tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Φθηνό ή ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς;

ο σωστός τρόπος είναι, τα κόστη να συγκρίνονται με βάση το εισόδημα και πόσος είναι ο όγκος ίδιων προϊόντων που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής

Με αφορμή έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που αφορά στη σύγκριση τιμών στην Ελλάδα με τρεις χώρες της ΕΕ επανήλθε στο προσκήνιο ο τρόπος σύγκρισης των τιμών και του κόστους του «καλαθιού της νοικοκυράς».

 

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της τετραμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) – την  οργανωμένη έρευνα σύγκρισης τιμών ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων- που   κατέδειξε ότι στην Ελλάδα  οι τιμές στα προϊόντα είναι σημαντικά φθηνότερα από ότι σε Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία.

 

Το ερώτημα βέβαια είναι σε τι θα ωφελούσε μια σύγκριση απόλυτων τιμών μεταξύ τριών διαφορετικών χωρών με διαφορετικό μέσο εισόδημα κατά νοικοκυριό και κυρίως με διαφορετική ένταση της ανισότητας μεταξύ τάξεων και κοινωνικών ομάδων στο εισόδημα.

 

Είναι εντελώς διαφορετικό να συγκρίνεις το κόστος του καλαθιού ως ποσοστό του εισοδήματος μιας μέσης οικογένειας και διαφορετικό να συγκρίνεις απόλυτες τιμές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Έτσι για ένα εισόδημα διπλάσιο από το μέσο της Ελλάδος, μια διαφορά τιμής ακόμη και 40% ακριβότερη από την Ελλάδα είναι τελικά πιο φθηνή σε σχέση με το εισόδημα αφού αναλογεί σε μικρότερο ποσοστό του εισοδήματος και άρα ο ξένος μπορεί να αγοράσει πολύ περισσότερα προϊόντα από τον Έλληνα!

 

Εξ άλλου το κόστος ζωής κατανέμεται με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Σε άλλες χώρες η κατοικία και οι υπηρεσίες είναι πολύ ακριβά και σε άλλες χώρες η Υγεία, τα φάρμακα ή τα τρόφιμα.  Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο σωστός τρόπος είναι, τα κόστη να συγκρίνονται με βάση το εισόδημα και πόσος είναι ο όγκος ίδιων προϊόντων που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής και όχι αν έχουν απόλυτες διαφορές μεταξύ τους οι τιμές.

 

Μιλάμε δηλαδή για σχετικές με το εισόδημα συγκρίσεις και όχι για απόλυτες συγκρίσεις τιμών. Παρόλα αυτά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος  ονόμασε «επιστημονική» αυτή τη σύγκριση! Αυτή η «επιστημονική» σύγκριση επέλεξε μόνο 3 χώρες από αυτές που έχουν διαχρονικά μεγαλύρερο κατά κεφαλή εισόδημα για να κάνει τις συγκρίσεις. Πρόκειται για την Ισπανία τη  Γαλλία και την Αγγλία.

 

Κατά τον κ. Γιακουμάτο « Τα αποτελέσματα της επιστημονικής συγκριτικής επαναλαμβανόμενης τετραμηνιαίας έκθεσης του ΙΕΛΚΑ που διεξάγεται σταθερά ανάμεσα σε  τέσσερις χώρες  αποτελεί  μια ακόμα ηχηρή απάντηση σε όσους με παραπειστικό τρόπο και εντέχνως, με επιλεκτικές ανομοιογενείς συγκρίσεις,   προσπαθούν  να καλλιεργούν και να συντηρούν  μύθους αμφισβητώντας ότι το τυπικό καλάθι της ελληνικής οικογένειας είναι κατά πολύ φθηνότερο από ότι σε χώρες με όμοιες οικονομίες όπως η Ισπανία αλλά και από χώρες όπως Γαλλία και η Αγγλία.»

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε:

Στα βασικά προϊόντα η σύγκριση των μέσων τελικών τιμών “δείχνει ότι η Ισπανία έχει κατά 9%, η Γαλλία κατά 32% και η Αγγλία κατά 40% σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από ότι υπάρχει στην Ελλάδα  ”!
 

Η Ελλάδα εάν και έχει υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ έχει χαμηλότερες τιμές προ ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Το μέσο καλάθι στην Ισπανία είναι κατά 16% ακριβότερο, στην Γαλλία κατά 40% και στην Αγγλίας κατά 51% από ότι στη χώρα μας»!