tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Κουράσης: Η 2η συνάντηση ευρωπαϊκών ΜμΕ – βίντεο

στις 8 και 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 2η Διεθνή Συνάντηση Ευρωπαϊκών ΜμΕ στην Αθήνα και στις 10 και 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ

Δύο σημαντικά γεγονότα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , έλαβαν χώρα τη βδομάδα που πέρασε. Ειδικότερα  στις 8 και 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 2η Διεθνή Συνάντηση Ευρωπαϊκών ΜμΕ στην Αθήνα και στις 10 και 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Το eea.gr απευθύνθηκε στην «οργανωτική ψυχή» αυτών των εκδηλώσεων, στον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΑ κ. Γιώργο Κουράση, ο οποίος με σύντομη δήλωσή του συνόψισε τα συμπεράσματα από τις εκδηλώσεις αυτές.

 

Όπως ανέφερε, η συνάντηση των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων τείνει να γίνει θεσμός, δεδομένου ότι τη συνάντηση αυτή την ανέμεναν φορείς, συνδικαλιστές και οργανισμοί με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από την  Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τελικά με παρουσία πολλών εκπροσώπων από ευρωπαϊκά κράτη καταγράφτηκε η κατάσταση και τα προβλήματα των μικρομεσαίων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από την 1ή συνάντηση των Αθηνών οι μικρομεσαίοι της χώρας μας αποκόμισαν το σπουδαίο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης από την πτώχευση που ήδη τίθενται σε εφαρμογή. Στη 2η συνάντηση κεντρικό θέμα ήταν η ενίσχυση και εμβάθυνση της οικονομικής δημοκρατίας και οι δράσεις των συνδικαλιστικών, πολιτικών, κοινωνικών  και θεσμικών οργάνων προς την κατεύθυνση αυτή.

 

 

Σημειώνουμε ότι ο Γ.Γ. άνοιξε τις εργασίας της Διεθνούς συνάντησης ενώ ανέγνωσε στη Γ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ τον απολογισμό δράσης του ΔΣ.

 

Στον Απολογισμό Δράσης της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων :

 

«Η ΓΣΕΒΕΕ προσπαθεί μέσα από τη δράση της να ενισχύσει τη φωνή  των μικρομεσαίων και ακόμη μέσα σε αυτό το δυσχερές δημοσιονομικό περιβάλλον να καταγράψει οφέλη  για το στρώμα. Σε αυτήν την προσπάθεια έντονη υπήρξε η δραστηριοποίηση και η προσπάθεια εκτεταμένης  δικτύωσης της Συνομοσπονδίας με άλλες οργανώσεις στην Ευρώπη, η επίμονη και τεκμηριωμένη υποστήριξη  των αιτημάτων της στον διάλογο με την Πολιτεία, μέσα από μελέτες, κοστολογημένα δεδομένα και στοιχειοθετημένες προτάσεις, αλλά και η αξιοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας για εξειδικευμένα ή ευρύτερα ζητήματα  με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ  μέσω των επιστημονικών της φορέων, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων και του Κέντρου Επαγγελματικής  Κατάρτισης αναπτύσσει προγράμματα που έχουν στο επίκεντρο τη μικρή επιχείρηση και το ανθρώπινο δυναμικό  της. Προγράμματα που φιλοδοξούν μέσω του παραδείγματος και της πιλοτικής εφαρμογής να φωτίσουν τον  δρόμο για την Πολιτεία αναφορικά με τις καλές πρακτικές υποστήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας σε ένα  πραγματικά δύσκολο περιβάλλον».

„

Όσον αφορα την κατάσταση των μικρομεσαίων, αυτη περιγράφεται στις έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ:

 

Όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες για την πορεία των μικρών επιχειρήσεων κατατείνουν στα εξής  συμπεράσματα:

„

-Μειώθηκε κατά 1/4 ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων (250,000) που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τούτο οδήγησε 800,000 άτομα στην ανεργία.

„

-Οι μορφές επιχειρηματικότητας δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, αντίθετα εντάθηκε το φαινόμενο που ονομάζουμε επιχειρηματικότητα ανάγκης, λόγω της εμβάθυνσης της κρίσης και της έλλειψης πλαισίου κοινωνικής  προστασίας για επαγγελματίες.

„

-Στην πρώτη φάση της κρίσης, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις επέδειξαν σημαντικές αντοχές, οι οποίες όμως υποχώρησαν τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της υπερσυσσώρευσης χρεών και της αδυναμίας προσαρμογής, ελλείψει και των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

„

-Η διάρθρωση της απασχόλησης επίσης δε μεταβλήθηκε σημαντικά, αντίθετα υψηλά ειδικευμένο προσωπικό δεν αξιοποιήθηκε εντός των συνόρων, ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας διευρύνθηκαν σημαντικά σε ποσοστά άνω του 50%. H αναδιάρθρωση που σημειώθηκε στην απασχόληση αφορούσε ουσιαστικά το μετασχηματισμό των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο με πολλαπλασιασμό του φαινομένου των ευέλικτων μορφών αλλά  και με διεύρυνση των αδήλωτων ή μερικώς αποκρυβεισών επαγγελματικών σχέσεων και δραστηριοτήτων.

„

-Η αποεπένδυση σημείωσε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού και σε κλείσιμο  παραγωγικών μονάδων.

 

 

 

ΑΣΒ