tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόβλημα με τις προμήθειες των POS, παρεμβαίνει με νόμο η κυβέρνηση

Visa και Mastercard μπλοκάρουν μια συμφωνία για τις μικρές συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ – Τελεσίγραφο από Χατζηδάκη

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι μακράς διαρκείας διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες με στόχο τη δραστική μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές με POS, που προκαλούν τεράστια επιβάρυνση σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες μετά την επέκταση της υποχρέωσής τους να διαθέτουν συστήματα POS -η Ελλάδα είναι, μαζί με την Ιταλία, οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου προβλέπεται τέτοια υποχρέωση.

Καθώς οι συνομιλίες καρκινοβατούν, από την κυβέρνηση δόθηκε τελεσίγραφο στους εμπλεκόμενους ότι θα παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν επέλθει άμεσα συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σήμερα από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών. Ο Κ. Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, όπου οι προμήθειες είναι χαμηλές (δεν ξεπερνούν το 0,50%). Όπως υπενθύμισε, εκτός από τα κλασικά συστήματα υπάρχουν και τα συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS με μηδενικές προμήθειες για τους πολίτες και πολύ χαμηλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.

Απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, τις εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών (acquirers) και τους διεθνείς κολοσσούς Visa και Mastercard απηύθυνε τελεσίγραφο να συμφωνήσουν άμεσα σε μείωση προμηθειών, προειδοποιώντας ότι «αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την μείωση των προμηθειών ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψος».

Το ζήτημα των προμηθειών στις συναλλαγές με POS έχει αποδειχθεί ακανθώδες για την κυβέρνηση και μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει πολιτικό κόστος ενόψει ευρωεκλογών, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατομικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, στους οποίους επιβλήθηκε πρόσφατα η υποχρέωση να συναλλάσσονται μέσω POS και όσοι έχουν κυρίως να διεκπεραιώσουν μικρές συναλλαγές αντιμετωπίζουν δυσανάλογα κόστη.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε βουλευτής της αντιπολίτευσης σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη: «Τι θα μείνει για έναν επαγγελματία λαϊκής αγοράς αν πληρωθεί με κάρτα για ένα μαρούλι που αξίζει μισό ευρώ»;

Όπως έχει αναφέρει σε κοινοβουλευτική απάντηση η Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα, στις συναλλαγές με POS επιβάλλονται προμήθειες από πολλές πλευρές: «Το ύψος τη τελικής προμήθειας περιλαμβάνει: α) τη διατραπεζική προμήθεια 0,2% ανά συναλλαγή με χρεωστικές κάρτες και 0,3% ανά συναλλαγή με πιστωτικές κάρτες, το ανώτατο ύψος της οποίας καθορίζεται με τα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, β) τις προμήθειες των σχημάτων καρτών (π.χ. Visa, Mastercard), γ) τις προμήθειες των τεχνικών παροχών που συμμετέχουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών και δ) τη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί την αποδοχή της πράξης πληρωμής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις μέχρι στιγμής συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, έχει υπάρξει μια πρόοδος όσον αφορά τις τράπεζες και τις εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών, που εμφανίζονται δεκτικές σε μια συμφωνία για μείωση προμηθειών στις μικρές συναλλαγές.

Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος με τις Visa και Mastercard, καθώς οι πολυεθνικοί κολοσσοί αρνούνται μια συμφωνία με την οποία θα μείωναν εθελοντικά τις δικές τους προμήθειες, που είναι και οι μεγαλύτερες. Άλλωστε, οι δύο πολυεθνικές δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνημένη κίνηση σε οποιαδήποτε εθνική αγορά και επιμένουν ότι οι προμήθειες πρέπει να διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τον ανταγωνισμό.

Αυτή η στάση των δύο οργανισμών αφήνει πλέον ελάχιστα περιθώρια στην κυβέρνηση εκτός από τη νομοθετική παρέμβαση, που πάντως κρύβει και αυτή αρκετές νομικές δυσκολίες, καθώς είναι εντελώς ασυνήθιστη η νομοθετική ρύθμιση του κόστους παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και είναι πιθανό να υπάρξουν αμφισβητήσεις.

 

 

Πηγή: sofokleousin.gr

 

 

Β