tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Παίρνουμε τα χρωστούμενα χωρίς να σας ρωτάμε!

"η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο τη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο τα οφειλόμενα"

Σχόλιο από άρθρο του

Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά

Πτυχιούχου Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστή – φοροτεχνικού

στο taxheaven.gr

 

Το τελευταίο αποκούμπι του πολίτη είναι όπως είναι γνωστό η δικαιοσύνη. Εκεί εναποθέτει την τελευταία του ελπίδα ο Έλληνας -και όχι μόνο- πολίτης προκειμένου να βρει το δίκιο του, χωρίς φυσικά αυτό να επιτυγχάνεται πάντα. Υπήρχαν και θα υπάρξουν στο μέλλον δικαστικά φιάσκα, ή δίκες παρωδίες. Δεν λείπουν επίσης οι «φωτογραφικές» δικαστικές αποφάσεις που δίνονται κατόπιν παραγγελίας ή αποτελούν προϊόν πίεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων. Απ΄την άλλη έχουμε γίνει μάρτυρες αποφάσεων που εκδόθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ασκήσουν πίεση οι δικαστικοί λειτουργοί προκειμένω να διεκδικήσουν από τους κυβερνώντες αμοιβές ή άλλα προνόμια. Ευτυχώς τα φαινόμενα αυτά είναι λίγα και στην πλειονότητά τους οι δικαστικοί ασκούν με πλήρη συνέπεια το λειτούργημά τους.

Την περασμένη εβδομάδα η 7μελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 2080/2014 αμετάκλητη απόφασή της, μεταστρέφοντας την έως σήμερα νομολογία της, έκρινε ότι μπορεί το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κ.λπ.) να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή να πάει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του. Δεν παραλείπει η απόφαση να υπογραμμίσει ότι:

«η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: τράπεζα) τα οφειλόμενα σ' αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, η 5μελής σύνθεση του ΣΤ΄ τμήματος του ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή του 2012, έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 366/2014 απόφασή του, ότι δεν μπορεί το Δημόσιο, κ.λπ. να προβαίνει σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος.

Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να πληρώνουμε τα χρέη που δημιουργήσαμε στο Δημόσιο, όμως απαιτώ να έχουμε ως πολίτες την ίδια αντιμετώπιση από την πολιτεία όταν έχουμε να εισπράξουμε χρήματα. Επίσης, πρέπει οι πολίτες να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και να μην υπάρχουν ευνοϊκές μεταχειρίσεις! Στην Ελλάδα βέβαια αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής και μάλλον θα αργήσει να γίνει κάτι επ΄αυτού. Πως να ξεριζώσεις άραγε βαθειά ριζωμένες πρακτικές. Θεωρώ ανεπαρκή την αιτιολογία του Σ.τ.Ε. ότι πρέπει να κατάσχονται τα χρήματα χωρίς ειδοποίηση λόγω του γεγονότος ότι σε διαφορετική περίπτωση ο πολίτης θα «σήκωνε» τα χρήματα. Στην εξεταζόμενη περίπτωση αναφέρεται ότι η κατάσχεση αφορούσε απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές μιας πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ.

Θέλω να ρωτήσω στο σημείο αυτό, γιατί το ποσό αυτό έφτασε σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη; Κάποιοι προφανώς δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Αν μάλιστα το Δημόσιο περιμένει να εξοφληθούν τα χρωστούμενα αυτής της Α.Ε. με τη σύνταξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, τότε πρέπει να εύχεται να ζήσει πάρα πολλά χρόνια ακόμη ο ανωτέρω συνταξιούχος. Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετήσουν τον άνθρωπο σε ειδικό θάλαμο ώστε να παρατείνουν τη ζωή του.

 

Υπάρχει βέβαια και η άποψη του υπ. Οικονομικών για τις «τυφλές» κατασχέσεις από την εφορία και το όριο των 1.500,00 ευρώ.

 

Επειδή οι άνθρωποι του υπουργείου γνωρίζουν ότι καθημερινά δεν κάνουμε τίποτε στα γραφεία μας από το να λύνουμε σταυρόλεξα, είπαν να μας δώσουν κάτι για να ασχολούμαστε βρε αδελφέ. Τι είναι αυτό; Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι -δηλαδή οι λογιστές- θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης. Μην απορείτε με όλα αυτά, αφού ήδη τα γραφεία μας έχουν μετατραπεί σε Κ.Ε.Π.