tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο 15Αύγουστος θα φέρει τη νέα ρύθμιση και ίσως και την απαραίτητη παράταση;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Ιούλιος έχει φτάσει στα μισά του δρόμου και σιγά σιγά ετοιμάζει τις αποσκευές του για να μας αφήσει και να φέρει στη θέση του τον αγαπημένο σε όλους μας διάδοχό του, τον Αύγουστο. Αγαπημένος μήνας, με πολλές ιδιαιτερότητες τα τελευταία χρόνια, ειδικά φέτος με την παράλογη προθεσμία των δηλώσεων να προβληματίζει τους πάντες, εκτός από εκείνους που την όρισαν.

Δεν χρειάζεται να προβάλουμε επιχειρήματα για το γιατί είναι παράλογη, αφού είναι από μόνη της εκτός ηθικής και σεβασμού προς έναν κλάδο που έχει βάλει όχι μόνο πλάτη, αλλά και το σώμα του ολόκληρο, προκειμένου να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια στη φάση της πανδημίας. Και σε παλαιότερα άρθρα έχουμε αναφέρει και αποδείξει ότι όλη η κοινωνική πολιτική περνάει μέσα από τα πληκτρολόγια των λογιστών φοροτεχνικών… Από αυτό και μόνο λοιπόν,η προθεσμία πρέπει να αλλάξει άμεσα. Τους υπόλοιπους τεχνικούς λόγους τους έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στα παλαιότερα άρθρα μας «Ανοίξαμε και φέτος και σας περιμένουμε!», «Ήρθε η ώρα να σταματήσει το αστείο με το μπαλάκι των προθεσμιών…», «Επαγγελματίες ταχυδακτυλουργοί-ζογκλέρ ή λογιστές τελικά;», αλλά και σε πολλές άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μας.

Αντί όμως της ανακοίνωσης της παράτασης, η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι Επαρκής είναι ο χρόνος των 50 ημερών που απομένουν, έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει τις εν λόγω εκτιμήσεις και υπολογισμούς, αλλά αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ηθικής και του σεβασμού που προαναφέραμε.

Δεν μπορεί ένας ΕΝΦΙΑ να αποτελεί το άλλοθι για κάποιον ο οποίος θέλει να σου στερήσει το ανθρώπινο δικαίωμα της χαλάρωσης για ένα μικρό διάστημα. Ας βγει ο ΕΝΦΙΑ χωρίς τα εκκαθαριστικά όσων δεν έχουν υποβάλλει δήλωση και όταν αυτή υποβληθεί να γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα δεδομένα. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι τον πληρώνουν με δόσεις, άρα δεν θα βρεθούν να πληρώνουν παραπάνω.Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας ληφθούν υπόψιν τα δεδομένα των περυσινών δηλώσεων και όταν ολοκληρωθεί η (φυσιολογική) προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων, ας γίνει νέα εκκαθάριση. Με λίγα λόγια, λύσεις μπορούν να βρεθούν, αρκεί να υπάρχει θέληση. Δεν μπορεί όμως ένας κλάδος να τρώει στην πλάτη όλα τα «τεχνικά ζητήματα», αλλά και ούτε μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν δουλεύει και παραπονιέται συνεχώς, γιατί προφανώς και ισχύει το ακριβώς αντίθετο…

Προς το παρόν δεν θα μιλήσουμε άλλο για το θέμα των δηλώσεων, άλλωστε έχουμε ακόμα μέλλον και άρθρα να αναφερθούμε σε αυτές. Θα μιλήσουμε για τη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων που εξαγγέλθηκε εχθές από τον Υπουργό Οικονομικών για τα χρέη που αφορούν την περίοδο της πανδημίας, θέτοντας και κάποιες προτάσεις γύρω από το ζήτημα.

Ποιους φορολογούμενους αφορά το μέτρο;

  • Τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει με κρατική εντολή, έστω και για μία ημέρα, αλλά και τις επιχειρήσεις που είχαν ΚΑΔ πληττόμενης επιχείρησης, σύμφωνα με τη σχετική λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου του 2020.
  • Τους εργαζόμενους που μπήκαν έστω και για μία ημέρα σε καθεστώς αναστολής εργασίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά και όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποζημιώθηκαν έστω για μία δήλωση covid μειωμένων ενοικίων.
  • Όσους ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Για την κατηγορία των φορολογουμένων που θα εντάσσονται, πρέπει να επισημάνουμε την απουσία των εταίρων προσωπικών εταιρειών, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως μη κορωνόπληκτοι. Για παράδειγμα, εταίρος ομόρρυθμης εταιρείας που διοργανώνει εκθέσεις, φαίνεται ότι δεν θα δικαιούται να τακτοποιήσει τις προσωπικές του οφειλές, παρά το ότι η επιχείρηση παραμένει ανενεργή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για αυτόν.

Ποιες οφειλές θα μπορούν να συμπεριληφθούν ;

  • Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχουν μεταφερθεί για 31 Δεκεμβρίου 2021 λόγω αναστολής πληρωμής
  • Οι τρέχουσες οφειλές που αφορούν το διάστημα Μάρτιος 2020 έως και την ημέρα των ανακοινώσεων του Υπουργού.

Τα ερωτήματα που γεννώνται εδώ είναι δύο βασικά:

Το πρώτο είναι εάν θα αφορά τις οφειλές που λήγουν 31/7/2021 ή θα αφορά τις οφειλές που είχαν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής μέχρι και 30/6/2021. Εάν πάμε στην πρώτη αισιόδοξη πρόβλεψη, τότε το ερώτημα γεννά δεύτερο ερώτημα για τοεάν θα αφορά και την 2η δόση του ΦΠΑ δευτέρου τριμήνου 2021, η οποία λήγει στις 31/8/2021 ή θα πάμε στη λογική το μέτρο να αφορά μόνο την 1η δόση ή όσους μπήκαν στη διαδικασία να το στείλουν χωρίς δόσεις. Εμείς ξεκάθαρα θεωρούμε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μπαίνει μέσα όλο το ΦΠΑ του 2ου τριμήνου ή του μηνός Ιουνίου εάν μιλάμε για διπλογραφικά βιβλία, ανεξαρτήτως από το εάν εστάλη σε δύο δόσεις ή μία.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους μπήκαν στη διαδικασία και ρύθμισαν τις οφειλές αυτού του διαστήματος με την πάγια ρύθμιση. Το σύστημα θα τους δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς της ρύθμισης στην ευνοϊκότερη ή θα «τιμωρηθούν» γιατί είχαν την συνέπεια και ρύθμισαν;

Πόσο θα είναι το επιτόκιο που θα επιβάλλεται ;

  • Στις 36 δόσεις δεν θα υπάρχει κανένα επιτόκιο.
  • Στις 72 δόσεις το επιτόκιο θα είναι 2,5%, αντί του υψηλότερου που ισχύει στην πάγια ρύθμιση.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι όσοι εντάσσονται στους δικαιούχους της εν λόγω ρύθμισης έχουν κι ένα επιπλέον δικαίωμα σχετικά με τις 100 ή τις 120 δόσεις:Εάν έχασαν ρυθμίσεις τέτοιου τύπου το διάστημα της πανδημίας, θα έχουν τη δυνατότητα να την αναβιώσουν πληρώνοντας τη δόση του Αυγούστου, ενώ παράλληλα οι χαμένες δόσεις θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Αυτονόητο είναι ότι τα αρχικά δικαιώματα, αλλά και οι αρχικές υποχρεώσεις, θα παραμείνουν ως έχουν. Εδώ το ερώτημα που γεννάται έχει να κάνει με τη διαδικασία… Θα είναι αυτόματη ή θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις και διάφορες ενέργειες; Εάν δεν είναι αυτόματη – πράγμα το οποίο δεν νομίζουμε – η ερώτηση θα είναι απλή… Γιατί ρε παιδιά και αυτό τον Αύγουστο;;;

Και αφού μιλάμε για ερωτήσεις περί του Αυγούστου, ας πούμε και το τελευταίο… Εκείνο το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών που έπρεπε τα Ε3 να γίνουν άμεσα το θυμάται άραγε κανείς ή θα τρέχουμε να κάνουμε ενημέρωση και αιτήσεις μέσα στον 15Αυγουστο ;;;

Πηγή: www.e-forologia.gr