tuv-iso-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Σπύρος Δαμιανός, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σε άρθρο του στο eea.gr ο κ. Σπύρος Δαμιανός, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α., υπογραμμίζει ότι τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης δίνουν ταυτόχρονα μάχη επιβίωσης και στήριξης των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Δαμιανού:

Zoύμε για ένα χρόνο περίπου μια ιδιόμορφη περίοδο γεμάτη υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές, ακόμα και ψυχολογικές δυσκολίες. Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και άλλαξε τα πάντα. Για έναν χρόνο τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης δίνουν μια συνεχή μάχη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και για να επιβιώσουν ως Επιχειρήσεις. Δεν ήταν και δεν είναι μια εύκολη μάχη. Κινούμενοι πάντα μέσα στο πλαίσιο νομιμότητας και απόλυτου σεβασμού των υγειονομικών μέτρων και των αποφάσεων που λάμβανε η Κυβέρνηση βασισμένη στις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων, προχωρήσαμε σε έναν γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό για να ανταποκριθούμε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία από την πρώτη καραντίνα. Λάβαμε όλα τα υγειονομικά μέτρα όταν ανοίξαμε και στη συνέχεια βελτιώσαμε και πάλι τον εξοπλισμό μας, όταν ξανά εισήλθαμε στη φάση των νέων lockdown.

Όλα αυτά δεν ήταν εύκολα, έθεσαν σε δοκιμασία τα Φροντιστήρια. Έπρεπε να διατεθούν πόροι, όταν την ίδια περίοδο τα έσοδά μας μειώνονταν, αφού οικονομική δοκιμασία περνούσαν και χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι γονείς. Μεγάλο ποσοστό Φροντιστηρίων δοκιμάζονται σοβαρά. Σ’  αυτήν την περίοδο σειρά μέτρων στήριξης που ελήφθησαν ήταν σημαντικά και αποτελεσματικά. Βοήθησαν. Με την προσπάθειά μας πανελλαδικά μέσω της Ομοσπονδίας μας, με τις προσπάθειες του Συλλόγου στην Αθήνα καταφέραμε πολλά. Αν κάτι είναι αναγκαίο είναι η επιχορήγηση, η επιδότηση όλης αυτής της κοστοβόρας προσπάθειας εκσυγχρονισμού του απαραίτητου εξοπλισμού. Επίσης, για άλλη μια φορά ζητούμε από την πολιτεία βοήθεια στην πάταξη της παραοικονομίας από τις δομές που δεν έχουν άδεια για εκπαίδευση καθώς και από τον κάθε λογής τυχάρπαστο που μπαίνει στα σπίτια παρέχοντας «μαύρα» ιδιαίτερα. Θεωρούμε ακόμη αναγκαία τη θέσπιση voucher συμμετοχής στα φροντιστήρια για τα παιδιά όλων των οικογενειών, οι οποίες αδυνατούν να τα στηρίξουν οικονομικά.

Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια το Ε.Ε.Α. διαδραμάτισε αναντικατάστατο ρόλο στην ενημέρωσή μας, στην στήριξη των αιτημάτων και των πρωτοβουλιών μας, ακόμα και στο επίπεδο μεγάλων συσκέψεων και ενημερωτικών ημερίδων με την διάθεση διαδικτυακής  πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε κάποιες από αυτές η συμμετοχή ξεπέρασε και τις 5.000!

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Η οικονομική κρίση πλήττει απειλητικά σειρά κλάδων και αυτό δεν αφήνει ανέγγιχτα τα Φροντιστήρια. Αυτό το δεδομένο και η σιγουριά ότι τίποτα δεν θα ναι όπως χθες, καθιστά αναγκαία την μελέτη, διερεύνηση του νέου τοπίου ώστε να επεξεργαστούμε την τακτική μας,  τις θέσεις μας και να προετοιμαστούμε ολοκληρωμένα για τις νέες δυσκολίες και προκλήσεις.