tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υπολειτουργεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας

Η κρίση εμφανίζεται σε όλα τα πεδία της οικονομίας, εκεί όμως που έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις είναι η υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η κρίση εμφανίζεται σε όλα τα πεδία της οικονομίας, εκεί όμως που έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις είναι η υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε κάθε περίπτωση που η ανεργία αυξάνεται ή οι αποδοχές και ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων μειώνονται σημαίνει ότι ο βασικός μοχλός των παραγωγικών δυνάμεων, το ανθρώπινο δυναμικό, υπολειτουργεί.

Παράλληλα  ο όγκος παραγωγής εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικά πλαίσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2012 ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρουσίασε μείωση 3,2%, έναντι μείωσης 7,8% που είχε παρουσιάσει το 2011.

Έρευνα της εταιρείας KPMG για τη απασχόληση, έδειξε ότι υπερδιπλασιάσθηκε, κατά τη διετία 2011-2012, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε περικοπές των αποδοχών για τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων τους, και ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις επέβαλε μειώσεις στους μισθούς το 2012.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι:

•    Το 67% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2012 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49%).
•    Το 30% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων (για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%). Η μέση μείωση στις βασικές αποδοχές ανήλθε στο 10,9%.
•    Το 26% των εταιρειών που παρέχουν πριμ απόδοσης, είτε βάσει επίσημης πολιτικής, είτε κατά περίπτωση, δεν χορήγησε πριμ το 2012 για τα αποτελέσματα του 2011 σε καμία από τις κατηγορίες εργαζομένων πωλήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό για της κατηγορίες εργαζομένων εκτός πωλήσεων ανέρχεται σε 31%.

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, το 90% των εταιρειών προτίμησε τη μείωση των βασικών αποδοχών, το 19% τη μείωση των ωρών εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία, το 5% των επιχειρήσεων προτίμησαν τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και το 14% τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική.