tuv-iso-logo

Θρ. Καλογρίδης: Αύξηση 20% των τουριστικών αφίξεων στη Λέσβο

«Ταφόπλακα» για τα μικρά Επιμελητήρια χαρακτηρίζει την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής των μελών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης

«Ταφόπλακα» για τα μικρά Επιμελητήρια χαρακτηρίζει την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής των μελών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης. Μέσω του www.eea.gr ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% στις μεταφορές και εφαρμογή της ρήτρας «νησιωτικότητας» σε όλους τους νόμους. Βλέπει ως «νέο πλεονέκτημα» για τις επιχειρήσεις της Λέσβου την αγορά της Τουρκίας, των 80 εκατομμυρίων κατοίκων

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του κυρίου Θρασύβουλου Καλογρίδη στο www.eea.gr

————————————————————————-

Ερ : Πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή σας εξαρτούν σχεδόν απόλυτα την επιβίωσή τους από την πορεία του τουρισμού. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την φετινή τουριστική περίοδο ; Επιβεβαιώνουν οι επιχειρήσεις – μέλη σας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του ΣΕΤΕ για την πορεία των αφίξεων και των κρατήσεων ;

Απ : Πράγματι τα στοιχεία της Αεροδρομίου Μυτιλήνης και του Λιμένα Μυτιλήνης δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των αφίξεων τουριστών που πλησιάζει το 20%, που προέρχεται από της χώρες της Δυτικής Ευρώπης μέσω πτήσεων αεροπλάνων charter καθώς και από τουρίστες από Τουρκία .Η Λέσβος πρόκειται για προορισμό με μικρή τουριστική περίοδο (3 μηνών )γι αυτό και το γεγονός πως η ανωτέρω αύξηση προέρχεται φέτος από μήνες εκτός τουριστικής περιόδου είναι πολύ σημαντικό και πιστεύουμε ότι η φετινή χρόνια θα είναι σταθμός στη ανάπτυξη του Τουρισμού μας και οι αφίξεις ξένων τουριστών θα είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα χρόνων. Αντίθετα θα συνεχισθεί η συνεχής μείωση των Ελλήνων επισκεπτών που παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια  μου βλάπτει την οικονομία της Λέσβου  

Ερ :Το Υπουργείο Εργασίας εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες εντατικούς ελέγχους για την αδήλωτη και την ανασφάλιστη εργασία σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Πιστεύετε ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι και τα αυστηρά πρόστιμα οδηγούν σε συμμόρφωση τις επιχειρήσεις, καθώς πλέον το εργατικό κόστος έχει μειωθεί ενώ και οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,9% από την πρώτη Ιουλίου ;

Απ : Στη Λέσβο δεν παρατηρείται μεγάλης έκτασης αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται .Δεν συμφωνούμε  καθόλου με τα καθολικά και μη αναλογικά εξοντωτικά πρόστιμα χωρίς καμία  δυνατότητα σε περίπτωση λάθους να υπάρξει επιείκεια, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται υγιείς επιχειρήσεις . 

 

Ερ : H μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση λειτούργησε θετικά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα δημόσια έσοδα. Ποια άλλα μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις θα έπρεπε να ληφθούν ώστε να τονωθεί η αγορά ;

Απ : Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ των μεταφορικών υπηρεσιών και να είναι στο πιο μικρό συντελεστή που υπάρχει(6,5%) με σκοπό την μείωση των εισητηρίων επιβατών και εμπορευμάτων .Ακόμα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων. Τέλος  να υπάρχει ρύθμιση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων με πολλές δόσεις (100) με σκοπό να αυξηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων μίας η αντίστοιχη τραπεζική  χρηματοδότηση είναι μηδενική .Τέλος λόγω νησιωτικότητας  μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις, λόγω αυξημένου κόστους μεταφορικών με ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ -εφαρμογη της ρητρασ της «νησιωτικοτητασ» σε ολουσ τους νομουσ που ψηφιζει η ελληνικη βουλη (ν. 4150/2013, ΦΕΚ Α΄ 102/2013)

Ερ : Πέραν του τουρισμού, περιοχές όπως η δική σας έχουν πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Πως μπορούν κατά τη γνώμη σας, προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το κρασί, ούζο , λάδι, τυροκομικά  και άλλα να αυξήσουν το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές ;

Απ :Τα πλεονεκτήματα των νησιωτικών επιχειρήσεων είναι η ασύγκριτη ποιότητα ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής, ο συνδυασμός διατροφής με το φυσικό περιβάλλον, το τουρισμό και το πολιτισμό. Δημιουργώντας την επωνυμία «μεζέδες ούζου και κρασιού»  εντάσσει κάτω από αυτή  εξαιρετικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας τιμής (value for money). Ειδικά στη Λέσβο παράγονται  προϊόντα υψηλής ποιότητας  και διατροφικής αξίας και με καλές τιμές που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να διακριθούν. Συγκεκριμένα εκτός ελαιολάδου έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς τυροκομικά –γλυκά – σάλτσες-ούζο-αλίπαστα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνδιάσουμε την κατανάλωση των τοπικών προιόντων με τους Τουρίστες και παράλληλα να οδηγήσουμε τις παραγωγικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές .Τελευταία φαίνεται  για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ένα νέο πλεονέκτημα η αγορά της Τουρκίας των 80 εκατομμυρίων καταναλωτών που ιστορικά ήταν πρίν την μικρασιατική καταστροφή η φυσική τους ενδοχώρα .

Ερ : Με ποιες δράσεις και υπηρεσίες βοηθά το Επιμελητήριο σας τις επιχειρήσεις στην περιοχή σας ;

Απ : Για μας οι στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης των επιχειρήσεων μελών μας είναι:

  • Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και το Διεθνές Περιβάλλον .
  • Προώθηση των τοπικών προϊόντωνκυρίως του Ελαιολάδου.
  • Ανάδειξη του «Περιβάλλοντος» μέσω της Αειφόρου ανάπτυξη στους τομείς αξιοποίησης των τοπικών πόρων, διαφύλαξη της υπάρχουσας φυσικής ομορφιάς, της πολιτιστικής μας κληρονομιάςκαι παράδοσης
  • Τουριστική Ανάπτυξη.
  • Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες της αγοράς (Παγκοσμιοποίηση)
  • Δημιουργία Διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου –Πύλη Ε.Ε προς τηνΑσία
  • Διεκδίκηση Ειδικού Ταμείου Νησιωτικότητας από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Ερ :Πως βλέπετε το μέλλον του Επιμελητηριακού θεσμού με την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής που θα ισχύσει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015.

Απ : Η ρύθμιση είναι ταφόπλακα για τα μικρά και  νησιωτικά επιμελητήρια .Η πολιτεία πρέπει εφόσον επιμένει στο μέτρο να θεσμοθετήσει αρμοδιότητες με πόρους για  τα Επιμελητήρια (Όπως υποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση μέσω των επιμελητηρίων ,εμπορικό μητρώο ΓΕΜΗ, αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, διαχείριση δημοσίων υποδομών ,διαμεσολάβηση σε επιχειρηματικές διαφορές ,απελευθέρωση προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού και άλλα) .