμολογίου από το λήπτη αγαθών ή υπηρεσιών ή από άλλο τρίτο πρόσωπο δεν απαλλάσσει την οντότητα από τη νόμιμη υποχρέωση να διασφαλίσει ότι θα εκδοθεί τιμολόγιο, καθώς και από κάθε σχετική ευθύνη.
  2. Στην Α.1138/2020 αναφέρεται:

«Η διαβίβαση των δεδομένων, που ορίζονται με την παρούσα, πραγματοποιείται από τις υπόχρεες οντότητες ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω:

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr