tuv-iso-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Γ. Πουλημάς, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο στους Προέδρους Σωματείων και εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω του eea.gr.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε. (ΕΠΠΑΠ) κ. Γιώργος Πουλημάς μιλά στο eea.gr για τα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου του, τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και την επόμενη μέρα.

 

  • Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σας λόγω της πανδημίας;

 

Δεν θέλω να  κινδυνολογώ ούτε να  υπερβάλω. Προσωπικά θα σας παραθέσω τα πραγματικά στοιχεία, οπότε ο καθένας θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ένα στα τρία πρακτορεία ΟΠΑΠ δεν έχει λάβει  την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και  5. Και 1/3 πρακτορεία έχει λάβει μόλις 2.000. Με δεδομένο ότι τα 1.000 ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν, τότε έχουν λάβει 1.000 ευρώ βοήθεια. Έχουμε ξεπεράσει τους τρεις μήνες κλειστοί και συνεχίζουμε, και με μηδέν έως 333 ευρώ το μήνα εισόδημα  πως θα μπορέσουν οι συνάδελφοι να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους; Πως θα μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους; Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ  δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με  οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Δεν μπορούν να δουλέψουν με delivery ή διαδικτυακά ή με take away.  Επομένως το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται! Μιλάμε για σχεδόν 4.000 επιχειρήσεις.

 

  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

 

Όταν έχουν μείνει τόσα πρακτορεία εκτός θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές λέξεις, αλλά όχι αποτελεσματικά. Πάντως δεν χάνουμε την  πίστη μας. Έχουμε επισημάνει τις παραλείψεις και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας, ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση  να διορθώσει όλες τις αδικίες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στις πρόσφατες  εξαγγελίες τους διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες  δήλωσαν την πρόθεση τους να λύσουν τα ιδιαίτερα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Πρέπει όμως να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις, γιατί πλέον έχουμε εξαντληθεί.

 

  • Ποια επιπλέον μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις μας. Είμαστε σε τόσο δύσκολη φάση που εμείς συζητάμε ακόμη την… αρχική στήριξη των επιχειρήσεων κι όχι την περαιτέρω, που θα έπρεπε να κάνουμε μετά από τρεις μήνες. Υπάρχουν μια σειρά από αιτήματα  από το  σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και πρέπει το κράτος να τα στηρίξει. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο έχουμε προτείνει πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τα λουκέτα στα μαγαζιά μας ακόμη και αν ανοίγαμε αύριο. Πρέπει να ικανοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων αν θέλουμε να εμποδίσουμε την κατάρρευση της αγοράς.

 

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό;

 

Προσωπικά νιώθω την στήριξη και το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου σε κάθε επικοινωνία και κάθε αίτημα που έχω κάνει. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω να κάνω στον πρόεδρο κ. Χατζηθεοδοσίου  όχι μόνο γιατί είναι δίπλα στον κλάδο μας, αλλά γιατί δείχνει και ιδιαίτερη προσήλωση στην εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων σε καίρια ζητήματα όλων των κλάδων σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα δικαίωσης.

 

  • Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία;

 

Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες τους. Τα πρακτορεία μας είναι χώροι  αναψυχής και διασκέδασης και ο κόσμος πραγματικά έχει ανάγκη να ξεφύγει από τη μιζέρια που του έχει επιβάλει η υγειονομική κρίση. Μετά από τόσους μήνες καραντίνας όλοι έχουμε  την ανάγκη της κοινωνικής συναναστροφής, την ανάγκη να βρεθούμε με φίλους, την ανάγκη να ονειρευτούμε. Τα πρακτορεία μας μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό και είμαι βέβαιος ότι αν το  κράτος παρέμβει σωστά και αποτελεσματικά και με την επιβεβλημένη στήριξη  της ΟΠΑΠ ΑΕ  τότε όλοι οι πράκτορες θα αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις και θα συνεχίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων μας  με ασφάλεια και  ευημερία.