Στην Ελλάδα η υψηλότερη φορολογία

Ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010!

  • Ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010!
     

Στην Ελλάδα για τους νόμιμους, για τα γνωστά υποζύγια και για τα φτωχά εισοδήματα ποτέ δεν ήταν μικρή η φορολογία. Μικρή ήταν πάντα για τους φοροφυγάδες και τα μεγάλα εισοδήματα που είχαν τρόπο να αποφύγουν τη φορολόγηση ή να εξάγουν στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο συνολικά οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν ήταν ποτέ πριν την κρίση υψηλότεροι από τον  μ.ο. της ΕΕ. Το πρόβλημα ήταν πάντα η άδικη και άνιση φορολόγηση. Με την κρίση οι φόροι εκτοξεύτηκαν, η χώρα μας κατέλαβε μια από τις πρώτες θέσεις στους φόρους και το τραγικό είναι ότι αυτή η αύξηση επέπεσε στους γνωστούς νομίμους φορολογούμενους, οι οποίοι πάντα υπερφορολογούνταν σε σχέση με το εισόδημα. Απλώς τώρα υπερφορολογούνται ακόμη περισσότερο!

 

Όπως αναφέρει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής από το 2010 μέχρι σήμερα έχει 7πλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο φόρος στα ακίνητα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010.

Στην έκθεση αναφέρεται ως αποτυχημένο από δημοσιονομικής πλευράς το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φορών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που κρίνεται πως στέρησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης από αρκετά νοικοκυριά.

Αναφέρεται ακόμη ότι η σημαντική αύξηση του κινδύνου φτώχειας αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και όχι το σύνολο του πληθυσμού, ωστόσο οι ομάδες αυτές αντιστέκονται σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.