tuv-iso-logo

Συμμαχία για την Κυριακή Αργία- 3 βίντεο

Σκοπός η ανάδειξη της οικονομικής και κοινωνικής διάστασης της αργίας της Κυριακής και οι επιπτώσεις από την «απελευθέρωσή» της

Στην ανάπτυξη μιας νέας κοινωνικής «Συμμαχίας για την Κυριακή – Αργία» μικρομεσαίων και εργαζομένων με σκοπό τη διαφύλαξη της ημέρας της Κυριακής ως γενικής αργίας, προχώρησαν οι οργανώσεις της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΟΙΥΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη της οικονομικής και κοινωνικής διάστασης της αργίας της Κυριακής και οι επιπτώσεις από την «απελευθέρωσή» της.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, στις 15 Ιουλίου, οι οργανώσεις της συμμαχίας, εκτέθηκαν τα στοιχεία από τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τα Ινστιτούτα της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ενώ οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το ζήτημα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης δήλωσε τηλεφωνικά προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, την πλήρη συμπαράσταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στις θέσεις των οργανώσεων που μάχονται κατά της "απελευθέρωσης" της Κυριακής.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς δήλωσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι καθέτως αντίθετη με το άνοιγμα της Κυριακής και για το λόγο αυτό συγκροτεί κοινωνική συμμαχία υπεράσπισης της αργίας της Κυριακής με την ΕΣΕΕ και την ΟΙΥΕ. Βρίσκεται δε σε συνεχή επαφή με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών,το ΙΝΚΑ και πολλές άλλες οργανώσεις για να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους.

Μετά τη συνέντευξη συνεδρίασε εκτάκτως το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ για να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Καββαθά

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης στάθηκε στον απώτερο στόχο της θέσης για άνοιγμα τις Κυριακές «μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που είναι: «να ανοίγουν όλοι όλες τις Κυριακές»! Η τρόικα θα έρθει μετά από λίγο και θα ζητήσει «ίση μεταχείριση», είπε, με αποτέλεσμα να ανοίξουν όλα τα καταστήματα.  Επί πλέον στάθηκε στο κόστος του ανοίγματος διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για αύξηση της απασχόλησης και μείωση των τιμών.

Δείτε τις δηλώσεις του κ .Κροκίδη

Ο ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ κ. Νίκος  Σκορίνης ανέφερε ότι μπορεί θεωρητικά στις άλλες χώρες να υπάρχει μεγάλο ωράριο αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ωράριο λειτουργεί στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε δε που θα πάει ο τζίρος με την αναδιανομή που θα σημειωθεί με την απελευθέρωση των Κυριακών.

Τις θέσεις των εργαζομένων για την αργία της Κυριακής ανέλυσε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος κα Στεκουλέα Μεταξία. Στάθηκε ιδιαίτερα σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και στις  οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από το άνοιγμα της Κυριακής στους εργαζόμενους του εμπορίου. Εξέφρασε δε την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε άνοιγμα τις Κυριακές.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σκορίνη και της κας Στεκουλέα

 

Το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ

Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 16 του νομοσχεδίου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και την  παροχή υπηρεσιών», που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και να διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος με εργοδότες και εργαζόμενους, ζήτησαν σήμερα η ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΙΥΕ, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση της κίνησης «Συμμαχία για την Κυριακή – Αργία»

Οι οργανώσεις επεσήμαναν ότι τυχόν ψήφιση του άρθρου 16, θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη γενικευμένη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο, μετά από προσφυγές που θα ακολουθήσουν στο ΣτΕ από μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, αλλά και από την ηθελημένη έλλειψη αποφάσεων αντιπεριφερειαρχών που θα οδηγήσει στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των καταστημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες αλλά και για την απασχόληση θα είναι καταστροφικές, ενώ σε τελευταία ανάλυση η απώλεια των θέσεων εργασίας θα είναι πολλαπλάσια, από τις δήθεν 30.000 θέσεις εργασίας της μελέτης του ΟΟΣΑ, που επικαλείται η Κυβέρνηση.

Αποτυπώθηκε η βούληση των οργανώσεων να διαφυλαχθεί η Κυριακή, ως γενική ημέρα αργίας και ξεκούρασης, επισημαίνοντας ότι η κάλυψη των αναγκών των τουριστικών περιοχών  (οι οποίες σημειωτέον δεν αναφέρονται καν στο νομοσχέδιο), θα πρέπει να γίνεται σε τοπικό επίπεδο και μετά από σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το άρθρο 16 και προανήγγειλαν μεγάλες και συνεχόμενες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας.

Τέλος, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για διεύρυνση της Συμμαχίας και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις και φορείς, ανακοινώνοντας ότι στην κίνηση προτίθεται να συμμετάσχουν οι καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ, ΙΝΚΑ και ΕΕΚΕ, στηρίζοντας την προσπάθεια διαφύλαξης της Κυριακής – Αργίας.   

Δείτε την έρευνα του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ