Θα δοθεί νέα παράταση στην υποβολή προτάσεων για το ΕΣΠΑ;

Από το Υπ. Ανάπτυξης διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων

Ο χρόνος υποβολής προτάσεων για ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, λήγει στις 10 Μαΐου και πολλές μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να προλάβουν την υποβολή δεδομένης και της μεσολάβησης των αργιών. Για το θέμα της προθεσμίας, σύλλογοι και φορείς προβληματίζονται και ζητούν να δοθεί νέα παράταση.

Από πλευρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με αφορμή δημοσιεύματα και ερωτήματα που υπεβλήθησαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων, πέραν της 10ης  Μαΐου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των προτάσεων ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ήδη παρατάθηκε μια φορά, από τις 25 Απριλίου που ήταν αρχικά η καταληκτική ημερομηνία, στις 10 Μαΐου.

Σημειώνουμε ότι για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι προτάσεις (www.ependyseis.gr) θα λειτουργεί κανονικά και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων όλο το 24ωρο.  Επίσης, το Help Desk του Πληροφοριακού Συστήματος θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

Η Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ συνιστά στους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν από φόρτο του συστήματος τις τελευταίες ημέρες.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε για το θέμα επιστολή προς τον  Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ζήτησε την παράταση της προθεσμίας για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρει στην επιστολή,

«Ενόψει της επερχόμενης δημοσίευσης του πολυνομοσχεδίου στο ΦΕΚ και λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εορτές του Πάσχα, παρακαλούμε για την παράταση της σχετικής προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis) μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαΐου 2013».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά αναφέρει ότι έχει καθημερινά:

«εκατοντάδες προτροπές από επαγγελματίες πελάτες για μια ακόμα μικρή παράταση της ημερομηνίας υποβολής των αιτημάτων, διότι οι επαγγελματίες προσπαθούν να συλλέξουν τις καλύτερες και οικονομικότερες προσφορές για την ολοκλήρωση των επενδύσεων τους. Οι αργίες του Πάσχα, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται με βάση το προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, να ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και να διαμορφώσουν έναν λογικό προϋπολογισμό για τις επενδύσεις τους, είναι τα βασικά επιχειρήματα που μας ωθούν να ζητήσουμε για λογαριασμό όλων των επαγγελματιών μια παράταση τουλάχιστον 10 ημερών της σχετικής προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΜΟΔ, μέχρι τις 23 Απριλίου βρίσκονταν σε διαδικασία επεξεργασίας περίπου 12.100 προτάσεις.