tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πιο κοντά σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς

Σύγκλιση απόψεων ως προς το βασικό σχέδιο μερικής άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών παρατηρήθηκε στο τελευταίο τετ - α - τετ του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

Σύγκλιση απόψεων ως προς το βασικό σχέδιο μερικής άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών παρατηρήθηκε στο τελευταίο τετ – α – τετ του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

Βάσει των αποτελεσμάτων της χθεσινής συνάντησης, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου που κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη άρση του καθεστώτος προστασίας από τον εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, τη διατήρηση του νόμου Κατσέλη και την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων από την 1/1/2015.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «υπήρξε μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις» με αποτέλεσμα πλέον οι διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται επί της βάσης τριών παραδοχών. Ειδικότερα:

Συμφωνείται από τις δύο πλευρές να υπάρξει μεταβατικό στάδιο διάρκειας ενός έτους, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, για την προστασία της πρώτης κατοικίας συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών, οι οποίοι θα καθοριστούν με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Επί του συγκεκριμένου θέματος, το ίδιο στέλεχος, αρνούμενο να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, σημείωσε ότι «θα έχει πολυμετρικά χαρακτηριστικά».
Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν ο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και ο 4161/2013 που αφορά το πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής δανείων από ενήμερους και ενυπόθηκους δανειολήπτες. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νόμων αυτών, θα πρέπει να επιταχυνθεί η δικαστική διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω της ενίσχυσης των Ειρηνοδικείων, καθώς και η υιοθέτηση της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μέσω αναβάθμισης του θεσμού του διαμεσολαβητή, του Συνηγόρου του Καταναλωτή κ.ο.κ.
Με τη λήξη του μεταβατικού καθεστώτος, δηλαδή από την 1/1/2015, να τεθεί σε εφαρμογή ένα μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, στη βάση του λεγόμενου «ιρλανδικού μοντέλου».

Αν και για το συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης η σύγκλιση επί των προαναφερθέντων παραμέτρων «δεν προδικάζει και τη συμφωνία», είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρουν τη λεγόμενη «χρυσή» τομή», η οποία θα αποτρέψει την ελληνική κυβέρνηση από μια μονομερή ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική η αποδοχή από την τρόικα του μεταβατικού διαστήματος του ενός έτους.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η τρόικα εμφανιζόταν αμετακίνητη ως προς την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου άνω των έξι μηνών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε ως μεταβατικό στάδιο τα τρία έτη. Βέβαια, η υποχώρηση για το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να είναι σημαντική, ωστόσο θα επιδιωχθεί να αντισταθμιστεί με τα λεγόμενα «πολυμετρικά χαρακτηριστικά».

Οι παράμετροι

Ειδικότερα, στην αιχμή του δόρατος της διαπραγματευτικής τακτικής του υπουργείου θα τεθούν οι παράμετροι που σχετίζονται με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, έως σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με τη νέα ρύθμιση το παραπάνω ποσό θα είναι σίγουρα αρκετά χαμηλότερο, καθώς το υπουργείο ζητούσε να καλύπτεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, ενώ η τρόικα δεχόταν η αντικειμενική αξία να είναι έως 120.000 ευρώ.

Η διατήρηση του ορίου των 200.000 ευρώ αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο για το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να «πιέσει» την τρόικα να το αποδεχτεί. Κρίσιμη επίσης παράμετρος είναι και καθορισμός του ύψους του εισοδηματικού κριτηρίου, κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται ο εκπλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

                                            Πηγή Ναυτεμπορική