Συνάντηση Κλαδικής Ομοσπονδίας Κομμωτών με τον υφυπουργό Παιδείας

Στο επίκεντρο ο θεσμός του "Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας".

Ο θεσμός του "Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας" που αφορά τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη με εκπροσώπους της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε.). 
Στη διάρκεια της συνάντησης με αφορμή την πρόσκληση – προκήρυξη θέσεων μαθητείας σε ιδιωτικούς φορείς για το σχολικό έτος 2018-2019, η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Μαρία Σωτηρόπουλου και ο ταμίας Γιάννης Διονυσόπουλος ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πρόγραμμα της μαθητείας, τα τμήματα του οποίου διευρύνονται στη Γ΄φάση λειτουργίας του συμπεριλαμβάνοντας τμήματα για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. ειδικότητας Κομμωτικής Τέχνης. 
Ο κ. Μπαξενάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) δίνοντας έμφαση στο "Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας". Παραθέτοντας τους στόχους που έχουν τεθεί ο υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. καθώς και της ομαλής αλλά και ασφαλούς εισόδου τους στην αγορά εργασίας. Το ζητούμενο, κατά τον κ. Μπαξεβανάκη, είναι η σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση και η μείωση της ανεργίας στους νέους. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη 4.000 απόφοιτοι τα τελευταία δύο έτη, το μαθησιακό περιβάλλον εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης, οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν τέσσερις ημέρες, επτά ώρες την ημέρα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή Εργαστηριακό Κέντρο μια ημέρα την εβδομάδα. 
Ο υφυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας να ενημερώσουν τα σωματεία – μέλη της σχετικά με το θεσμό. Παράλληλα, προσκάλεσε τα μέλη της Ομοσπονδίας να συμμετάσχουν με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στην αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών που υλοποιείται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και τη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού για την εφαρμογή του προγράμματος της μαθητείας στην ειδικότητα της Κομμωτικής. Προέτρεψε δε τα μέλη της Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε. να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας για θέματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των κομμωτών. 
Στο διάλογο που αναπτύχθηκε η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας, Μαρία Σωτηροπούλου, υπογράμμισε το ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης τονίζοντας ότι καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την πορεία των αποφοίτων στον εργασιακό στίβο. Αποδέχθηκε την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία του φορέα εκπαίδευσης με την πλευρά των εργοδοτών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα θετική. Η κ. Σωτηροπούλου δεσμεύτηκε να μελετήσει με προσοχή το ενημερωτικό υλικό που της παραδόθηκε και το οποίο θα προωθηθεί στα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας σημειώνοντας ότι θα επανέλθει στο θέμα διατυπώνοντας εγγράφως τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις που θα καταγραφούν. Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοί φορείς που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. οφείλουν να προβούν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων στη νέα διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ. 
Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας έθεσε στον υφυπουργό το ζήτημα της διενέργειας εξετάσεων γα τους εμπειροτέχνες κομμωτές που επιθυμούν να αποκτήσουν "βεβαίωση συνδρομής νόμιμων πρϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος κουρέα – κομμωτή". Ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και διαβεβαίωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με τον ΕΟΠΠΕΠ να διεξαχθούν οι εξετάσεις. 

* Στη φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά: ο διευθυντής του Γραφείου του υφυπουργού Παιδείας Θέμης Κοτσιφάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε. Μαρία Σωτηροπούλου και ο ταμίας Γιάννης Διονυσόπουλος.