tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βραχυχρόνια μίσθωση και ανάπτυξη της “βιομηχανίας” ακινήτων

Γράφει ο Θράσος Μίαρης


Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει βοηθήσει την ανάπτυξη μέρους της “βιομηχανίας” των ακινήτων.

Αρχικά δεν υπήρχε ειδικό φορολογικό καθεστώς, όμως από τον περασμένο Οκτώβριο 2018 και μετά έχει δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς με ηλεκτρονική βάση και μοναδικό αριθμό το οποίο είναι υποχρεωμένοι όλοι να ανακοινώνουν στην ΑΑΔΕ.

Η ενοικίαση σπιτιών µέσω ιστοσελίδων, µε επικρατέστερη, βάσει αγοράς, αυτήν της εταιρείας Airbnb απέφερε το 2018 έσοδα 1,9 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης αγοράς, ιδιοκτήτες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα. Τα έσοδα των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έχουν βάλει τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, επιστρέφουν στην οικονομία, στις περιοχές γύρω από τα Airbnb αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες, ανοίγουν επιχειρήσεις, καταστήματα παραδοσιακής τέχνης, καφετέριες, καταστήματα εστίασης, παντοπωλεία μικρά market δίνοντας οικονομική οντότητα και νέες θέσεις εργασίας.

Ξεκίνησε με βάση δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη -ανακατασκευή – ανακαίνιση “γερασμένων” οικοδομών κυρίως στο κέντρο της πόλης ,δίνοντας εργασία σε πολλά επαγγέλματα όπως Πολιτικοί Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες- εργολάβοι – καταστήματα επίπλων εξοπλισμού ιματισμού που τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν χάσει μεγάλο από την οικονομική τους δραστηριότητα. Μετέπειτα σε δημιουργία εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων.

Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται η βραχυχρόνια μίσθωση με Ξενοδοχειακή δραστηριότητα ούτε αντιβαίνει στους κανόνες αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί δεν είναι συγκρίσιμο προϊόν. Σε όσες των περιπτώσεων αυτό δεν τηρείται υπάρχουν νόμοι και κανόνες, βέβαια και τα πρόστιμα είναι μεγάλα αλλά και η Ελληνική νομοθεσία ορίζει ρητά τον διαχωρισμό της παροχής μίσθωσης μόνο με κλινοσκεπάσματα για την βραχυχρόνια μίσθωση και όχι πλήρη παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Η κατηγορία τουριστών που επιλέγει ένα Airbnb για τη διαμονή της δεν ταυτίζεται με εκείνη που θα επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο. Συνήθως πρόκειται για φοιτητές ή οικογένειες, οι οποίοι αναζητούν μια οικονομική λύση για να επισκεφτούν την χώρα μας. Είναι ένα άλλο είδος, ένας άλλος τύπος τουρισμού,που αναπτύσσετε σε όλες τις χώρες του κόσμου και φορολογείται αυξάνοντας το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Η τάση για μια περισσότερο εμπειρία αποτυπώνεται στις υπηρεσίες που προσφέρουν πολλές ιστοσελίδες πέραν του Airbnb, μέσα από τις οποίες μπορούν οι επισκέπτες να κλείσουν ξεναγήσεις σε μουσεία αρχαιολογικούς χώρους , να κάνουν κρατήσεις σε θέατρα, εστιατόρια,δημιουργώντας μια καινούρια αγορά τουρισμού στην χώρα με παράλληλα έσοδα και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μία νέα τάση των ανθρώπων να επιλέγουν να ταξιδεύουν φτηνά, σε αυτό βοηθάνε φυσικά και οι αεροπορικές εταιρείες low cost.

Ας δούμε λοιπόν πώς όλο αυτό το φαινόμενο πως αποφέρει έσοδα στην Ελλάδα, πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, πως με αυστηρούς κανόνες θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού μέσω της βελτίωσης των επισκέψιμων ακινήτων που παραμένουν κλειστά χωρίς ανάπτυξη.


Θράσος Μίαρης
Φοροτεχνικός
Αντιπρόεδρος Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας
Φορολογικός συνεργάτης Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών