tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕ:Ώθηση στο e-commerce για τις επιχειρήσεις

Ώθηση στο e-commerce και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές επιχειρεί να δώσει η ΕΕ

Ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εντός της Ευρώπης, επιχειρεί να δώσει η Ε.Ε. με το νέο Κανονισμό, που προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στα τέλη συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Το δρόμο για μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές με “πλαστικό χρήμα” άνοιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας το νέο Κανονισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη, που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, προκειμένου να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους.
Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, που υπερψηφίστηκε με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 29 αποχές, το ανώτατο όριο θα ισχύει τόσο για τις διασυνοριακές, όσο και για τις εγχώριες πληρωμές με πιστωτική κάρτα και θα μειώσει το κόστος για τους χρήστες πιστωτικών καρτών, γεγονός που αναμένεται να ωφελήσει λιανοπωλητές και καταναλωτές.

Σήμερα, οι διατραπεζικές προμήθειες για τις πληρωμές μέσω καρτών, που καταβάλλονται από την τράπεζα του λιανοπωλητή στην τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, δεν είναι διαφανείς και διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόκεινται σε νομοθεσία και σε άλλες μόνο σε σχετικές αποφάσεις, που λαμβάνουν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Τα τέλη αυτά χρεώνονται από τράπεζες που ανήκουν σε συστήματα καρτών, όπως η Visa και η MasterCard (τα λεγόμενα τετραμερή συστήματα, που περιλαμβάνουν την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, την τράπεζα του λιανοπωλητή, τον ίδιο το λιανοπωλητή και το χρήστη της κάρτας), οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι έμποροι λιανικής πώλησης χρεώνονται για κάθε συναλλαγή με κάρτα και προσθέτουν το κόστος αυτό στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών, που προσφέρουν.

Διαφανείς κανόνες
Με στόχο τη θεσμοθέτηση πιο διαφανών κανόνων σχετικά με τη χρήση πιστωτικών καρτών, ο νέος Κανονισμός προβλέπει ανώτατα όρια διατραπεζικών προμηθειών. Συγκεκριμένα, για τις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω χρεωστικής κάρτας, η διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή δεν θα υπερβαίνει το 0,2% της αξίας της συναλλαγής.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε την επιβολή ίδιου ανώτατου ορίου, 0,2%, και για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, μετά από μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να θέτουν ανώτατο όριο 0,2% της "συνολικής ετήσιας αξίας της συναλλαγής για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος καρτών πληρωμής".

Επιπρόσθετα, για τις μικρότερες εγχώριες συναλλαγές μέσω χρεωστικών καρτών, τα κράτη – μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή, που δεν θα υπερβαίνει τα €0,05 ανά συναλλαγή, μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών.

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, οι διατραπεζικές προμήθειες δεν θα υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής, ενώ τα κράτη – μέλη θα μπορούν να ορίζουν χαμηλότερο ανώτατο όριο για τις εγχώριες συναλλαγές με πιστωτική κάρτα.

Εξαιρέσεις
Από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού, εξαιρούνται οι εταιρικές κάρτες και οι κάρτες πληρωμής, που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής. Επίσης, ο νέος κανονισμός δεν θα ισχύει για κάρτες πληρωμής, που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής, όπως η Diners και η American Express (που αφορούν μόνο μία τράπεζα), εφόσον η κάρτα έχει εκδοθεί και υφίσταται επεξεργασία εντός του ιδίου συστήματος. Εξαιρούνται, επίσης, οι εταιρικές κάρτες, που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των εξόδων των επιχειρήσεων.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, αυτός θα εφαρμοστεί και στα τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής, που αδειοδοτούν άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής για την έκδοση μέσων πληρωμής με κάρτα και τα οποία νομικά θεωρούνται τετραμερή συστήματα.

Από τη νέα νομοθεσία θα εξαιρεθούν και οι αναλήψεις μετρητών σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ.

Να σημειωθεί ότι, μετά από την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, ο Κανονισμός θα εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης νομοθεσίας.