tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο: Καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας

αναμόρφωση του επιμελητηριακού θεσμού στα πρώτυπα των πρωτοπόρων ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, με τα ευρύτατα δικαιώματα και τις ευρύτατες δράσεις

Η σημερινή κατάσταση αποδυνάμωσης και αποσταθεροποίησης της οικονομικής βιωσιμότητας των επιμελητηρίων, αποτελεί ένα από τα σημεία «πληγές» που άφησε ανοικτά η προηγούμενη κυβέρνηση. Πειθαρχώντας στις «σοφές» απαιτήσεις της τρόικας, δήθεν για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, κατάργησε την υποχρεωτική εγγραφή και συνδρομή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια! Στην πραγματικότητα υπονόμευσε ευθέως την ίδια την επιχειρηματικότητα αφού έτσι υπονόμευσε το έργο των φυσικών αρωγών των επιχειρήσεων.

 

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Στην πράξη, αρνήθηκε τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν και να μη μπορούν να σχεδιάσουν δράσεις αναγκαίες για τη σύγχρονη εποχή και κυρίως για την αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Η έντονη αντίδραση των επιμελητηρίων και ιδίως των μικρομεσαίων που εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, για ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης, ανάγκασε την κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας να προωθήσει άρον – άρον μια νομοθετική ρύθμιση η οποία αντί για εκσυγχρονισμό που υπόσχονταν έριξε τον θεσμό στο βάλτο. Εμβαλωματικά δε θέσπισε ένα θολό πλαίσιο οικονομικής ενίσχυσης των επιμελητηρίων δια μέσω του ΓΕΜΗ, μια λύση που μείωνε τα έσοδα των επιμελητηρίων και φυσικά τις δράσεις τους.

 

Η νέα κυβέρνηση που προήλθε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, είχε από τις  προεκλογικές διαβουλεύσεις, διαβεβαιώσει την στήριξη της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων και την επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής και συνδρομής.

 

Παρότι πέρασαν 5 μήνες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε γενική αδράνεια όσον αφορά και κάθε αναπτυξιακό μέτρο παραπέμπεται για μετά την συμφωνία με τους δανειστές. Έτσι όμως τα προβλήματα συσσωρεύονται και σε λίγο πολλά επιμελητήρια θα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

 

Παράλληλα, λήγει η θητεία των διοικητικών οργάνων των επιμελητηρίων τον Δεκέμβριο και καλό θα ήταν να πάνε με το νέο θεσμικό πλαίσιο στις εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν επιλυθεί βασικά προβλήματα εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου και οι εκλογές να γίνουν με αυτό το θολό τοπίο.

 

Αν δε αναβληθούν οι εκλογές για το 2016 και δεν αλλάξει το πλαίσιο, δεν θα ξέρουμε ούτε πως θα συγκροτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, αφού σχεδόν όλα τα μέλη θα είναι με τελευταία συνδρομή το 2014, πράγμα που τους καθιστά μη εντάξει ταμειακώς!

 

Η αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, σε σύγχρονη και  αναπτυξιακή κατεύθυνση όπως έχουν προτείνει σειρά επιμελητηρίων μεταξύ των οποίων και το ΕΕΑ, με πρώτο θέμα άμεσης επίλυσης όμως, την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εγγραφής και συνδρομής, είναι όρος που δεν μπορεί να παραβλέπεται ενώ η επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη την αναβαθμισμένη λειτουργία των επιμελητηρίων.

 

Εκτός αυτού είναι άμεση ανάγκη να αναμορφωθεί η δομή και το εκλογικό σύστημα για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται το αναχρονιστικό εκλογικό σύστημα του πλειοψηφικού που αποκλείει την άλλη άποψη από το ανώτατο όργανο της ΚΕΕΕ, ενώ είναι απαραίτητο να ξαναμελετηθεί η συγκρότηση της Γ.Σ. Το πολύ πετυχημένο παράδειγμα από τη δομή και συγκρότηση των ΓΣ των ανώτατων οργανώσεων (Συνομοσπονδιών) του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων, όπως καθορίζεται στο ν. 1712/87, είναι η καλύτερη βάση για μια αντιπροσωπευτική ΓΣ στην ΚΕΕΕ.

 

Χωρίς και πάλι να επαναφέρουμε τις προτάσεις των επιμελητηρίων, και ιδίως του ΕΕΑ, για την αναμόρφωση του επιμελητηριακού θεσμού στα πρότυπα των πρωτοπόρων ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, με τα ευρύτατα δικαιώματα και τις ευρύτατες  δράσεις, θα λέγαμε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση να προχωρήσει, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, σε διάλογο για την διατύπωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου.

 

Όσο καθυστερεί, τόσο στερεί τις επιχειρήσεις από ένα θεσμό που μπορεί να τις στηρίξει αποφασιστικά μέσα στην κρίση.

 

Σ.Β.