tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σήμα αισιοδοξίας Σαμαρά από τη ΔΕΘ : To 2014 έτος ανάκαμψης

Έτος ανάκαμψης θα είναι το 2014 ανέφερε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι « η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική».

Έτος ανάκαμψης θα είναι το 2014 ανέφερε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι « η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική».

Αφού επανέλαβε πως στόχος του είναι να υπάρξει ενιαίος φόρος στις επιχειρήσεις 15%, ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος:

Ανέφερε ότι ήδη η ύφεση είναι μικρότερη από όσο υπολογιζόταν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο β’ τρίμηνο έφτασε το 3,8% κι όχι το 4,6%, όπως υπολογιζόταν.

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για επιβράδυνση της ανεργίας, καθώς και για άμεσα έσοδα ύψους 11 δισ. ευρώ και έμμεσα ύψους 30 δισ. ευρώ από το τουριστικό κύμα της περιόδου.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στην πτώση των επιτοκίων καταθέσεων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα φέρει επιπλέον ρευστότητα.

 

  Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανέλαβε ότι -εφόσον επιτευχθεί- σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

Αναλόγως του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δούμε ποιος θα ελαφρυνθεί, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Επίσης, τρεις φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εφόσον η Ελλάδα φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της και πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, τότε και οι δανειστές της θα πρέπει να φανούν συνεπείς απέναντι στις δικές τους υποχρεώσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Εάν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώσε, βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή.
 

Αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι:

1. με την ανακεφαλαιοποήση των τραπεζών μπαίνει τέλος στην έλλειψη ρευστότητας. Μετά την αξιολόγηση των τραπεζεζών από την Blackrock, συνέχισε, θα εκταμιευτούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ, ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή κριτηρίων του «Τειρεσία».

2. η ρευστότητα ενισχύεται από την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μετά από χρέη τεσσαρων ετών. «Τώρα ξεπληρώνονται 8 δισ. ευρώ δίνοντας ανάσες ρευστότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

3. εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική μέ τον νέο επενδυτικό νόμο, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία.