Παράταση μέχρι 31/7 της προθεσμίας για απόσυρση των παλιών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών – ΦΗΜ

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρατείνεται η προθεσμία για απόσυρση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών – ΦΗΜ.

Η έκτακτη κατάσταση που επέβαλαν οι συνθήκες της πανδημίας οδήγησαν στην παράταση και έτσι καταληκτική ημερομηνία είναι πλέον η 31η Ιουλίου 2020.

Συνεπώς μέχρι αυτή την ημερομηνία οι κάτοχοι των μοντέλων ΦΗΜ υποχρεούνται να δηλώσουν την παύση αυτών. Η προηγούμενη απόφαση έκανε λόγο για απόσυρση μέχρι την 31η Μαΐου.

Η προηγούμενη ανακοίνωση

Με απόφαση του Διοικητή της, αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ) που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

Πλέον, όσοι κατέχουν τέτοιους ΦΗΜ, έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 για να δηλώσουν την παύση αυτών, στο TaxisNet ή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Δείτε εδώ τα μοντέλα που αποσύρονται.

Η εξέλιξη αυτή είναι μέρος της απόφασης της ΑΑΔΕ να προωθήσει την ψηφιοποίηση των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το έργο περιλαμβάνει: Ηλεκτρονικά Βιβλία, Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, Online Ταμειακές Μηχανές.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να έχουν ξεκινήσει και τα τρία εντός του 2020. Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «για τις ταμειακές, στόχος είναι η online διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (one by one) να εκκινήσει την 1η Ιουνίου του 2020».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η online εικόνα των συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων δημιουργεί το περιβάλλον για μείωση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που επίσης θα εφαρμοστούν, ενώ με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS θα υπάρχει πλήρης και άμεση καταγραφή των συναλλαγών και στη λιανική.

Είναι προφανές ότι η μείωση της φοροδιαφυγής δημιουργεί τις συνθήκες για υγιή ανταγωνισμό, και καθιστά πιο ισχυρή την απαίτηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για πραγματική μείωση των συντελεστών άμεσης και έμμεσης φορολόγησης.

 

Πηγή: meatnews.gr

Β