tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Οι πρώτοι ελληνικοί μικροδορυφόροι και τι “μήνυμα” εκπέμπουν

«Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω»

Όσο η αγωνία στη χώρα μας μεγαλώνει για την εξέλιξη του χρέους, της κρίσης και των αδιέξοδων πολιτικών, τόσο εμφανίζονται μηνύματα που δείχνουν πόσο λάθος πολιτικές ασκούνταν και ασκούνται σε οικονομικό – επιχειρηματικό επίπεδο από τις κυβερνήσεις.

 

Η είδηση για την εκτόξευση δύο, εξ ολοκλήρου ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρων στο διάστημα, ήρθε να προστεθεί στη σωρεία ειδήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών και καινοτομίας που κάνουν θαύματα σε διεθνές επίπεδο.

 

Μετά τις επιτυχίες ελληνικών επιχειρήσεων υψηλης τεχνολογίας με τη συμμετοχή τους στο CERN, στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Ευρώπης και τις πρωτιές σε ανταγωνισμό πάνω σε επίπεδα λογισμικών και ηλεκτρονικών κατασκευών, έρχεται τώρα η επιτυχία με τους μικροδορυφόορυς να επιβεβαιώσει ένα πολύ σπουδαίο πράγμα: οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα επιστημονικά μας ιδρύματα και οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να κάνουν θαύματα αν τους δοθεί έδαφος να πατήσουν.

 

Οι ειδήσεις αυτές διαψεύδουν κάθε μέρα τις πολιτικές των μνημονίων που υποτιμούν εμπράκτως τη δυνατότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας να δημιουργήσει νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και πλούτο, επιβάλλοντας μέτρα που θυσιάζουν την ανάπτυξη στη συλλογή φόρων.

 

 «Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω» ή νεοελληνικά «Δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω» είναι η ιστορική φράση του Αρχιμήδη όταν ανακάλυψε τους μοχλούς, η οποία ταιριάζει απολύτως στους νέους Έλληνες επιστήμονες, στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες! Και αυτοί σήμερα μπορούν να ανακαλύψουν τους μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση, αρκεί να τους δοθεί το έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσουν. Αυτό λείπει, αυτό δεν κάνουμε σαν χώρα!

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας χρόνια τώρα προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις ότι έχουμε ένα θαυμάσιο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που αντί να το αφήνουμε ανεύθυνα να διαρρέει σε ξένες χώρες και να μεγαλουργεί εκεί, μπορούμε, με μικρό σχετικά κόστος, να του δώσουμε «γη να πατήσει» για να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Και μόνο να σκεφτούμε ότι σε κάθε μονάδα επένδυσης παράγονται 7 μονάδες προστιθέμενης αξίας, αρκεί για να καταλάβουμε ότι σε αυτόν τον τομέα η οικονομία μας μπορεί να πετύχει 700% μεικτά κέρδη! Δεν υπάρχει άλλος τομέας με τέτοια απόδοση.

 

Με τον λάθος προσανατολισμό στην αναπαραγωγή ξεπερασμέων  θνησιγενών επιχειρήσεων και την επιδότησή τους για να αυταπασχολούνται και απασχολούνται για ένα διάστημα οι άνεργοι, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Πότε θα το καταλάβουν αυτό οι κυβερνήσεις;

 

 

 

Σ.

 

 

 

Η είδηση

 

 

Φορτωμένοι στο σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus, οι πρώτοι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύτηκαν την Τρίτη, 18/4/2017, από τη Φλόριντα με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από όπου θα απελευθερωθούν αργότερα για να μελετήσουν μια ελάχιστα μελετημένη ζώνη της ατμόσφαιρας.

Οι δορυφόροι Cubesat έχουν στάνταρτ διαστάσεις, περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών, και κοστίζουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος QB50, το οποίο κάλεσε 50 πανεπιστήμια και ινστιτούτα από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν με τους δικούς τους μικροδορυφόρους.

Οι ελληνικοί DUTHSat και UPSat είναι δύο από τους 26 μικροδορυφόρους που ετοιμάστηκαν εγκαίρως για την αποστολή του Cygnus.

Οι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων στην κατώτερη θερμόσφαιρα, «μια από τις λιγότερο μελετημένες ζώνες της ατμόσφαιρας» λέει στο in.gr ο Μάνθος Παπαματθαίου, πρόεδρος του Libre Space Foundation, το οποίο ανέπτυξε τον UPSat σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

H ομάδα καμαρώνει για το γεγονός ότι ο UPSat είναι ο πρώτος δορυφόρος «ανοιχτού κώδικα» σε παγκόσμιο επίπεδο -τα μηχανολογικά και ηλεκτρονικά σχέδια, καθώς και το λογισμικό του συστήματος, είναι στο εξής διαθέσιμα σε οποιονδήποτε θέλει να τα χρησιμοποιήσει και να τροποποιήσει για νέα χρήση, εξηγεί ο κ. Παπαματθαίου.

Το Libre Space Foundation, εξάλλου, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση των ανοιχτών τεχνολογιών στο Διάστημα.

Ο δεύτερος ελληνικός Cubesat αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από μηχανικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητής του ΔΠΘ Θεόδωρο Σαρρή.

Και οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι θα μετρήσουν παραμέτρους του πλάσματος -ιονισμένου αερίου- που σχηματίζεται στην κατώτερη θερμόσφαιρα, εκεί όπου η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ιονισμό του αραιού αέρα σε αυτό το ύψος.

«Μια από τις εφαρμογές είναι η ανάπτυξη δορυφόρων που μπορούν να πραγματοποιούν επανείσοδο στην ατμόσφαιρα χωρίς να καίγονται» αναφέρει ο κ. Παπαματθαίου.

Οι 28 μικροδορυφόροι του πειράματος QB50 εκτοξεύτηκαν με το μη επανδρωμένο σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus, το οποίο εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ για λογαριασμό της NASA, και προγραμματίζεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σάββατο.

Οι Cubesat θα απελευθερωθούν σταδιακά από τον σταθμό τις επόμενες εβδομάδες.

 

 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, Βαγγέλης Πρατικάκης

 

 

ΣΒ