Προεκλογικά σχέδια για μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στην εστίαση

Αν αναμονή των εξαγγελιών στη ΔΕΘ φοβόμαστε ότι παρόμοιες «διαρροές» και ανοικτές υποσχέσεις θα ενταθούν.

Το προεκλογικό κλίμα δεν είναι δυνατόν πλέον να κρυφτεί. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας υποβόσκουσας κατάστασης παροχολογίας και υποσχεσιολογίας για μελλοντικές παροχές και ελαφρύνσεις, κάτι λίγο δηλαδή από τα τεράστια βάρη που φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι τα χρόνια του μνημονίου. Στο κλίμα αυτό κάθε κόμμα στήνει και χορό με βάση τις εξαγγελίες. Σε πρώτο πλάνο το παιχνίδι με τις συντάξεις που κάθε μέρα απλώς δεν θα  μειωθούν από 1.1.2019 και αυτό κατ’ ορισμένους είναι θέμα ευτυχίας για τους συνταξιούχους που κανένας δεν ξέρει πόσες φορές μειώθηκε η σύνταξή τους!

 

Στο παιχνίδι μπήκαν και άλλα στοιχεία όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση.

 

Αν αναμονή των εξαγγελιών στη  ΔΕΘ φοβόμαστε ότι παρόμοιες «διαρροές» και ανοικτές υποσχέσεις θα ενταθούν.

 

Όπως γράφει την Καθημερινή η κα ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστά έως 30% στις μικρές και χαμηλότερης αξίας ιδιοκτησίες, καθώς και την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% προσανατολίζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης του 2019, που θα χρηματοδοτηθούν από το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα της συγκεκριμένης χρονιάς.

 

Τα δύο μέτρα υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν συνολικά κόστος 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό: Από τον ΕΝΦΙΑ οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ και από τον ΦΠΑ εστίασης σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που μεταφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου.

 

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. έχει υποσχεθεί μείωση ΕΝΦΙΑ 30% (όχι έως 30%) σε προοπτική διετίας.

 

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί ένα μέτρο που έχει ήδη εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, με στόχο την τόνωση των επιχειρήσεων του κλάδου, τη στήριξη του τουρισμού, τη μείωση των τιμών, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξήθηκε με τη μετάταξη των σχετικών ειδών στον κανονικό συντελεστή.

 

 

Β