tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι υποχρεώσεις των λογιστών στις χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος – Οι αρχές που ελέγχουν και οι κυρώσεις που επιβάλλουν

Οι υποχρεώσεις των λογιστών στις χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος – Οι αρχές που ελέγχουν και οι κυρώσεις που επιβάλλουν

Επιμέλεια – Έρευνα: Κουλογιάννης Κων/νος

Τον τελευταίο καιρό προκαλούν μεγάλη ανησυχία (και δικαίως) στον λογιστικό κόσμο οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο 4557/2018 σχετικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενόψει μάλιστα της επικείμενης έκδοσης του κανονισμού από την αρμόδια εποπτική αρχή (Α.Α.Δ.Ε). Για τα υπόχρεα πρόσωπα στην τήρηση του νόμου (άρθρο 5 παρ. περ. γ’, δ’: Ορκωτοί λογιστές,εξωτερικοί λογιστές φοροτεχνικοί, κ.λπ) ορίζεται μια σειρά από υποχρεώσεις οι οποίες συνοπτικά είναι οι εξής:

  1. Υποχρέωση στη σύνταξη εκτιμήσεων κινδύνου για αξιολόγηση πελατών σε ό,τι αφορά στο βαθμό εφαρμογής δέουσας επιμέλειας (απλουστευμένη ή αυξημένη) (άρθρο 12 παρ.4 και άρθρο 35).
  2. Εφαρμογή εσωτερικών πολιτικών, ελέγχων και διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (άρθρο 35, παρ. 3).
  3. Εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες των υπόχρεων (άρθρα 13 έως 19).
  4. Υποχρέωση αναφοράς ύποπτων συναλλαγών στην αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεων που συνιστούν σε έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρο 22).
  5. Υποχρέωση αποχής από τη διενέργεια συναλλαγών, για τις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα γνωρίζουν ή υποπτεύονται ότι σχετίζονται με προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων (άρθρο 24).
  6. Απαγόρευση γνωστοποίησης στον εμπλεκόμενο πελάτη ή σε τρίτους ότι διαβιβάστηκαν ή θα διαβιβαστούν αρμοδίως πληροφορίες ή ότι διεξάγεται ή ενδέχεται να διεξαχθεί έρευνα ή ανάλυση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρο 27).
  7. Υποχρέωση διαφύλαξης εγγράφων και πληροφοριών για σκοπούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης από την Αρχή, τις αρμόδιες ή άλλες δημόσιες αρχές ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρο 30).
  8. Λήψη μέτρων ανάλογα με τους εκτιμώμενους κινδύνους, τη φύση και το μέγεθος των υπόχρεων, ώστε οι υπάλληλοί τους να λάβουν γνώση των διατάξεων νόμου και των σχετικών κανονιστικών πράξεων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ενεργούν στις περιπτώσεις αυτές (άρθρο 37).

Ευρήματα από την έρευνα σε 16 χώρες της Ε.Ε.

Περιεχόμενα

  1. Υπόχρεοι και επάγγελμα λογιστή σε άλλες χώρες
  2. Εποπτικές αρχές
  3. Κυρώσεις – Πρόστιμα
  4. Αναφορές στις εποπτικές αρχές για ύποπτες συναλλαγές
  5. Δέουσα επιμέλεια σε τρίτους
  6. Αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες
  7. Παραδείγματα ύποπτων συναλλαγών
  8. Λογιστές-φοροτεχνικοί και διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ανά χώρα. Τα πρόστιμα, οι αναφορές και λοιπά στατιστικά.

– Παράρτημα. Παράθεση ορισμένων βασικών άρθρων της οδηγίας για το έτσι όπως έχουν μεταφερθεί στο νόμο 4557/2018.

  1. Υπόχρεοι και επάγγελμα λογιστή σε άλλες χώρες

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί, ως υπόχρεα πρόσωπα με βάση την οδηγία (ΕΕ) 2015/849, δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη με μικρές ή (σε ορισμένα κράτη) μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις.

Οι διαβαθμίσεις του επαγγέλματος είναι συνήθως: Ορκωτοί λογιστές ή Ορκωτοί ελεγκτές (σε κάποια κράτη είναι διαχωρισμένοι), Λογιστές που δεν ανήκουν στα σώματα ορκωτών λογιστών ή πιστοποιημένοι λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι ή φοροτεχνικοί (tax advisors ή tax consaltant), διαχειριστές περιουσίας, δικηγόροι φορολογικοί σύμβουλοι, λογιστικά γραφεία που παρέχουν συμβουλές και τήρηση βιβλίων, και τέλος μεγάλες λογιστικές εταιρίες που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Σε όλες τις χώρες υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με το επάγγελμα, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι, στην Γερμανία, στη Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Ιταλία και στην Πολωνία, οι φοροτεχνικοί (και οι λογιστές στην Πολωνία) πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ασφάλιση αστικής ευθύνης για να ασκήσουν το επάγγελμα.

Συνεχίσετε την ανάγνωση στον Κόμβο Taxheaven

 

 

ΠΗΓΗ: Taxheaven

 

Β