tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ποιοι είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg

Η εκτίμηση που κάνει το Bloomberg είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει τρεις βασικούς εσωτερικούς κινδύνους μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα:

 

  1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

 

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μία χώρα, που εμφανίζει συνεχώς πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ο βασικός παράγοντας για την έξοδο από τα μνημόνια. Ωστόσο αυτό απειλείται τώρα καθώς το ΣτΕ αναμένεται να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, που νομοθετήθηκαν το 2013. Εάν κρίνει ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους, το εφάπαξ πλήγμα στα δημόσια οικονομικά θα μπορούσε να είναι έως 15 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ. Η πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμός θα ήταν έως και 4 δισ. ευρώ.

 

  1. Οι δοκιμαζόμενες τράπεζες

 

Αν και η ανάκαμψη της Ελλάδας ανεβάζει ταχύτητα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη μελλοντική ανάπτυξη είναι η ικανότητα των τραπεζών να προσφέρουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ιταλικού τύπου σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια. Η ΤτΕ έχει καταθέσει το δικό της σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με εκείνο της κυβέρνησης.

 

  1. Πολιτική παράλυση

 

Αν και δεν υπάρχει κάποιος «μπαμπούλας» που να τρομάζει τις αγορές, όπως ήταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, μία αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης και να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι τελευταίες στις οποίες το πρώτο κόμμα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφές, εάν θα λάβει αρκετές έδρες για αυτοδυναμία ή εάν θα πρέπει να επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού.

 

Πηγή : naftemporiki.gr