tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ε.Ε.Α. για τις εγγραφές επιχειρήσεων

Αυξημένες ήταν οι εγγραφές επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών το 2019 και οι περισσότερες ενάρξεις ήταν από φυσικά πρόσωπα και ΙΚΕ.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη των εγγραφών και των διαγραφών που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2019 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει ότι ενώ υπάρχει θετική ψυχολογία στην αγορά, αυτή δεν αρκεί για να ανακάμψει η αγορά και ζητάει άμεσα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και να εφαρμοστεί ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο συνολικός αριθμός εγγραφών το 2019 ανήλθε στις 7.464 και το 2018 στις 7.123 (ποσοστιαία μεταβολή 4,79%). Αναφορικά με τις διαγραφές των επιχειρήσεων, το 2019 διαγράφησαν 4.2351 επιχειρήσεις και το 2018 διαγράφησαν 3.737 επιχειρήσεις (ποσοστιαία μεταβολή 13,33%).

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε:

«Μπορεί να εμφανίζεται έντονη κινητικότητα στο θέμα των εγγραφών νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών -κάτι αναμφίβολα θετικό- όμως πρέπει να δούμε με προσοχή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συμπλήρωσε: «Πάρα πολλές νέες επιχειρήσεις δεν έχουν αναπτυξιακές προοπτικές αλλά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εξασφάλισης ενός εισοδήματος για τον επιχειρηματία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενώ υπάρχει θετική ψυχολογία στην αγορά, αυτή δεν αποτυπώνεται στον τζίρο των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Ειδικά για τον Ιανουάριο η κίνηση είναι υποτονική και δεν θα είναι υπερβολή αν κάνουμε λόγο για “ μαύρο Γενάρη”. Απευθύνω έκκληση στην Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και να εφαρμόσει ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την υποτονική κίνηση στην αγορά εξαιτίας του χαμηλού εισοδήματος των καταναλωτών, θα ξεχαστεί γρήγορα το διάστημα της θετικής ψυχολογίας και θα ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και γενικότερα για την οικονομία».

Κατανομή των εγγραφών ανά νομική μορφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ η μεγάλη πλειοψηφία των εγγραφών έχει γίνει από επιχειρήσεις- φυσικά πρόσωπα, με ποσοστό που ξεπερνάει το 62% (συγκεκριμένα είναι 62,17%).

Αναφορικά με τις εγγραφές επιχειρήσεων με νομική μορφή, οι Ι.Κ.Ε. αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία με 1.338 νέες επιχειρήσεις και ποσοστό που ανέρχεται στο 17,93%. Ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες εταιρείες με 697 και 711 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, αντίστοιχα.

Τέλος, άλλες νομικές μορφές περιλαμβάνουν τις Α.Ε., Ε.Π.Ε., Κοινοπραξίες και υποκατάστημα αλλοδαπών Ε.Π.Ε. (78 εγγραφές, ποσοστό 1,05%).

Σε ό,τι αφορά στους κλάδους, ο κλάδος της μαζικής εστίασης όσο και το λιανικό εμπόριο είναι οι κλάδοι που συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγραφές, τόσο το 2019 όσο και το 2018.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή εμφανίζεται στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων, όπου η αύξηση των εγγραφών ανέρχεται στο 39,76%, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι κλάδοι των χερσαίων μεταφορών και της εκπαίδευσης καταγράφουν πτώση της τάξης του 6,25% και 5,62% αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι περισσότερες εγγραφές για το 2019, αφορούν με σειρά προτεραιότητας τους εξής κλάδους:

– Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης
– Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών
– Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες
– Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών
– Διαχείριση ακίνητης περιουσίας
– Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων· δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης
– Εκπαίδευση
– Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες
– Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
– Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών.

Κατανομή των εγγραφών ανά δήμο

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο Δήμος με τις περισσότερες εγγραφές επιχειρήσεων μέσα στο 2019, με 2.126 νέες επιχειρήσεις ή ποσοστό 28,48%. Ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος σε εγγραφές είναι το Περιστέρι με 320 εγγραφές συνολικά και ακολουθεί η ακολουθεί η Καλλιθέα με 273 εγγραφές.

Γενικά, ο Κεντρικός Τομέας είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών, δεδομένου ότι σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο Δήμος Αθηναίων, με συνολικό αριθμό εγγραφών 2.781 (2.126 ο δήμος Αθηναίων και 655 οι υπόλοιποι Δήμοι του Κεντρικού Τομέα). Σημειώνεται ότι στον Κεντρικό Τομέα περιλαλμβάνονται, εκτός του Δήμου Αθηναίων, οι Δήμοι Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης- Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος.

Ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας (Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης- Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου- Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης- Ψυχικού, Χαλανδρίου) με 1.333 εγγραφές και ο Νότιος Τομέας (Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Αργυρούπολης- Ελληνικού, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου) με 1.266 εγγραφές.

Συγκριτική μηνιαία εξέλιξη εγγραφών 2018-2019

Η σύγκριση των τιμών των εγγραφών για τα δύο έτη, 2018-2019, παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ο Μάρτιος, ο Μάιος, ο Οκτώβριος και, οριακά, ο Ιούνιος είναι οι μήνες όπου οι εγγραφές το 2018 είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2019. Η μεγαλύτερη θετική διαφορά καταγράφεται τον Δεκέμβριο (177 περισσότερες εγγραφές το 2019, ποσοστιαία μεταβολή 39,60%) και η μεγαλύτερη αρνητική τον Μάρτιο (148 περισσότερες εγγραφές το 2018, ποσοστιαία μεταβολή -18,62%). Ο Αύγουστος έχει τον ίδιο αριθμό εγγραφών και στα δύο έτη (274) και είναι ο μήνας με τον μικρότερο αριθμό εγγραφών, δεδομένου ότι, παραδοσιακά, είναι ο μήνας που δεν καταγράφεται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαγραφές

Το λιανικό εμπόριο και η μαζική εστίαση παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις διαγραφές (μεταβολή 2019-2018 23,05% και 29,73% αντίστοιχα).

Αντίθετα, η παροχή συμβουλών διαχείρισης (σύμβουλοι επιχειρήσεων) έχει μεγάλη αρνητική μεταβολή (δηλαδή, οι διαγραφές το 2018 ήταν περισσότερες από το 2019 και το ποσοστό που καταγράφεται είναι -32,61%).

Αρνητική μεταβολή παρατηρείται και στον κλάδο «Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα» (-19,81%), «Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες» (-17,36%) και «Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες» (-5,58%).
Κατά το πρώτο τετράμηνο, οι διαγραφές το 2018 ήταν περισσότερες από τις διαγραφές το 2019. Ωστόσο, από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο καταγράφεται αντιστροφή και οι διαγραφές είναι περισσότερες το 2019. Αναφορικά με τον Νοέμβριο, οι διαγραφές το 2018 είναι οριακά περισσότερες από το 2019.

Τέλος, η εκτόξευση των διαγραφών κατά τον Δεκέμβριο οφείλεται σε εκκαθάριση του μητρώου από πολύ παλιές επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ είχαν προβεί σε διακοπή δραστηριοτήτων, εμφανίζονταν ως ενεργές.