tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (7/11/2022)

Άρθρα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οδηγός για την εφαρμογή του μέτρου

Ερωτήματα

Απασχόληση συγγενούς σε ατομική επιχείρηση

Η Μ διατηρεί ατομική επιχείρηση με δραστηριότητα οικιστικά – σχολή ζωγραφικής .

Η αδερφή της Μ Σ είναι καθηγητής οικιστικών σε δημόσιο σχολείο και σύμβαση πλήρους απασχόλησης και της επιτρέπεται να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα για 4 ώρες την εβδομάδα . Η σχολή ζωγραφικής της Μ δραστηριοποιείτε για 2 ημέρες την εβδομάδα μόνο Παρασκευή και Σάββατο. Η Σ θέλει να απασχοληθεί στην σχολή της Μ για της 4 ώρες την εβδομάδα που της επιτρέπεται από την σύμβαση της ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερώτηση 1 : αν απασχοληθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης το ΙΚΑ θα θέλει ασφάλιση με 25 ένσημα τον μήνα;  παρά το ότι έχει 5 ένσημα από άλλη εργασία και συγκεκριμένα δημοσίου υπαλλήλου ;

Απάντηση:

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία , αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερους του ενός εργοδότες, δεν πρέπει να εργάζεται ανά ημέρα πάνω από 8 ώρες συνολικά  είτε εφαρμόζεται πενθήμερο είτε εξαήμερο. Τούτο προκύπτει από το  άρθρο 16 του ΠΔ 27.6/4.7.32  στο οποίο ορίζονται τα εξής:  «Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει κατά την αυτήν ημέραν εργασίας εργάτας ή υπαλλήλους εργασθέντας εις έτερον εργοστάσιον ή έτερον τόπον εργασίας καθ’ όλον τον νόμιμον χρόνον ημερησίας εργασίας. Δύναται μόνον να  απασχολήσει εργάτας εργασθέντας κατά την αυτήν ημέραν παρ’ άλλοις εργοδόταις ολιγωτέρας των υπό του παρόντος καθοριζομένων ωρών, αλλά μόνον δια τον χρόνον τον απαιτούμενον προς συμπλήρωσιν του νομίμου ανωτάτου ορίου ημερησίας εργασίας».

Από την άλλη, να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 1759/88 (ΦΕΚ 50/18.3.88Α) και της με αριθ. Φ21/3288/20.12.88 απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Εγκ τ.ΙΚΑ 23/89, 93/96) και άρθρου 1, παρ.1 και 2 του Ν.4075 / 2012 (ΦΕΚ 89/11-4-2012 τ.Α΄ -Εγκ τ. ΙΚΑ 11/2013), που αφορούν την ασφάλιση προσώπων …

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Διακοπή δραστηριότητας ατομικής επιχείρησης

Ατομική εμπορική επιχείρηση είναι σε αδράνεια από το Σεπτέμβρη του 2019.

Έχει στην κατοχή της λίγα πάγια και μηδενικό ΦΠΑ.

Σήμερα θέλουμε να διακόψουμε την δραστηριότητα της επιχείρησης και να προβεί στην συνέχεια σε έναρξη σαν αγρότης ειδικού καθεστώτος.

Σημειώνεται ότι σαν δευτερευούσα δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης είχει δηλωθεί και αγροτική δραστηριότητα (καλλιεργεια λεμονόδεντρων).

Ποια η διαδικασία για το κλείσιμο και την έναρξη ξανά με άλλο καθεστώς ΦΠΑ…

Πρέπει να κάνουμε διακοπή και έναρξη ;

Τι θα γίνει με τα όποια πάγια της ατομικής που είναι αποσβεσμένα;

Απάντηση

Η επιχείρηση έχει δύο δραστηριότητες (μια όποια δραστηριότητα, ας την πούμε “εμπορική”, και μια αγροτική δραστηριότητα), είναι στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ (αναγκαστικά και για την αγροτική δραστηριότητα), και δεν έχει αποθέματα ενώ διατηρεί ένα περιορισμένο αριθμό παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Αν έστω υποτεθεί ότι διακόπτεται η “εμπορική” δραστηριότητα (και μείνει μόνο η αγροτική) δεν μπορεί άμεσα να γίνει μετάταξη από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ >(άρθρο 41 του Ν.2859/2000). Η μετάταξη στο ειδικό καθεστώς μπορεί να γίνει από την 1 η  Ιανουαρίου του επόμενου έτους (παρ. 6  άρθρου 41 Ν.2859/2000)..…

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr