tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (8/1/2024)

Άρθρο

Οι νέες διαστάσεις των κόκκινων δανείων και του εξωδικαστικού μηχανισμού – Επιδράσεις, ευκαιρίες και αλλαγές

Ερωτήματα

Μαθητεία ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, επίδομα αδείας και επίσημες αργίες

Aναφορικά με τη Μαθητεία ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Α) Οι μαθητευόμενοι δικαιούνται επίδομα αδείας;

Β) Πώς χειριζόμαστε ασφαλιστικά τις ημέρες επίσημων αργιών που η επιχείρηση δεν λειτουργεί; Αποδίδεται κανονικά ένσημο και επιδότηση, δεν αποδίδεται καθόλου ή αποδίδεται με εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του εργοδότη;

Απάντηση

Στην Εγκύκλιο ΕΦΚΑ  20/24-5-2022 με τίτλο « Ασφαλιστική τακτοποίηση στον e – Ε.Φ.Κ.Α.:

«5. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΗΨΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρη την προβλεπόμενη αποζημίωση του μαθητευόμενου για τις ημέρες που αναλογούν στη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο» μέχρι τη διακοπή ή λήξη της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1346/1983. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.

Στις περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας ο εργοδότης δεν καταβάλλει αποζημίωση και ασφαλιστικές εισφορές.

Στις επίσημες αργίες δεν πραγματοποιείται «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση και ασφαλιστικές εισφορές. »

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Έλεγχος για χρήση ειδικού απαλλακτικού ΦΠΑ

Εμπορική επιχείρηση επίπλων και διαφόρων αξεσουάρ οικείας, η οποία αποκλειστικά πουλάει με χονδρική, είχε το προηγούμενο 12μηνο εξαγωγές σε τρίτες χώρες και Ευρωπαϊκή Ένωση και πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Για τις εξαγωγές αυτές, ζήτησε και έλαβε σύμφωνα με την ΠΟΛ.1167/15 ειδικό απαλλακτικό.

Τον έλεγχο τον ενδιαφέρει εάν ο κάθε μεμονωμένος κωδικός εμπορεύματος όντως εξήχθη ή τον καλύπτει ότι η επιχείρηση σε γενικές γραμμές υπερβαίνει με τις εξαγωγές της το όριο του ειδικού απαλλακτικού;

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες στην επιχείρηση, θα ζητηθεί όλο το ΦΠΑ ή μόνο αυτό το μέρος που δεν είναι σε θέση η επιχείρηση να αποδείξει ότι εξήχθη;

Απάντηση

  1. Η ΠΟΛ 1167/2015, καθορίζει  τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ όχι μόνο της εισαγωγής αγαθών, αλλά και της αγοράς αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση, αυτούσια ή μεταποιημένα, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές, σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα.

Η επιχείρηση μπορεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης εγκυκλίου για την αγορά α΄ υλών από το εσωτερικό της χώρας για το σκοπό που αναφέρετε (μεταποίηση και εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση). Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προϋπόθεση για το σκοπό αυτό.

  1. Ειδική συγκεντρωτική κατάσταση

Με την εγκύκλιο ΔΕΕΦ Α 1109787/12-7-2016 διευκρινίσθηκε ότι,  δεν υποβάλλεται πλέον η ειδική συγκεντρωτική κατάσταση  για τις πράξεις που εκδίδεται το ΕΔΔΑ ΦΠΑ, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1167/2015.

Ο προμηθευτής στα τιμολόγια που εκδίδει αναγράφει τους αριθμούς των σχετικών δελτίων απαλλαγής (άρθρο 7 ΠΟΛ 1167/2015).

Οι πωλήσεις με δελτίο απαλλαγής ΦΠΑ, αντιμετωπίζονται ως απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης και εφόσον η επιχείρηση δεν διενεργεί άλλες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, δεν προβαίνει στον υπολογισμό prorata.

Οι πράξεις με απαλλακτικό ΦΠΑ αναγράφονται στον κωδικό 349, ενώ περιλαμβάνονται και στον κωδικό 312.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr