tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (5/2/2024)

Άρθρο

22 επίκαιρες απαντήσεις για την Ψηφιακή Κάρτα από το Υπουργείο Εργασίας. Σχόλια & Σημειώσεις!

 

Ερωτήματα

Ανήλικος, είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών;

Ανήλικος ο οποίος έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του μπορεί να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης;

Πρέπει να οριστεί ένας γονιός ως κηδεμόνας;

Μπορεί να οριστεί κάποιο άλλο πρόσωπο ως αντιπρόσωπος και να μην εμφανιστούν πουθενά οι γονείς;

Χρειάζεται κάποια δικαστική απόφαση για όλα αυτά;

Απάντηση:

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του Εμπορικού Νόμου, έμποροι είναι όσοι μετέρχονται εμπορικές πράξεις και έχουν ως κύριο επάγγελμα την εμπορία. Επιπλέον, η διάταξη του άρθρου 127 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα έχει μόνο όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ενώ, κατά το άρθρο 129 ΑΚ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 ν. 2447/1996, οι ανήλικοι που συμπλήρωσαν το δέκατο έτος της ηλικίας τους έχουν περιορισμένη ικανότητα για δικαιοπραξία. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 128 ΑΚ οι ανήλικοι κάτω των δέκα ετών είναι ανίκανοι προς δικαιοπραξία.

Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

  1. Δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. ατομικής εταιρείας από ανήλικο (το με αριθμό πρωτ. 67208/22.6.2015 έγγραφο του Γ.Ε.ΜΗ.).
  2. Με βάση τη γνωμοδότηση 572/2001 του ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (Β΄ Τμήμα) πάνω στην οποία στηρίζεται και η ΠΟΛ. 1252/02 , ο ανήλικος δεν αποκτά την εμπορική ιδιότητα σε καμία περίπτωση.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Ξεπάγωμα ωρίμανσης και επίδομα γάμου

Εργοδότης θέλησε να κάνει αύξηση σε εργαζόμενο από 1/1/2024 στο μισθό του δίνοντάς του το επίδομα γάμου 10% . Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται και υποβολή σύμβασης (πρόκειται για μερική απασχόληση) ή αρκεί ο πίνακας προσωπκού;

Και επίσης αν υπάρξει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω αλλαγής της εθνικής συλλογικής σύμβασης ακολουθούμε μετά υποχρεωτικά τις αυξήσεις των περιπτώσεων των έγγαμων;

Απάντηση:

Οι  εργαζόμενοι  που αμείβονται με το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό και  ημερομίσθιο, δεν δικαιούνται  Επιδόματος  Γάμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την  παράγραφο 3 Περίπτωση ε’ , υποπαράγραφο   ΙΑ.11  πρώτο άρθρο  Ν. 4093/2012) «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

Εφόσον  ο εργοδότης  συνέχισε να  χορηγεί  το επίδομα γάμου  ενώ είχε το δικαίωμα για τους εργαζόμενους του που αμείβονται με το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, να προβεί  είτε στη  περικοπή  του όσον αφορά τους ήδη απασχολούμενους, είτε στη μη χορήγησή του όσον αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν μπορεί (ο εργοδότης)  κατά το τρέχον διάστημα να προβεί  σε μονομερή ανάκληση του εν λόγω επιδόματος γιατί το ποσόν  αυτό  του επιδόματος γάμου , συνεχίζει  πλέον  να χορηγείται ως όρος ατομικής σύμβασης εκτός εάν αυτός (ο εργοδότης) με σχετικό όρο αποτυπωμένο στην ατομική σύμβαση εργασίας, ως προϊόν συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου, επιφύλαξε ρητώς για τον εαυτό του το δικαίωμα της μονομερούς ανάκλησής του (Άρειος Πάγος 1202/2002).  Αν δεν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου,  η  μονομερής περικοπή του επιδόματος γάμου από τον εργοδότη  , δεν είναι δυνατή και αν γίνει έχει τις συνέπειες της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ