tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Πόθεν Έσχες της ΔΕΘ τι θα μας δείξει άραγε;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Η Πρώτη γεμάτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου πλησιάζει στο τέλος της όμως πατροπαράδοτα επιφυλάσσει οικονομικές ειδήσεις, που ουκ ολίγες φορές έχουν να κάνουν και με τον κλάδο μας. Σχεδόν πάντα αυτή η εβδομάδα συνδυάζεται με τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης μαζί με την ομιλία του πρωθυπουργού και τη συνέντευξη τύπου που δίνει την επόμενη ημέρα.

Φέτος από ότι φαίνεται η ομιλία του Σαββάτου θα κινηθεί κυρίως γύρω από το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, αφού αυτό απασχολεί το σύνολο των συμπολιτών μας, αλλά πιστεύουμε ότι μέσα στο πακέτο μπορεί να κρύβονται και φορολογικά θέματα που έχουν να κάνουν με παλιά «χρωστούμενα» ζητήματα. Το Σάββατο δεν είναι μακριά, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια, αλλά εμείς προσωπικά θα θέλαμε να ακούσουμε κάτι σε σχέση με:

  • Το τέλος επιτηδεύματος για το οποίο πολλά λέγονται αλλά τίποτα δεν γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.
  • Τον φόρο εισοδήματος των νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων μαζί με την περεταίρω μείωση των συντελεστών φορολογίας.
  • Την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία τελεί σε αναστολή αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αργότερα. Όσο το άρθρο 43Α παραμένει στον Ν. 4172/2013, η αναστολή της εν λόγω εισφοράς θα είναι συνεχώς προς συζήτηση.
  • Την επιστρεπτέα προκαταβολή και χορήγηση κινήτρου εφάπαξ αποπληρωμής όποτε μπορέσει να την καλύψει η επιχείρηση.
  • Την κρατική κάλυψη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη νέα επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ή και το ενδεχόμενο ξεπάγωμα των τριετιών που έχουν παγώσει από το 2012. Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν το συζητούμε ότι θα πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα που ο πληθωρισμός κάνει πάρτυ, όμως και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τους καλύψουν.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα ζητήματα που θα θέλαμε να ακούσουμε, ειδικά αν βάλουμε μέσα και τα τεχνικά προβλήματα οργάνωσης του κράτους, αλλά δεν νομίζουμε ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη πιθανότητα ο πρωθυπουργός να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα σε αυτή τη φάση, οπότε δεν θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Ειδικά για αυτά τα θέματα προτιμάμε να βλέπουμε αποτέλεσμα, παρά να ακούμε εξαγγελίες και λόγια. Το αποτέλεσμα κρίνεται στην πράξη από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Όπως έχουμε πει ενέργειες έχουν γίνει πάρα πολλές και πρόοδος εξίσου, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο με πολλά εμπόδια, κυρίως μοντέρνα και ηλεκτρονικά !!! Νομίζουμε ότι κάπου πάει το μυαλό στο καθέναν από εσάς ξεχωριστά…

Κατά τα άλλα εκτός από τη Δ.Ε.Θ, υπάρχουν και άλλα ζητήματα να μας απασχολούν αυτή την περίοδο φορολογικά και αθλητικά… Τα αθλητικά είναι εύκολα, αφού για αυτά αρκεί η εθνική μας να συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό και να πατήσει κάτω, αθλητικά πάντα, όποιον αντίπαλο της φέρουν τα «Χιαστή» μέχρι την επόμενη Κυριακή που είναι ο τελικός του ευρωμπάσκετ. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς την Κυριακή το βράδυ θα βλέπουμε Ελλάδα- Τσεχία και την Τρίτη προημιτελικό… Για το ημιτελικό δεν λέμε κάτι ακόμα, αφού θα έχει μεσολαβήσει το άρθρο της άλλης Παρασκευής και θα γνωρίζουμε και την απόλυτη ώρα προβολής.

Πάντως σε όποιον δεν αρέσει το μπάσκετ, μπορεί αν θέλει να πάρει τα βουνά της Βοιωτίας, της Φωκίδας ή της Φθιώτιδας, για να δει καμιά ειδική του ράλι ακρόπολις που διεξάγεται αυτό το τριήμερο και ξεκίνησε χθες το βράδυ φαντασμαγορικά με την υπερειδική που έγινε στο ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Εάν είναι τυχαίο ή όχι που γίνεται μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης, δεν μπορούμε να σας το πούμε, ίσως θα πρέπει να ρωτήσουμε τους διοργανωτές του αγώνα για αυτό!!!

Στα δικά μας ράλι, για να γυρίσουμε και λίγο στο φορολογικό κομμάτι κλείνοντας το ευχάριστο αθλητικό διάλειμμά, μετά το πέρας (;) των δηλώσεων έχουμε να αντιμετωπίσουμε την παράλληλη υποχρέωση που υπάρχει και δεν είναι άλλη από το έντυπο Πόθεν Έσχες που θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υπόχρεοι για τη συμπλήρωση του.

Οι υπόχρεοι συμπλήρωσης είναι ουκ ολίγοι και αναλύονται στο άρθρο 1 του Ν. 3213/2003. Η ερμηνεία του εν λόγω άρθρου πολλές φορές είναι πολύ δύσκολη να γίνει, αφού η απορία του αν είναι ή δεν είναι κάποιος υπόχρεος υποβολής δημιουργείται πολύ συχνά, ενώ η απάντηση της είναι για δυνατούς λύτες. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψιν τις αυστηρές κυρώσεις που υπάρχουν όπως αναλύονται στο άρθρο 6 του εν λόγω νόμου, οι οποίες μπορεί να μην περιορίζονται μόνο σε χρηματικά ποσά, στη διχογνωμία του να κάνει κάποιος ή να μην κάνει δήλωση πόθεν έσχες, συνήθως απαντούμε να κάνει κατά τη λογική «καλύτερα να περισσέψει παρά να μην φτάσει».

Επιπλέον θέλει μεγάλη προσοχή στο πότε θα υποβληθεί η αρχική δήλωση πόθεν έσχες, κάτι σαν απογραφή έναρξης δηλαδή, η οποία υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την απόκτηση της ιδιότητας που σε καθιστά υπόχρεο υποβολής του εντύπου. Οι ετήσιες δηλώσεις υποβάλλονται εντός τριών μηνών από τη λήξη των δηλώσεων, άρα έως τις 30/11/2022 εν προκειμένω για φέτος.

Επιπλέον στο κομμάτι των υπόχρεων αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλεται μέχρι και το επόμενο έτος της απώλειας της ιδιότητας βάσει της οποίας υποβάλλεται το εν λόγω έντυπο, ενώ για τους υπόχρεους που αναλύονται στις παραγράφους α, β, γ, δ, ε και ιβ του άρθρου 1 υπάρχει τριετής υποχρέωση υποβολής μετά την απώλεια της ιδιότητας.

Η εφαρμογή συμπλήρωσης τέθηκε σε λειτουργία σήμερα, μετά από σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία. Στην ετήσια δήλωση πόθεν έσχες δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο δηλών, η σύζυγος του και τα ανήλικα τέκνα τους, στις 31/12/2021, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 του Ν. 3213/2003, ενώ παράλληλα δηλώνονται τα εισοδήματα και οι χρηματικές εισροές που είχαν στη χρήση του 2021. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε και στο αντίστοιχο άρθρο που είχαμε γράψει για το έντυπο του 2019.

Κλείνοντας αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι το εν λόγω έντυπο δεν είναι καταγραφικού χαρακτήρα, αλλά απόλυτα ελεγκτικού αφού ο σκοπός του είναι να αποδεικνύεται από τον υπόχρεο η δυνατότητα του να έχει στην κατοχή του τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνει. Για αυτό και πάντα συμβουλεύουμε ότι το εν λόγω έντυπο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του, γιατί κρύβει άπειρες παγίδες!!

Τέλος για τελευταίο «τιπ» σας θυμίζουμε ότι αν υπόχρεοι υποβολής του εντύπου είναι και οι δύο, το έντυπο θα πρέπει να συμπληρωθεί και από τους δύο ξεχωριστά, μία με την ιδιότητα του υπόχρεου και μία με την ιδιότητα του/της συζύγου του υπόχρεου… Παράλογο αλλά πραγματικό !!! Προσοχή μόνο να γράφονται τα ίδια, μην μπερδεύουμε και τους ελεγκτές!!!

 

Πηγή: www.e-forologia.gr